Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22990
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21068
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:114
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

Stapar -
IV LETNJA POLJOPRIVREDNA ŠKOLA

Šesti dan, 21. avgust

• Domaćini: porodica Kucurski

• Predavači:
- prof. Stanimir Kovčin, Poljoprivredni fakultet - o situaciji u proizvodnji svinja - danas,
- Milan Martinov, FTN - o primeni GPS za navođenje i uklapanje prohoda,
- Vladan Marković, Poljoprivredni fakultet - o začinskoj paprici i
- Branko Marinković, Poljoprivredni fakultet - o šećernoj repi.

• Predavači ispred firmi:
- Dragan Ajduković, „Braća Tomić" (Novi Sad) - o ulju „Bison";
- Dušan Pavlović, Delta agrar mehanizacija (Bački Jarak) - o mehanizaciji,
- Milan Uzelac, Delta Generali - o osiguranju u agraru;
- Vladimir Labus, IKR YU - o mehanizaciji New Holland,
- Vesna Cer, Syngenta - o programu zaštite krompira,
- Boško Lukić, Agrovojvodina mehanizacija (Novi Sad) - o mehanizaciji,
- ProCredit Bank, predstavnik iz Sombora - o kreditiranju

• Mesto održavanja Škole: u hali porodice Kucurski („Agroplod")

• Okupljanje i upoznavanje sa mašinsko traktorskim parkom, silosom, čardacima, kolskom vagom... bilo je na ekonomskom dvorištu firme „Agroplod", čiji je vlasnik porodica Kucurski.

Slika:
Dobrodošlica i reč o firmi „Agroplod" porodice Kucurski u Staparu.
S leva: sin Đura Kucurski, megafonista Branko Mitrović i otac Miladin Kucurski.

Dobrodošlica u Staparu

Od novaca se živi

O porodičnoj firmi „Agroplod" govorio je Dura Kucurski: Naša porodica se oduvek bavi poljoprivredom, a intenzivnije od 1990. godine. Uzimali smo zemlju u zakup od staračkih domaćinstava i radili od 700 do 900 jutara. Sada imamo preko 300 hektara svoje zemlje, a obrađujemo 1430 hektara. Intenzivna proizvodnja je na 600 hektara i to na preko 500 ha šećerne repe i na 90 ha industrijske paprike koja je u sistemu za navodnjavanje. Kukuruz gajimo na 400 hektara, pšenicu na 300 i soju na 60-70 hektara. Trudimo se da primenimo najsavremeniju tehnologiju i tehniku, kako bi ostvarili zavidne prinose, ali i dobit po hektaru, jer se od novaca živi. Naše je htenje da opstanemo na tržištu i da idemo napred, progres.

U hali firme „Agroplod" održana je Letnja poljoprivredna škola. Iz predavanja i diskusije izvlačimo nekoliko interesantnih konstatacija i saznanja:

• Voja Malešev - Godina se vidi kakva je, čuli ste obećanja novog ministra, prethodni nam je dobro zagorčao život, tako da ovaj novi ima mnogo da radi i nadoknadi izgubljeno vreme i ekonomski interes paora.
Cena kukuruza drastično je pala, što je posledica zabrane izvoza, a da stočarstvo pri tome ne da nije napredovalo, već je nazadovalo. Pala je cena pšenice, a očekuje se pad cena i jesenjih kultura. Nažalost, neće biti rekordna godina, čim je žetva krenula u avgustu. Moje mišljenje je da, ko može, uskladište kukuruz, soju i suncokret, jer se nadam da će kasnije cene da porastu.

• Dr Stanimir Kovčin - Slažem se da farme ne bi trebalo da budu u selu, ako ne mora. Stapar, na primer, ima nekoliko stotina praznih, neupotrebljivih kuća. Zato, pre svega, treba razgovarati o uređenju sela, rasporedu objekata farmi unutar sela, jer imamo svu infrastrukturu. Ako bi farme selili napolje, morali bi sve iz početka i bojim se da nikad nećemo krenuti u farmski karantin.
Za stočarsku proizvodnju važan je genetski potencijal, ishrana, ali ono što zapostavljamo je pitanje organizacije, odnosno udruživanja. U ranijem periodu i svinja i goveče predavani su u zadruzi jednom nedeljno.
Danas niko ne zna kada će i po kojoj ceni prodati. U stočarstvu je mnogo ozbiljnija situacija nego u ratarstvu, kada je reč o vremenu prodaje, odnosno završetka ciklusa.
Ne može čekati na prodaju mleko ili utovljena svinja. Bez pomoći dtržave, odnosno optimalnih uslova kreditiranja ne možemo dalje. Za stručnu pomoć i informisanje mali proizvođači su prepušteni sami sebi. Najtužnije je što su staračka domaćinstva osuđena na puko preživljavanje. Treba brinuti o mladima i pružiti im šansu, ali smo obavezni i za brigu o starima.
Rešenje je udruživanje u zadruge ili slično. To se teško prihvata jer je vezano za naš mentalitet i nedostatak međusobnog poverenja. Ali, treba shvatiti da udruživanje jeste odricanje od svoje samostalnosti, ali u interesu boljitka.

Slika:
Tri uvažena školarca u Staparu, s leva:
Vladan Marković,Stanimir Kovčin, rođeni Staparac, Žuja i Branko Marinković, Voganjac.

Tri uvažena školarca u Staparu

• Dragec Čižmak, gost iz Koprivnice -
Obrađuje 175 hektara. U Hrvatskoj su podsticaji države od 150 do 400 evra po hektaru, što zavisi od useva. Za šećernu repu je 400, ali planiraju da podignu na 600 (540) evra, ali i tada se ne isplati. Za pšenicu je 2.250 kuna, za uljarice oko 2.500.1 nama je Mađarska bacana u oči kao i ovde sa pričom da su tamo proizvodi jeftiniji.
Vi sada imate carinu, male podsticaje po hektaru, niske cene, nepovoljne bankarske kamate, ali imate nešto što morate imati na umu - hektare. Imate mogućnost da dođete do njih. U Podravini nema hektara. Kada bih ja imao 1.450 hektara kao Kucurski to bi u paritetu bilo kao da imam 15.000 hektara u Vojvodinji. Napravio sam parcelu od 44 hektara, imala je 500 vlasnika. Napravio sam autom 77.000 kilometara da bih napravio 100 hektara u komadu.
Došli su vam bankari. Nemojte zaboraviti činjenicu da vam nije sreća što ćete imati podsticaje, jer je to najveća praonica novca. S jedne vam daju, s druge uzmu. Podsticaj nije podsticaj već spoticaj. Dokle god dugo ne budete imali podsticaje, bićete najnapredniji u poljoprivredi.
Primer Danske. Bio sam tamo 1988. godine kada su im cvetale ruže. Kada sam bio prošle godine došao sam do poražavajućeg podatka. Pre 20 godina su svi Danci lepo i srećno živeli, a sada s 500 ha ne mogu. Oni sa 40 hektara su morali da prodaju onom sa 500. Cena je bila 40.000 evra. Sada onaj s 500 hektara po hektaru proizvede 11 tona pšenice i zaradi 250 evra po hektaru sa podsticajima. Oni koji su im prodali, žive u gradovima i šetaju svoje pse, dok onaj s 500 ha sam popravlja svoj auto.

Tekst: Ava Marija i Acko Jegrečki
Foto: V. Lazić

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu