Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:68
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA

Borba protiv raka

PREVENCIJOM DO ZDRAVLJA

Rano otkrivanje malignih promena može doprineti da se spasu mnogi životi

Rasprostranjenost malignih bolesti sve je veća. Iako se još uvek ne znaju svi uzročnici, Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da su u oko 70 odsto slučajeva izazvane lošim životnim navikama i uticajima iz spoljašnje sredine. To znači da bi se mnoge mogle sprečiti poznavanjem prevencije, o kojoj se mnogo govorilo i ove godine u martu, mesecu borbe protiv raka.
Posebna pažnja posvećena je edukaciji stanovništa, što nam je bio povod i za redove koji slede, uz oslanjanje na podatke koje smo saznali od mr Nade Kosić Bibić, specijaliste socijalne medicine u Zavodu za zaštitu zdravlja u Subotici.

Rizično pušenje

Najzastupljeniji uzrok maligniteta na koji se može preventivno delovati je pušenje cigareta. Procenjeno je da doprinosi smrtnosti od ovih bolesti u 30 odsto slučajeva i čak do 90 kada su u pitanju samo pluća. Duvanski dim je rizičan i za grlo, usnu duplju, jednjak, mokraćnu bešiku, bubrege, pankreas, grlić materice, želudac, jetru, debelo crevo i rektum.
Samo prestanak pušenja, tvrde stručnjaci, doprineo bi da se broj obolelih od raka u svetu smanji za trećinu.
Zato preporučuju da se u zdravstvenim ustanovama, uz rutinsko uzimanje podataka, obavezno uključe pitanja o pušačkom statusu pacijenta. Uz to, svakog bi trebalo posavetovati o štetnosti ove navike i uputiti u savetovalište za odvikavanje u sredinama gde postoji, a tamo gde ga nema, obezbediti dostupnost odgovarajućih programa.

Šta treba jesti

Nepravilna ishrana dovodi se u vezu sa 30 odsto slučajeva pojave raka, a gojaznost sa približno 10 odsto.
Zbog pogrešanog izbora namirnica, ali i neodgovarajućeg pripremanja i prekomernog unosa kalorija, povećava se rizik od razvoja malignih procesa na debelom crevu, dojci, materici, bubrezima i jednjaku.
Da bi se sačuvalo zdravlje, od najranijeg uzrasta treba voditi računa o ishrani. Neophodno je izbegavati crvena mesa, so, konzerviranu, dimljenu ili prerađenu hranu, vrela jela i napitke. Važno je da se dostigne i održi odgovorajaća telesna težina. Zato u ukupnom dnevnom unosu kalorija, masti ne bi trebalo da učestvuju više od 30, a zasićene manje od deset odsto.
Prema pravilima zdrave ishrane, raznovrsno voće i povrće svakodnevno mora biti zastupljeno u pet broka, odnosno više od 400 grama. Kada se radi o raku prostate, dojke, pluća i organa za varenje, prednost treba dati paradajzu i proizvodima od njega zbog sadržaja likopena. Na trpezi se moraju naći i mahunarke, leguminoze, cela zrna žitarica, koštunjavi plodovi poput oraha i badema. A najprikladniji načini kulinarske obrade namirnica su barenje, kuvanje na pari i dinstanje u malo vode.

Više kretanja, a manje alkohola

Fizička aktivnost je povezana sa smanjenjem telesne težine, pa indirektno doprinosi i prevenciji raka, pre svega debelog creva, dojke i prostate. Pretpostavlja se da neaktivan način života dovodi do pojave jednog procenta svih malignih bolesti.
Za održavanje dobre psihofizičke kondicije dovoljno je oko pola sata brze šetnje, trčanja, vožnje bicikla i drugih vežbi.
Prekomerna upotreba alkohola izaziva od jedan do šest odsto malignih oboljenja u razvijenim zemljama. Naročito su ugroženi jetra, usna duplja, ždrelo, grkljan i jednjak. Ženama preti rak dojke, a muškarcima debelog creva.
Umerenost podrazumeva do dva pića dnevno za muškarce i ne više od jednog za žene. To je krigla piva, čaša vina ili čašica žestog pića.

S.Živanović

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu