Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22990
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21068
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:131
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Magazin AGRAR
 •  [svi tekstovi]

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

Mara Vlajković, inženjer zaštite životne sredine, magistar tehničkih nauka

Podatak da se u prvih osam meseci ove godine Sanitarno Ekološkom Društvu „Eko San” iz Beograda priključilo više partnerskih opština, sa područja cele Srbije, u sprovođenju projekata „Edukacije poljoprivrednih proizvodjača o integrisanim standardima“ jasno kazuje da je ovde reč o značajnoj aktivnsoti, neizostavno potrebnoj radi našeg bržeg priključenja zemljama Evropske Unije.

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

Ozbiljnost i težinu navedenom projektu koji se realizuje u okviru „Programa direktne edukacije poljoprivrednih proizvodjača i nosilaca ruralnog razvoja na lokalu“, daje i činjenica da je upravo takva inicijativa podržana od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srbije.

Projektom su, naime, kako kaže magistar tehničkih nauka Mara Vlajković, predsednik pomenutog eko društva, obuhvaćeni proizvođači hrane u Srbiji o integrisanim standardima (ISO 9001, ISO 14001 i HCCP sistem), za uvodjenje i primenu u poslovanju.

Kroz projektne aktivnosti „prošle” su već opštine Grocka, Opovo, Titel, Inđija, Koceljeva, Požarevac, Niš, zatim Palilula i Vranje, kao i sredine, predstavnice beogradskog regiona, pa banatskog, južnobačkog, sremskog, posavsko tamnavskog, braničevfskog, niškog i pčinjskog okruga.

Saradnja partnerskih opština je bila neophodna jer su se na listi poljoprivrednih proizvodjača našli svi profili sa opština, koje su bile uključene ( ratari, stočari, voćari, cvećari, proizvodjači jaja, pilića, ribe, stočne hrane i dr. ) – kaže mr Mara Vlajkovič navodeći da je zainteresovanost za integrisane standarde, iz određenog broja opštinskih Službi za poljoprivredu pokazano učešćem u zajedničkim obukama.

Inače , mr Vlajković je sem predsednika Sanitarno Ekološkog Društva, od 2005. godine, poznata i kao organizator velikog broja konferencija, seminara, radionica i programa i projekata vezanih za zdravlje, socijalne, ekonomske i ekološke probleme. Stekla je veliko stručno i radno iskustvo u Institutu za javno zdravlje Srbije „Batut”. Poznavalac je hemije životne sredine i promoter nove biotehnologije – fitoremedijacije kao ekološki prihvatljivog procesa čišćenja zagađujućih materija u duhu održivog razvoja.

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

„Agrar”: Šta su osnovni ciljevi Društva?

Mara Vlajković: Svi mi, kao istinski i veliki ljubitelji prirode i borci za očuvanje prirodnih vrednosti, koji zastupamo i podržavamo pravo na ekološku istinu i dostupnost informacija vezanih za životnu sredinu, Dakle osnovni ciljevi su nam unapredjenje zdravlja, socijalnog, ekonomskog, ekološkog okruženja u urbanim i ruralnim sredinama.

„A”: Ko radi u Društvu?

M.V: Tu je grupa istraživača vezano za kvalitet života, ekotosikološke, hemijske, fizičke i zdravstvene uticaje. Posebna pažnja posvećena je ovde namirnicama, vodi, predmetima iz opšte upotrebe, zaštiti ekosistema i biodiverziteta. „San eko” promoviše principe održivog razvoja u svim sektorima. Društvo sprovodi projekte iz oblasti edukacije o standardima, zaštite zdravlja, zaštite životne sredine. Tim za ISO standarde i HACCP sistem je promoter za približavanje i uvodjenje ISO 9001 i ISO 14001 u organizacije, kao i HACCP sistema u organizacije vezane za proizvodnju, preradu i distribuciju hrane.

„A”: Koliko je sve to bio razlog za objavljivanje Vašeg priručnika „Do zdrave hrane putem znanja o standardima”?

M.V: Priručnik „Do zdrave hrane putem znanja o standardima”, sa postavljenim integrisanim pristupom proistekao je kao potreba povezivanja proizvođača , potrošača , prerađivača i trgovaca, namenjen podjednako svim učesnicima u „lancu”. U Priručniku su međunarodni standardi kvaliteta približeni i ponuđeni primarnim proizvođačima hrane u Srbiji kao mogućnost savremenog pristupa upravljanja, planiranja, poslovanja na gazdinstvu, kroz očuvanje životne sredine. Integrisani standardi ISO 9001, ISO 14001 i HACCP Sistem su priredjeni tako da poljoprivredni proizvodjači i nosioci ruralnog razvoja na lokalu, dobiju znanja za poboljšanje poslovanja uvodjenjem standarda u poslovanje gazdinstva.

„A”: Šta je posebno naznačeno u publikaciji o kojoj govorite?

M:V: U priručniku je dat značaj zahtevima standarda kvaliteta sa primerima dobre poljoprivredne, proizvodjačke, dobre preradjivačke prakse, zasnovane na principima održivog razvoja. Naglašene su mogućnosti u ruralnim područjima za održivost na svim nivoima, za nove pristupe u poljoprivredi, ekonomiji, tehnologiji, kulturi, politici za održivi ruralni razvoj u Srbiji. Prepoznate grane održivog ruralnog razvoja su: eko - etno turizam, konzervacija ekosistema, proizvodnja hrane organskog porekla, povećanje sertifikovanih proizvoda, proizvodnja prepoznatljivih proizvoda kao i prehrambenih proizvoda zaštićenih geografskim poreklom i dr.

Fitoremedijacija– u duhu održivog razvoja

„A”: U čemu je zapravo uloga i značaj životne sredine u proizvodnji hrane u poljoprivredi?

M.V: Proizvodnja hrane je važan i značajan strateški cilj Srbije, vezan direktno sa potencijalnim mogućnostima ● ● koje obezbedjuju ljudski i proizvodjački resursi sredine. Za proizvodnju zdrave hrane potrebno je, ali nije dovoljno, zdravo zemljište, čista voda za navodnjavanje, upotreba semena i sadnica bez GMO (genetski modifikovanih organizama), zdrave životinje i pravilan pristup, zdrava hrana za životinje, pravilna primena agrotehničkih mera, finansijska podrška, ekonomska održivost - osiguranje, bez unapredjenja znanja proizvođača, potrošača i prerađivača.

„A”: Kakve mogućnosti primarnim proizvođačima hrane nude integrisani standardi?

M.V: Samo obavešteni primarni proizvođači mogu upotrebiti znanja o integrisanim standardima za jačanje konkurentnosti, poboljšanje ekonomskog položaja, ostvarenje izvoza, imati prilaz svetskom i evropskom tržištu te se pripremiti za integraciju u EU.

„A”: Koliko je u cilju finansijskog ojačanja, primarnim poljoprivrednim proizvođačima neophodna edukacija kako bi bili konkurenti sa kolegama u EU?

M.V: Da, sa punim pravom naši primarni proizvođači treba da budu informisani i obučeni i ekonomski ojačani, kao i drugi u okruženju, kako bi u dogledno vreme stvorene mogućnosti donosile višestruku korist. Taj rezultat postigli smo kroz navedeni program koji ćemo i dalje nastaviti.

Jovan Radulović

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu