Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:81
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

OPREZNO S BILJNIM LEKOVIMA

Reč nauke

Posebno su osetljivi trudnice, odojčad i deca

OPREZNO S BILJNIM LEKOVIMA

Pogrešno je verovanje da su biljni lekovi, s obzirom na prirodno poreklo, potpuno bezbedni. Lekovite biljke mogu sadržati i sastojke s neželjenim delovanjem na organizam, pa se prilikom primene savetuje oprez, posebno u periodu trudnoće i dojenja.

Samo uz lekarsko odobrenje

Za većinu lekovitih biljaka i biljnih lekova zapravo i nema podataka o delovanju na trudnice i odojčad. Iz bezbednosnih razloga, najbolje je da se izbegavaju, posebno u prva tri meseca trudnoće. A ako je neophodno, mogu se koristiti samo po preporuci i uz nadzor lekara.

Ovo pravilo se odnosi i na mali broj biljnih lekova za koje postoje određeni klinički podaci o bezbednosti primene. Tako se pokazalo da peroralna upotreba (preko usta) preparata na bazi herbe i korena ehinacee (Echinacea purpurea) nije štetna ranoj trudnoći, dok se zbog nedostatka podataka to ne odnosi na proizvode u vidu injekcija. Oprez je potreban i kada se radi o rizomu veprine (Ruscus aculeatus) i semenu divljeg kestena (Aesculus hippocastanum), jer kliničkih dokaza ima samo za kasnu trudnoću.

Za ublažavanje mučnine i povraćanja može se preporučiti rizom đumbira (Zingiber officinale). Propisana doza je gram dnevno, najčešće četiri puta po 250 miligrama. Izbegava se u slučaju kontrakcija i krvarenja iz materice, dok na porođaju nije dozvoljen. Protiv opstipacije (zatvora) moguća je primena zapreminskih laksativa, odnosno semena lana, indijske bokvice i ispagule (Plantago ispaghula).

Zabranjeni zbog neželjenih efekata

Mnoge aromatične droge i etarska ulja ne preporučuju se trudnicama u terapijske svrhe, jer u većim količinama mogu izazvati krvarenje ili kontrakcije. Tu se ubrajaju koren anđelike, bobičaste šišarice kleke, list ruzmarina, herba barske nane, herba i koren peršuna i rizom kurkume (Curcuma longa). U ranoj trudnoći ne treba preterivati ni s upotrebom etarskog ulja pitome nane.

Iz istih razloga moraju se izbegavati i herba i cvast hajdučke trave (Achillea millefolium), rizom cimicifuge (Cimicifuga racemosa), herba povratiča (Tanacetum parthenium), rusomače (Capsella bursa pastoris), očajnice (Marrubium vulgare) i srdačice (Leonurus cardiaca), žigovi šafrana, koren rena i senege (Polygala senega). Koren sladića (Glycyrrhiza glabra) je zabranjen zbog glicirizina, koji udvostručuje rizik od prevremenog porođaja.

Alkaloid berberin doprineo je da se na »crnoj listi« nađu i rizom kanadske žutike (Hydrastis canadensis), herba ruse (Chelidonium majus), koren i kora šimširike (Berberis vulgaris). Plod konopljike (Vitex agnus castus), takođe može biti štetan.

Tokom trudnoće i dojenja ne smeju se primenjivati lekovite biljke koje stimulišu rad creva (stimulirajući laksansi), a zabranjene su i deci mlađoj od deset godina. To su ricinusovo ulje, kora krušine (Frangula alnus), kora američke krušine (Rhamnus purshianus), list i plod sene, koren reuma (Rheum palmatum, R. officinale ) i osušeni mlečni sok aloje (Aloe ferox, Aloe barbadensis). Isto se odnosi i na proizvode na bazi listova planike i brusnice (Vaccinium vitis idaea) (dozvoljeni su odraslima i deci starijoj od dvanaest godina), listove žalfije, herbu efedre (Ephedra spp.) i belog pelena (Artemisia absinthium). Listovi čaja (Thea sinensis) nisu u ovoj grupi, međutim, postoje podaci o poremećaju spavanja odojčadi čije su majke pile veće količine ovog napitka za vreme laktacije.

Koren gaveza, herba borača, listovi podbela i lopuha sadrže pirolizidinske alkaloide, sastojke koji u velikoj dozi, ili posle duže primene, deluju toksično na jetru. Dozvoljena je samo spoljašnja upotreba, jer se ova jedinjenja slabo resorbuju kroz kožu. Herba bosiljka zabranjena je u trudnoći, etarsko ulje i tokom dojenja, odojčadi i deci.

Prof. dr Silvana Petrović,
Farmaceutski fakultet, Beograd
Prof. dr Silva Dobrić,
Vojnomedicinska akademija, Beograd
Okvir

SVE POPULARNIJI

Istraživanja pokazuju da značajan procenat žena u vreme trudnoće i dojenja upotrebljava biljne lekove, prvenstveno oslanjajući se na tradicionalna iskustva. U anketi sprovedenoj u Australiji, utvrđeno je da je oko 15 trudnica uzimalo bar jedan biljni proizvod.

Iako slična ispitivanja kod nas nisu rađena, s obzirom na veliku zastupljenost ovih proizvoda na tržištu i sve veću popularnost, može se pretpostaviti da se u značajnoj meri koriste tokom trudnoće i dojenja. Zbog toga su i zdravstvenim radnicima, posebno lekarima i farmaceutima neophodne informacije o njihovom delovanju. Međutim, problem je to što podaci o bezbednosti primene nedostaju ili su nepotpuni. Iz etičkih razloga, ispitivanja lekova, uključujući i biljne, tada se ne sprovode, pa se o njihovom eventualnom uticaju na organizam žene, odnosno na plod ili novorođenče, sudi uglavnom na osnovu eksperimenata na životinjama. Međutim, dobijeni rezultati, ne mogu biti apsolutno primenljivi na ljude.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu