Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22990
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21068
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:125
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

Staklenička proizvodnja u Holandiji i saradnja sa Srbijom

Staklenička proizvodnja

Uvod

Proizvodnja u zaštićenom prostoru primenjuje se u celom svetu, kako u urbanim sredinama i u blizini tržnica, tako i u seoskim područjima, gde obezbeduje radna mesta i dodatne prihode tamošnjem stanovništvu.

U istočnoj Evropi i na području Balkana, proizvodnja u zaštićenom prostoru bila je zastupljena u vidu kompleksnih velikih objekata, obično u vlasništvu države. Međutim, usled finansijske nemogućnosti praćenja rasta svetskih cena energenata, mnogi od ovih kompleksa su propali. Danas se neki od njih modernizuju i u njima se ponovo zasniva proizvodnja.

Na raznim lokalitetima širom Srbije u toku je postavljanje novih projekata, objekata za proizvodnju u zaštićenom prostoru, na površinama između 0,3 i 4 ha. U osmišljavanju i realizaciji ovih projekata ili njihovih delova, veoma često su prisutni holandski stručnjaci, konsultantske kuće i proizvođači opreme.

Značaj hortikulture u Holandiji

Hortikultura se u Holandiji razvijala vekovima, a već decenijama važi za najuspešniju granu poljoprivrede. Pod pojmom hortikultura u Holandiji se podrazumeva proizvodnja povrća, voća, cveća, lukovica i ukrasnog šiblja i drveća.

Po prihodima koje donosi poljoprivredna proizvodnja, Holandija sa 20 milijardi evra godišnje, zauzima treće mesto u svetu posle SAD i Francuske. U ovoj sumi prihodi hortikulture učestvuju sa 40%, pri čemu ova proizvodnja zauzima oko 4% obradive površine Holandije.

Podaci koji se odnose na stakleničku proizvodnju su još upečatljiviji: na 0,6% ukupnih obradivih površina, ona učestvuje sa 23% u ukupnim prihodima od poljoprivrede.

Izvozna vrednost proizvoda hortikulture je za 50% veća od njene proizvodne vrednosti. Malo neobično, ali to je posledica toga što peduzimači iz Holandije organizuju proizvodnju u inostranstvu, te se ti proizvodi, zbog finalizacije, prvo uvoze u Holandiju, a onda ponovo izvoze. Oko 60% svetske trgovine cvećem odvija se na holandskim berzama cveća, pa su prihodi od izvoza ovog proizvoda preko 12 milijardi evra.

Tab. 1 Udeo pojedinih delatnosti u poljoprivredi u ukupnom prihodu

Udeo pojedinih delatnosti u poljoprivredi u ukupnom prihodu

Šta dovodi do ovog uspeha?

Holandija je locirana na zapadu kontinenta, sa odlično razvijenom putnom mrežom, vodenom, zemaljskom i vazdušnom.

Blizina Severnog mora ima uticaj na uslove gajenja, kao što su temperatura, vlažnost i broj sunčanih sati u toku godine. Zbog toga, većina staklenika u Holandiji locirana je na severu i jugu zapadnog dela zemlje. Oblast između Haga, Hoek van Holanda i Roterdama i Alsmera su najpoznatije po proizvodnji povrća, cveća i saksijskog bilja.

Jedan od najnovijih projekata u hortikulturi je Bergerden projekat, koji se sprovodi u blizini Arnhema u istočnom delu zemlje, gde grupa proizvođača radi na podizanju staklenika površine od oko 250 ha. Ovi staklenici imaće sopstvene izvore energije, dotok vode i umrežene kompjuterske sisteme.

Tradicija u udruživanju proizvođača

U poslednjih 125 godina jedan od glavnih faktora koji dovode do uspeha i profitabilnosti sektora hortikulture jeste saradnja među proizvođačima. Saradnja se ogleda u sledećem:

• postojanje sistema berzi, preko koga se odvija prodaja povrća, voća i cveća,
• udruženo bankarstvo i osnivanje RABO banke u vlasništvu proizvođača, koja je ujedno i najveća banka u Holandiji'
• obezbeđivanje sredstava za proizvodnju u hortikulturi (seme, hemijski preparati i mehanizacija),
• učešće proizvođača u organizaciji, teoretskim i praktičnim obukama.

Veoma je česta pojava da se proizvođači koji proizvode istu vrstu proizvoda, na primer, paradajz ili papriku, udružuju u veće grupe, razmenjuju iskustva i informacije i međusobno se redovno posećuju.

Investiranje diktira tržište

Osnova za svako investiranje u staklenik/plastenik je u sagledavanju tržišta, mogućnosti plasmana i očekivanog prihoda. Pri izboru biljne vrste koja treba da donese prihod, najhitnije su detaljne informacije sa tržišta koje govore u kom delu sezone su cene najpovoljnije. Ovakvi podaci su od najveće važnosti za otpočinjanje investiranja u proizvodnju u zaštićenom prostoru. Investicije u skuplje staklenike i sisteme kontrole mogu biti isplative samo ako se odnose na biljne vrste koje imaju veliku dodatu vrednost po jedinici površine, na primer, ruže, neke saksijske biljke i jagode.

Staklenici ili plastenici?

Pri izboru plastenika ili staklenika obično su najbitniji uslovi na tržištu. Ulaganje u plastenik sa jednim tunelom varira od 6-10 €/m2 . Napredniji plastenik sa krovnom ili bočnom ventilacijom je nešto jeftiniji od polovnog staklenika i njegova cena se kreće od 15-25 €/m2 . U ove cene nisu uključeni troškovi sistema za grejanje, navodnjavanje i obogaćivanje ugljendioksidom.

Važno je u obzir uzeti sledeće činjenice:
• cena kvadratnog metra manjih staklenika je relativno visoka, zbog cene bočnih zidova,
• troškovi grejanja, navodnjavanja i upravljanja klimom su relativno visoki po kvadratnom metru u manjim staklenicima/ plastenicima.

Primer: računarski sistem za upravljanje navodnjavanjem je isti za staklenike površine 1.000 - 10.000 m2 , pa je ulaganje po kvadratnom metru za staklenik od 1.000 m2 10 puta veće nego za staklenik od 10.000 m2 .

Korištenje supstrata i hraniva

Na zemljištu kao podlozi danas se u Holandiji proizvodi manje od 10% useva. U cilju povećanja prinosa i smanjenja šteta od bolesti i štetočina koje dolaze iz zemljišta, sve više se primenjuju supstrati ili hidroponska proizvodnja. Kao supstrati najviše se koriste kamena vuna, ljuska kokosovog oraha, perlit i treset. Često se koriste mešavine ova četiri materijala, kako bi se dobila podloga koja najviše odgovara zahtevima biljke.

Vodu i hranljive materije biljka dobija preko sistema kap po kap, kako bi odnos između hranljivih materija i vode bio optimalan, a negativan uticaj na životnu sredinu sveden na minimum.

Kontrola mikro-klime u staklenicima/plastenicima

Da bi se omogućila optimalna mikro-klima potrebno je da se poznaje fiziologija biljaka, ali i povoljni uslovi za upravljanje staklenikom/plastenikom. Takođe je bitno da se poznaju uticaji na mikro-klimu sa tehničkog i ekonomskog stanovišta. Što obuhvatnija kontrola i upravljanje parametrima u objektu doprinosi ekonomičnosti proizvodnje. Pri tome, pored produktivnosti, utiče se i na zdravstveno stanje biljaka, odnosno smanjenje uticaja biljnih bolesti i štetočina. Za povoljno zdravstveno stanje, produktivnost biljaka i profitabilnost same proizvodnje, nisu bitni samo temperatura i vlažnost vazduha, već i provetravanje i nivo ugljendioksida. Osnovne informacije o kontroli i upravljanju mikro-klimom u staklenicima/plastenicima nalaze se u knjizi koju je izdao PTC+.

Smanjenje upotrebe pesticida za 50%

Kao rezultat nacionalnog programa Holandije -višegodišnji program zaštite bilja (1995-2000) - ukupna potrošnja pesticida smanjena je za 50%.

Ovako upečatljiv rezultat postignut je na osnovu sledećeg:
• unapređenje postupaka praćenja razvoja useva i primene zaštite bilja ne na osnovu fiksnog plana, već realnih potreba,
• primenom tehničkih unapređenja na mašinama i uređajima za zaštitu bilja,
• sprovođenja obuke proizvođača i obaveza da sva lica koja rade sa pesticidima imaju dozvole za to,
• redovne provere i testiranja sve opreme koja se koristi u zaštiti bilja.

Biološka kontrola biljnih štetočina i bolesti našla je široku primenu, posebno u proizvodnji povrća i voća. U 80-90% programa za zaštitu bilja uključeni su preparati za biološku kontrolu.

Zdravstvena bezbednost hrane
i potpuna kontrola procesa proizvodnje

Savremeni potrošač zahteva zdravstveno ispravne, sertiflkovane prehrambene proizvode, proizvedene prirodno, uz što manji udeo hemijskih sredstava. U izvesnoj meri, tj. dok god im to cene dozvoljavaju, potrošači vode računa i o dobrobiti životinja.

Supermarketi i veletrgovci ne žele da snose odgovornost za ekscese koji se mogu desiti kao posledica kvaliteta i zdravstvene ispravnosti hrane. Iz tog razloga je doneta European Retail Platform- EuREP (Evropska platforma distributera - prodavača), doneta od većine evropskih supermarketa, predstavila je Eurep-GAP -code of conduct.

Skraćenica GAP se odnosi na Dobru Poljoprivrednu Praksu (Good Agricultural Practice) - sistem standarda kojima se definišu svi postupci i ponašanje u proizvodnji, dokumentuju se i za njih garantuje. Cilj je da se rizik od nastanka uslova zagađenja hrane svede na mogući minimum. U mnogim zemljama Evropske unije nije moguć plasman proizvoda za koje nije potvrđeno da su proizvedeni uz uvažavanje GAP, odnosno koji nemaju Eurep-GAP sertifikat.

Upravljanje pojedinim procesima u hortikulturi postaje sve važnije i odnosi se na organizaciju i usaglašavanje svih delova proizvodnog lanca u hortikulturi, počev od prvog koraka pa sve do krajnjeg korisnika.

• Znanja u proizvodnji u zaštićenom prostoru prenose se iz
Holandije u Srbiju

Prilike za saradnju u oblasti hortikulture
I između Srbije i Holandije

Poslednjih nekoliko godina, privatne kompanije u Srbiji, ali i udruženja poljoprivrednih proizvođača, kao što su Agromreža i Klub 100 P+, su uspostavile snažne veze sa holandskim organizacijama, institutima i kompanijama koje su aktivne u okviru lanca hortikulturne proizvodnje.

U poslednjih pet godina, u saradnji između partnera iz Holandije i Srbije sprovedeno je ili je u toku više od deset takozvanih PSO (M) projekata. U nekima od ovih projekata ostvaruje se uspešna primena visoke holandske tehnologije u uslovima proizvodnje u Srbiji.

Jedan od takvih primera je projekat u kome je učestvovao gospodin Vladimir Obođan, iz Uljme u blizini Vršca. On je aktivan član Agromreže. Razvio je vansezonsku proizvodnju paradajza i kvalitetnog rasada. U plasteniku koristi toplovodno grejanje u kombinaciji sa termogenima koji ujedno služe za obogaćivanje ugljendioksidom. Upravo je u toku uvođenje proizvodnje paradajza na supstratu.

Adrian van den Bosch Specijalista za obuku u hortikulturi PTC+, Ede, Holandija

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu