Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22991
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21087
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:98
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

XXII KNJIGA EDICIJE KULTURNO-ISTORIJSKA BAŠTINA VOJVODINE
Lovstvo u Vojvodini

Prošlost ljudskog roda bila je nerazdvojno povezana sa lovom. Lovili su divljač koja im je obezbedivala hranu, odeću i sredstvo razmene. Lov se smatra kao prvo zanimanje čoveka. Kroz vekove se menjalo i usavršavalo. Prvo se u lovu koristilo hladno oružje, kao što su pračka, koplje, strela i luk, a potom vatreno oružje, kao što su puške kremenjače, lovački karabini...
Staništa divljači u Vojvodini su raznolika: barski predeli: Obedska bara, Zasavice, Carska bara, specijalni rezervat prirode je Slano kopovo; brdsko-planinski predeli: Fruška gora i Vršačke planine; peščare: Deliblatska i Subotička peščara; Lesne terase: Titelski breg, Telečka; aluvijalne ravni; rečni tokovi, kao što je Gornje Podunavlje, koje je najpovoljnije za ishranu krupne divljači - evropski jelen i divlja svinja.
Lovišta u Vojvodini zauzimaju znatan deo ukupne površine, a u tome šume i šumska zemljišta imaju učešče od svega 7%. Ova lovišta karakteristična su po plemenitim vrstama divljači koje su izuzetno interesantne za lovni turizam: srneća divljač, fazan, poljska jarebica, evropski jelen i divlja svinja.
Prvi Zakon o lovu iz 1872. u Ugarskoj, kojoj je pripadala i Vojvodina, doneo je veliki pomak u organizovanju lova. Ovim zakonom su prvi put uvedene lovne karte koje se izdaju na tri, da bi 1875. bile izdavane na jednu godinu. Zakon o lovu iz 1883. je na duži rok regulisao lov i uveo početak planskog lovnog gazdovanja. Definisan je i porez na lov i lovačko oružje.
Interesantno je navesti godine osnivanje prvih lovačkih društava u Vojvodini: Petrovaradin (1873), Bela crkva (1874), Pančevo (1882), Novi Sad (1883), Ostojićevo (1883), Senta (1884), Kikinda (1885), Novi Bečej (1885), Vršac (1894), Subotica (1897)... Udruženje za lov hrtovima u Bač-Bodroškoj županiji sa sedištem u Somboru, osnovano je 1868. Osnivanjem saveza lovačkih društava za Vojvodinu 10. decembra 1922. u Novom Sadu, zapravo je počeo proces osnivanja novih lovačkih društava u svim naseljima Vojvodine. Skupština SAP Vojvodine 1977. donosi Ukaz o proglašenju Zakon o lovstvu Vojvodine. Najčešće ime lovačkih društava je „Fazan", a potom "Zec" i "Srndać".
Divljač je našla svoje mesto i u simbolici različitih naroda, nacija, epoha i kultura:
• Jelen - još od pamtiveka, divili su mu se u ćelom svetu. Zbog svog rogovlja, koje se obnavlja svake godine, bio je u mnogim kulturama i epohama simbol plodnosti, rasta, nastanka. Košuta je simbol materinstva i žestvenosti - „vitka kao košuta".
• Vepar - otelotvljenje snage i borbenosti, ali i simbol demonstva.
• Lisica - označava prefriganost i lukavost.
• Zec - smatra se simbolom budnosti, zato što spava otvorenih očiju. Zbog plašljivosti, zec je i simbol plašljivosti i kukavičluka, a zbog svoje brzine, simbolizuje brzo proticanje ljudskog veka, života.
• Vuk - simbolizuje mračne sile, proždrljivost, lakomost...
Snimak divljači ima sve odlike lovačkog trofeja. Za snimanje ne treba toliko lovačka spretnost, već strpljenje i, naravno, znanje i veština snimanja. Uzimajući ovo u obzir, nebrojano veliki broj trofeja ima Jaroslav Pap, majstor fotografije. Ova knjiga, da nije njegovih fotosa, bila bi nedovoljno slikovita. Stvoriti jednu knjigu je opsežan i sistematičan posao, koji bez strukovnog znanja, ovoga puta o lovstvu, ne bi bio plodotvoran.
Zato posebno treba istaći docenta dr Zorana Ristića kao vrsnog poznavaoca lovstva u Vojvodini, kao i Stevana Petrovića iz Bačkog Gradišta koji je ekspert istorije lovstva kod nas a i neka vrsta lovačkog arhivara. Za opsežne i istorijski potkovane radove, treba istaći, pre svega, Olgu Kovačev Ninkov iz Subotice i Jožefa Saboa iz Novog Kneževca.
Posebnu zahvalnost zaslužuje MZ Bački Monoštor i svi Monoštorci, kao domaćini promocije XXII knjige „Lovstvo u Vojvodini" koja se održala 29. septembra 2007.

Glavni i odgovorni urednik
Dr Veselin Lazić
foto: Jaroslav Pap

Lovstvo u Vojvodini
Lovstvo u Vojvodini
Lovstvo u Vojvodini
Lovstvo u Vojvodini
BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu