Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22991
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21087
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:93
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Agronomska revija
 •  [svi tekstovi]

Plamenjača paradajza (Phytophthora infestans)

NAJČEŠĆE BOLESTI PARADAJZA

Plamenjača paradajza

Plamenjaču paradajza prouzrokuje parazitna gljiva Phytophthora infestans. U kišnim i vlažnim godinama može izazvati velike štete na paradajzu, kao i na krompiru. Osim što uništava list, gljiva napada i zelene plodove i one u stadijumu zrenja, koji zbog toga trule.

Gljiva prezimljava u zaraženim krtolama krompira. Inokulum (zarazni materijal) se sa obolelih krtola krompira u narednoj godini prenosi vetrom, na usev paradajza.

Početni znaci bolesti prvo se ispoljavaju na listu, u vidu krupnih pega maslinaste boje. Pri visokoj vlažnosti vazduha, sa donje strane lista stvara se beličasta prevlaka koja predstavlja organe za reprodukciju gljive. Obolelo tkivo nekrotira, postaje mrko i vrlo brzo se suši. Na zelenim plodovima bolest se pojavljuje u vidu sivo-zelenkastih, vodenastih pega, koje se brzo šire, dobijaju sivo mrku boju i za nekoliko dana prekrivaju ceo plod koji lako otpada.

Pre pojave prvih simptoma (kraj juna i početak jula), treba obaviti preventivnu zaštitu kontaktnim fungicidima. Prskanje se obavlja svakih sedam do deset dana.

Ukoliko se pojave simptomi bolesti upotrebiti sistemične fungicide, sa kojima se zaustavlja širenje infekcije i obezbeđuje trajnija zaštita. Ne preporučuje se primena sistemičnih fungicida više od dva puta.

Crna pegavost paradajza
(Alternaria solani)

Crna pegavost paradajza

Bolest izaziva gljiva Alternaria solani. Napada još i plavi patlidžan i papriku, sa manjim posledicama. Štete na paradajzu su veće ukoliko su napadnute mlade biljke i kada je malo padavina u periodu vegetacije.

Tokom zime parazit se održava u zaraženim biljnim ostacima i zaraženom semenu. Infekcije nastaju vrlo rano, u semeništu i pikirištu, kao i u toku proizvodnje rasada. Simptomi bolesti se pojave na gornjem lišću rasada - u vidu tamnomrkih pega. Na lišću rasadenih biljaka pege su krupne, sivomrke, sa crnim koncentričnim krugovima, koji su oivičeni hlorotičnim oreolom. Pege se mogu pojaviti i duž stabla. Sire se njegovim obimom, zahvatajući i dublje slojeve tkiva, što narušava strukturu stabla, te nastaje prstenovanje stabla, pa delovi biljke iznad prstenaste pege potpuno izumiru. Slične pege pojavljuju se i na plodovima.

Rane zaraze sprečavati proizvodnjom zdravog rasada. Seme dezinfikovati vlažnom dezinfekcijom, a leje metil-bromidom. Rasad tretirati odgovarajućim pesticidima, u razmacima 10 - 14 dana. Isti preparati koriste se i za zaštitu biljaka u polju. U proizvodnji paradajza, sa prskanjem/zaštitom početi odmah po rasadivanju, a potom svakih sedam do deset dana, a u direktnoj setvi, od faze dva stalna lista pa do precvetavanja.

Tabela 1.

Tabela 1. Fungicidi za suzbijanje plamenjače (Phytophtora infestans)

Legenda:*nesistemici, **sistemici

Tabela 2.

Tabela 2. Fungicidi za suzbijanje crne pegavosti (Alternaria solani)

Legenda:*nesistemici, **sistemici

Lidija Tomaš, dipl.ing.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu