Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:60
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

VINSKI VITEZOVI

VINSKI VITEZOVI

Izaslanici Boga Bahusa

Postoje vekovima, a zadatak im je da u svojim sredinama podižu vinsku kulturu

Vinske viteške redove davno su osnovali ljubitelji dobre kapljice, s namerom da „božanski“ napitak odvoje od ostalih. Naime, njihova uloga je da razvijaju vinsku kulturu, a to, po svemu sudeći, i uspevaju. Najduža tradicija i najbolja organizovanost viteških redova je upravo u zemljama u kojima je vino na vrhu lestvice po potrošnji i stilu uživanja. Pre svega u Francuskoj, mediteranskim, ali i drugim evropskim zemljama.

Čaša umesto štita

Poslednjih godina vinski vitezovi mogu se videti na raznim manifestacijama i kod nas. Nose duge tamne odore s kapama, umesto štitova su im čaše u ruci, a „naoružani“ su lepim pričama o ovom piću. Jednu od njih čuli smo od Nikole Cuculja, pripadnika banatskog reda „Sveti Teodor“ u Vršcu.
- U svetu ima oko pet stotina vinskih redova i neki traju stolećima. Jedan od takvih je red „Svetog Đorđa“ u Austriji. Nastao je u 13. veku, u gradu Ajzenštatu i ima oko dve i po hiljade vitezova. Kod nas je prvi osnovan tek 2001. godine u Hajdukovu, kod Palića, a dobio je naziv „Arena Zabatkiensis“. U međuvremenu su formirana još tri, u krajevima u kojima se tradicionalno gaji loza. „Dorotej“ u Župi, „Sveti Teodor“ u Vršcu i „Sveti Đorđe“ u Bačkoj – kaže Cuculj.
Organizovani su po statutu, imaju senat, predsednika i skupštinu vitezova, koja se sastaje jednom godišnje. Tom prilikom se podnose izveštaje o radu, a kasnije, na prigodnoj svečanosti, promovišu novi članovi.

Dva ranga

- Ovo protokolarno zvanje dodeljuje se po posebnoj proceduri - objašnjava sagovornik. – Prvo se sastavlja spisak kandidata, za koje se smatra da će dati doprinos u ovoj oblasti. Osim vinogradara, vinara i enologa, dolaze u obzir i ljudi drugih struka, koji mogu posredno uticati na razvoj vinske kulture. Izvesno vreme su u nižem rangu glasnika, pa ako znanjem i radom zadovolje, skupština ih promoviše u visoki viteški red.
Novi članovi dobijaju povelju ispisanu na latinskom jeziku, koji je prihvaćen kao zvanični. U znak sećanja na rimskog cara Probusa, koji je doprineo da se vinova loza gaji na širokom području. Zapravo, on je sredinom trećeg veka ukinuo zabranu koja je do tada važila u Rimskom carstvu. Po njoj su se kvalitetne sorte mogle gajiti samo na Apeninskom poluostrvu. Car je rođen u Sremskoj Mitrovici, tadašnjem Sirmijumu, pa su prvi strukovi zasađeni na Fruškoj gori.
Ove organizacije obično imaju konzule u drugim zemljama. Oni su delegirani da formiraju nove redove i na taj način šire mrežu poštovalaca vina.

Čuvaju stare običaje

- Neobične odore u kojima se pojavljujemo na vinskim sajmovima i drugim skupovima služe da privučemo pažnju i lakše stupimo u kontakt s posetiocima – kaže sagovornik. – Koristimo svaku priliku da poučimo i prenesemo znanje, počev od toga kako držati čašu.
Izaslanici boga Bahusa, kako ih još nazivaju, imaju statutom utvrđen zadatak da proširiju svoje „kraljevstvo“ - vinograde i zasnivaju podrume, u kojima čuvaju blago. U poslednje vreme zalažu se za širenje autohtonih sorti i proizvodnju autentičnih vina na svom području, što je trend u svetskoj proizvodnji.
Uz sve to, trude se da obnove stare vinske običaje. U tome posebno prednjači subotički red. Njihov glavni skup održava se svake godine 22. janura, na Dan svetog Vinsenta, zaštinika vinara i vinogradara. Tada odlaze u odabrani vinograd da bi uzeli grančicu s čokota. Donose je kući i stavljaju u mlaku vodu, kao što su činili i njihovi preci. Kasnije, na osnovu rasporeda novih pupoljaka, određuju način rezidbe i procenjuju kakva će biti godina.

M. Todorov

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu