Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22990
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21062
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:87
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Magazin AGRAR
 •  [svi tekstovi]

MLEčNE RASE KOZA

MLEčNE RASE KOZA
MLEčNE RASE KOZA

Skoro sve rase koza vode poreklo iz centralne Azije, odakle su se širile po svetu, a u Evropi su najviše selekcionisane na mleko u švajcarskoj. Za nas su značajne mlečne rase koza, a postoje mlečne rase sa belom dlakom i sa tamnom bojom dlake. Postoje koze koje se koriste za proizvodnju kozjeg puha za „Angora štofove“. Ograničeno gajenje koza u Republici Srbiji je nastalo posle administrativnih zabrana držanja koza kao i zbog nedovoljnog poznavanja njihovih proizvodnih mogućnosti. Dugo su kozama pružani nepovoljni uslovi gajenja kojim nisu odgovarali a to se odrazilo na kvalitet koza i selekciju.

Za razvoj kozarstva postoje preduslovi i potreba zbog toga što koza ima izraženu sposobnost za visoku proizvodnju mleka (i do 6 litara na dan), zatim koza daje mleka (10 puta više od njene telesne mase - i do 1.000 litara. Inače, koza odlično prerađuje kabastu hranu u mleko. Može da se gaji bez ikakve štete po šume. Jedna od osobina je i da može da proizvede dva puta više kože u odnosu na druge preživare. Uz sve to, koza je najplodniji preživar (3 -4 jareta godišnje).

Sve veća tražnja mleka i mesa, kao i velike proizvodne mogućnsoti koza, uslovile su u svetu, a i kod nas, izvesno širenje kozarstva prvenstveno zbog ogromnih pašnih povšina i obilja kabaste hrane koja može da se preradi preko koza u mleko i meso koje je sve traženije na tržištu. Kozarstvo može da bude važno i zbog dopunske proizvodnje domaćinstava i prihoda od mleka i mesa a posebno zbog tražnje kozjeg sira. Odgajanje mlečnih koza traži da se obezbede uslovi ishrane, nege i držanja i selekcije, a to omogućava da se postigne visoka proizvodnja mleka u stadima koza.

Koze se mogu držati individualno u čistim boksovima, grupno ili u torovima i stadima. Za jednu kozu treba planirati 1,5 do 2 metra kvadratna. Stajska temperatura ne treba da bude niža od osam stepeni Celzijusovih a ni mnogo viša od 18 do 20 stepeni Celzijusovih. Vlaga u stajama ne treba da prelazi 80 % . Staje treba da su čiste sa odgovarajućim rešetkama i kosim podovima za skupljanje balege ili čistom slamom na podu i visokom steljom u zimskiom periodu, do aprila meseca. Staje treba da se kreče tri puta godišnje: mart - juli - novembar. Staje koje služe za jarenje treba da su svetle i provetrene. Koze za proizvodnju mleka mogu imati veoma važnu ulogu u obezbeđivanju životinjskih proteina pošto većina domaćinstava na selu može držati jednu ili dve koze za obezbeđenje porodice svežim mlekom i korišćenje sena ili zelene mase za ishranu, jer se koze mogu prilagoditi raznim klimatskim i pašnim uslovima. Dobra koza može da proizvode i 1.000 litara mleka u toku jedne laktacije koja traje od osam do deset meseci. Mleko koza je svarljivije, a gruš je mekši zbog malih globula masti i manje izaziva alergiju nego kravlje mleko. Kozje mleko se može koristiti u raznim vidovima. Kao i konzumno mleko, mleko u prahu, sir, jogurt i sladoled.

Koze prave razliku izmedju gorkog, slatkog, slanog i kiselog ukusa hrane. Više vole gorak ukus hrane i zbog toga jedu veći broj biljnih vrsta nego ovce i goveda. Koza koristi veliki broj raznih hraniva u ishrani tako da ne postoji najpodesnije hranivo. Koza konzumira od 3,5 do 5 % suve materije u odnosu na svoju telesnu masu i efikasnije vari hranu od ostalih preživara prvenstveno kad se u obroku nalaze kabasta hraniva i čine njegov veći deo.

Dnevne potrebe koze za vodom su znatne. Za svaki kilogram proizvedenog mleka potrebno joj je 1,4 llitara vode a ukupne potrebe za vodom mlečnih koza su 7 do 8 litara na dan. Ispašom u toku godine može se uštedeti jedna četvrtina kabastih hraniva i jedna petina zrnastih hraniva. Dobitak od ispaše stada od oko 1.000 evra godišnje u stadu od 50 koza planirati za čišćenje životinja od endoparazita, vitaminizaciju koza i jaradi, kao i za neplanirane troškove.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu