Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23021
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:88
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

MRKVI ODGOVARA PESAK

Preporuke francuskog stručnjaka

MRKVI ODGOVARA PESAK

Na glinovitoj ilovači koren neće biti dovoljno gladak, na kamenitom tlu je savijen, uvrnut i račvast, a na teškom se mogu javiti bolesti

Klijavost semena mrkve najviše zavisi od izbora, pripreme, vlažnosti i temperature zemljišta i način setve. Ako se ovi uslovi ne poštuju, nicanje će biti neravnomerno. Mnoge biljke ostaće nerazvijene i imaće kratak koren, a rod će biti umanjen, samim tim i profit.

Za setvu treba odabrati peskovito ili ilovasto-peskovito zemljište. Na glinovitoj ilovači koren neće biti dovoljno gladak, na kamenitom tlu je savijen, uvrnut i račvast, a na teškom se mogu javiti bolesti. Previše azota u zemljištu loše utiče na odnos lišća i korena, izaziva pojavu alternarije, a koren postaje pegav i truli–objašnjava Filip Depre, stručnjak francuske semenske kuće "Vilmorin".

Ne sejati pregusto

Kada je u pitanju predusev, poželjno je izbegavati vrste koje ostavljaju mnogo žetvenih ostataka ili oštećuju zemljišnu strukturu. Mrkva se na istom mestu gaji tek posle četiri godine, jer se u suprotnom povećava rizik od bolesti.

Setvena površina se prvo obradi na 25-30 centimetara dubine, a zatim izravna i usitni, da bi se omogućilo dobro polaganje semena i povećala efikasnost herbicida. Priprema mora biti ujednačena i duboka, jer se time sprečava zbijenost tla, što je glavni razlog pojave zelene "kragne".

Optimalna temperatura klijanja je 20-25 stepeni. Zbog toga ranu mrkvu treba zaštititi agrilom ili plastičnom folijom, koja ima 500-700 otvora po kvadratnom metru. Kvalitetno seme, inače, bolje podnosi niske temperature.

Gustina setve se prilagodjava periodu berbe i željenoj veličini korena. Za ranu mrkvu potrebno je 1-1,3 miliona, a za uzgoj u "glavnoj" sezoni i skladištenje 1,2-1,8 miliona semena po hektaru. Tada treba biti veoma oprezan i ne sejati pregusto, jer će koreni ostati mali i kratki, a formiraće se bujno lišće.

Prema rečima ovog stručnjaka, pažnju treba obratiti i na takozvanu disperziju semena. To znači da se prilikom upotrebe mehaničke sejalice seme rasipa, a ne polaže u redove, što je slučaj kada se primenjuje pneumatska mašina. Seje se na bankove ili u brazde, čija se širina i visina uskladjuju s tipom zemljišta i mehanizacijom. Banak ne sme biti visok i uzak, jer to utiče na stvaranje zelene "kragne".

Na peskovitom tlu, u proleće i zimi, seje se na dubinu 0,5-1, a leti na 1,5 centimetara. Ako su zemljišta teža, setva ne treba da bude plića od pola i dublja od centimetra.

Đubrenje posle analize

Mrkva se pravilno djubri tek kada se uradi analiza zemljišta. Naime, prevelike količine azota doprinose jačem razvoju lišća, dok je koren osetljiviji na sklerociniju i botritis. Lako se račva i puca, ima više nitrata, a manje karotina. Smanjena mu je i sposobnost skladištenja.

Nedostatak fosfora izaziva slabiji porast listova, koji starenjem postaju purpurni. Lišće sporije raste i kada nema dovoljno kalijuma, ali se istovremeno uvrće i dobija smedju boju. Mrkvi, inače, više prija djubrenje kalijum-sufatom pre sadnje, dok posle toga treba koristiti kalijum-nitrat. Poželjno je izbegavanje kalijum-hlorida, jer smanjuje sadržaj proteina i karotina.

Biljke su osetljive i na nedostatak magnezijuma, koji utiče na pojavu hloroze i sušenja najstarijih listova. Manjak bora često se javlja kada zeljište ima pH iznad 7,5. Tada listovi sporije rastu i postaju crveni, a koren nakon pranja poprima sivkastu boju. Ako je prevelik nedostatak, vidljive su i smedje mrlje.

Kada biljke namaju dovoljno cinka prinos će biti smanjen, pa se preporučuju dva-tri folijarna prskanja ovim elementom.

Navodnjavanje povećava rod i kvalitet mrkve, ali ga treba uskladiti s tri kritične faze u razvoju biljaka-klijanjem, izduživanjem i rastom korena. Naime, slabije zalivanje tokom izduživanja uticaće na rast u dubinu. Suprotno tome, potreba za vodom je velika za vreme rasta, naročito pet-šest nedelja posle nicanja - kaže Depre.

Nedostatak vode smanjuje prinos, ali se istovremeno na korenu stvara zelena "kragna" i nije dovoljno gladak. Kada vode ima previše, račva se i puca, a povećan je i rizik od udubljene pegavosti. I u ovom slučaju rod će biti umanjen.

Z.Graovac

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu