Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23021
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:68
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

Retko se može videti
PERŠUN NA 20 HEKTARA

PERŠUN NA 20 HEKTARA

Na imanju u Debeljači, Pera Djuričkov cele godine gaji peršun odličnog kvaliteta, toliko tražen da ne uspeva da proizvede deovoljne količine

Ne dešva se često da se naši povrtari odluče za gajenje peršuna na čak dvadeset hektara. To je učinio Pera Djuričkov iz Debeljače, kod Pančeva, koji se ovim poslom bavi desetak godina. Odluka je pala kada je svojevremeno video da mali proizvodjači, koji “svaštare”, nemaju velike izglede na tržištu. Zahvaljujući celogodišnjem uzgoju, prinosu od tridesetak tona po hektaru i unapred obezbedjenom plasmanu, Djuričkov je danas uspešan proizvodjač. Čak ne uspeva da proizvede toliko ovog povrća koliko se traži.

Peršun isključivo direktno sejem u proleće i jesen. Ako je rok u septembru, za vadjenje dospeva od maja do sredine avgusta. U to vreme počinje da prispeva i koren iz februarske ili martovske setve, pa odmah nakon jednog ciklusa vadjenja počinje drugi-objašnjava sagovornik.

Prolećna setva, inače, počinje čim se zemljište prosuši. Pre toga se dva puta ugari, unese 800 kilograma po hektaru mineralnih djubriva formulacije 5:12:24 i duboko poore na čak četrdeset centimetara. Seje se petorednom sejalicom na rastojanje 25-30x1,5-2 i dubinu 1-1,5 centimetara. Biljke sporo niču, obično dve-tri nedelje, i za to vreme treba uneti odgovarajući herbicid, što je nakon toga dozvoljeno u fazi pet listova.

Peršunu ne treba mnogo vode, pa se navodnjava umereno, ali ne pre maja. U protivnom, koren neće biti dovoljno dugačak, zbog previše vlage u prvim fazama rasta. Zaliva se po potrebi, najbolje noću, tifonima s 25 litara vode po kvadratnom metru. Neophodne su i tri prihrane djubrivom formulacije 8:16:24. Prva je u maju, kada se formiraju listovi, a druga i treća polovinom, odnosno pred kraj vegetacije, što je sredinom juna i u julu. Dva duboka špartanja omogućuju da sa zemljište dobro “provetri”, a posebnu pažnju tokom leta treba obratiti i na preventivnu zaštitu od bolesti.

Koren se oko 150 dana posle setve izorava plugom, zatim pere, čisti i klasira. Ako je sitan, debljine 1-1,5 centimetara, pakuje se u vezice, a kada prečnik prelazi centimeter i po, smatra se krupnim i prodaje u rinfuzi.

-Pre jesenje setve površinu, izmedju ostalog, treba duboko poorati i dobro zaliti. Agril se, radi zaštite od niskih temperatura, postavlja u novembru, a uklanja u martu ili aprilu, kada biljke formiraju pet-šest pravih listova. Neophodne su i jedna ili dve prihrane i, po potrebi, dva-tri zalivanja tokom marta- objašnjava Djuričkov.

Z.Graovac

HILJADU TONA POVRĆA

Iako mu je, kako kaže, uzgoj peršuna najvažniji, Djuričkov je našao računicu i za druge vrste povrća, tako da ukupno proizvede oko hiljadu tona godišnje. Paštrnak zauzima oko četiri hektara i uvek se seje istovremeno s peršunom, ali na početku i kraju njive. Primenjuje istu tehnologiju, ali je primetio da paštrnak lakše niče i da je otporniji na sušu.

Mrkva je na oko dvanaest hektara, a seje je samo u proleće, u cik-cak redove. Na tržište je plasira lepo upakovanu i s odgovarajućom etiketom. Celer gaji iz rasada, proizvodenog u plasteniku i posadjenog prvih dana maja. Osim korenastog povrća, Djuričkov tokom leta i jeseni gaji krastavce i crveni kupus.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu