Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22990
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21068
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:115
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

Štetočine lukova

Lukova muva [Hylemia antiqua)
OPIS ŠTETOČINE
Odrasla muva je sivkastosrebrnaste boje, duga 7-8 mm. Larva je beličasta, apodna, a najveće štete pravi na tkivu centralnog dela mladih biljaka. Jedna larva može da uništi više biljaka. Napada lukove u svim fazama razvoja: lišće napadnutih biljaka se savija, glavice trule i propadaju. Lutka je žućkasto-smeda, buretastog oblika.

Lukova muva (Hylemia antiqua

BIOLOGIJA
Lukova muva ima 2-4 generacije godišnje. Lutka u zemljištu prezimljava na dubini od 10-20 cm. Odrasli insekti se obično javljaju u vreme cvetanja višnje. Dopunski se hrani nektarom različitih biljaka. Ženka polaže jaja između pera luka i na grudvice zemlje. Larve se ubušuju u mladi luk, u centralni deo stabla, nanoseći velike štete. Takve biljke se suše i propadaju. Kod nešto starijih biljaka larve se ubušuju u glavice. Ponekad, njihov broj u glavici može da bude veći i od 50 jedinki. Razvoj larve traje oko 20 dana, a posle toga ona prelazi u zemlju i pretvara se u lutku. Nakon ulutkavanja pojavljuju se prvi odrasli insekti. Imago druge generacije se javlja u junu mesecu.

SUZBIJANJE
Početak zaštite treba uskladiti sa periodom leta imaga. Prvo tretiranje izvesti posle nicanja luka, a drugo, dve nedelje kasnije. Tretiranje se vrši preparatima na bazi: diazinona, dimetoata, tiametoksama. U regionima gde se lukova muva redovno javlja, mogu se primeniti preparati na bazi hlorpirifosa, koji se primenjuju inkorporacijom pre setve luka. Može se izvršiti potapanje arpadžika u rastvor na bazi imidakloprida, koji će nepovoljno delovati na prvu generaciju lukove muve (lml na 10 1 vode, u trajanju od 5min. i potom se obavlja sadnja).

Štete od lukove muve

Lukova buba [Lilioceris merdigera)
OPIS ŠTETOČINE
Imago je crvene boje, dužine 6- 7 mm. Na pokriocima ove vrste se uočavaju tačkasta udubljenja . Jaja su ovalna, svetlonarandžaste boje. Larva je sivkasto-žuta, na leđnom delu ispupčena.
BIOLOGIJA
Lukova buba ima 2 generacije godišnje. Imago prezimi u zemlji. U drugoj polovini aprila najpre napada ukrasne biljke, korove i biljke iz familije lukova, a potom prelazi na luk. Na perima luka izgriza manje ili veće delove lista. Posle kopulacije ženke polažu jaja u gomilicama na donju stranu pera luka. Nakon 10 dana larve se ubušuju u list, gde se hrane 2-3 nedelje. Larve se ulutkavaju u zemlji gde se preobraze u imaga. U drugom delu leta razvija se druga generacija insekata.
SUZBIJANJE
U slučaju da postoji potreba za hemijskim tretmanom, primeniti 1-2 tretiranja sa preparatima na bazi diazinona, dimetoata, tiametoksama.

Lukova buba
[Lilioceris merdigera)

Muva belog luka (Sui Hal u rida)
OPIS ŠTETOČINE
Imago je žuto-smeđeboje, dužine oko 8mm. Krila su sivkasto-smeđa, sa dve poprečne tamne pruge. Larva je beličasta, apodna.
BIOLOGIJA
Ima jednu generaciju godišnje. Prezimi imago, koji je aktivan u rano proleće. Ženke polažu jaja još u februaru, kada biljke imaju 2-3 razvijena lista. Najčešće polaže jaja na najrazvijenije biljke u osnovu stabla. Jaja se lako uočavaju, a jedna ženka može da položi i do 1oo jaja. Larve se ubušuju u biljku, u zoni srednjeg lista, a potom prelaze na glavicu. Napadnute biljke su oslabljene i u većini slučajeva trajno propadaju. Odrasla larva napušta lukovicu i odlazi u zemlju da se ulutka. Jesenji luk je manje pogođen ovom štetočinom.
SUZBIJANJE
Suzbijanje se izvodi istim preparatima kao i kod lukove muve,
• Muva belog luka (Suilialurida) samo sto se sa intervencijom kreće nešto ranije od tretmana protiv lukove muve. Vreme primene uskladiti sa pojavom i aktivnošću imaga.
Muva belog luka

Marčetić Đorđe

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu