Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:72
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

BRZI TOV PATAKA

Bez vodenog ispusta

Zbog opasnosti od prenošenja ptičijeg gripa, poslednjih godina u pojedinim delovima Banata i drugim plavnim područjima gotovo je zamrlo tradicionalno gajenje pataka na vodenim ispustima

BRZI TOV PATAKA

Zbog opasnosti od prenošenja ptičjeg gripa, poslednjih godina u pojedinim delovima Banata i drugim plavnim područjima gotovo je zamrlo tradicionalno gajenje pataka na vodenim ispustima. Dozvoljeno je držanje u objektima, a da bi se odgoj isplatio, neophodni su odgovarajući uslovi i kvalitena ishrana.

U osvetljenom prostoru

Tov može da se odvija u različitim razvojnim fazama, ali je najekonomičnije ako se počne od jednodnevnih pačića. U tom slučaju se koriste prirodne prednosti. Na početku života prirast je najveći, a i hraniva se bolje iskorišćavaju nego kasnije. Tada se za samo pedesetak dana postiže klanična težina, oko dva kilograma.
Veoma je važno da se održava izuzetna higijena i poštuju optimalni uslovi, jer direkno utiču na prirast. Pre useljavanja, pačarnik se mora detaljno očistiti i dezinfikovati. Zatim se unose kružne ograde, koje će zadržavati toplotu, štititi od promaje i omogućiti da pačići budu u blizini hranilice, pojilice i izvora toplote.
Unutar krugova raširi se čista prostirka, najbolje hoblovina, debljine pet do osam centimetara
Prvog dana temperatura je 34 do 36 stepeni, a svakog narednog snižava se za stepen, dok se ne izjednači s onom u objektu. Posle treće nedelje pačićima više ne smetaju niske temperature, ali ne pogoduju tovu. Optimalna je 15-18 stepeni.
Objekat mora biti osvetljen sve vreme tova, jer se na taj način pospešuje prirast. Najbolje je da se sijalice prva tri dana ne isključuju, a da nakon toga osvetljenost traje 23 sata dnevno. Jednočasovno isključenje primenjuje se samo iz predostrožnosti, da bi se pačići navikli na mrak. U protivnom, slučajni nestanak struje mogao bi da izazove paniku i pomor. Jačina svetlosti ne sme biti iznad pet vati po kvadratnom metru.
Optimalna gustina naseljenosti prilikom useljavanja je 0,1 kvadratni metar po pačetu. Nakon toga postepeno se povećava prečnik ograde, a desetog dana i uklanja iz boksa.

Brz početni prirast

Prvih nedelja pačići dobijaju na težini čak 4o grama dnevno, pa je najbolje da se hrane starterom u obliku peleta. U tom periodu, za kilogram prirasta potrebno je samo dva kilograma hraniva, a kasnije četiri-pet, pa i više. Do dvadesetog dana preporučuju se smeše s 19 procenata svarljiih proteina, dok se kasnije udeo smanjuje na 16 odsto.
U nedostaku peletirane hrane mogu se koristiti punovredne smeše od brašna ili prekrupe. Prethodno se nakvase, jer se na taj način povećava iskorišćenost obroka. Ovo hranivo treba da sadrži bar dve-tri vrste žitarica, uljanu pogaču, mesno-koštano brašno i vitaminsko-mineralni premiks. Mesno-koštano brašno može da se zameni posnim sirom, tako da se umesto grama brašna dodaju dva grama sira.
Od trećeg dana obroci se obogaćuju ribljim uljem i seckanom zelenom hranom kao što su kopriva, zelje, lucerka i detelina. Udeo zeleniša se postepeno povećava, pa na kraju četvrte nedelje svako pače dobija 100 grama dnevno. Uz seckani zeleniš daju se i celi listovi. Nakon desetog dana u obroke ulaze i kuvani krompir, malo peska i usitnjenog uglja.
Sve vreme tova hrana se daje u neograničenoj količini, da bi je mogli uzimati po volji. Naravno, vodi se računa i o tome da u pojilicama uvek bude dovoljno sveže vode.

M. Todorov

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu