Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:66
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

Masnoće u krvi
DRAGOCENA ULOGA POVRĆA

DRAGOCENA ULOGA POVRĆA

Proučavani su i dokazani pozitivni efekti belog luka, artičoke i bokvice.

Ispitivanja biljnih preparata koji utiču na sniženje nivoa masnoća (holesterola i/ili triglicerida) u krvi uglavnom su usmerena na efekte belog luka, artičoke i bokvice. Druge biljke koje imaju istu ulogu manje su proučavane, a to su lucerka, zmijina trava ili beli stričak, kurkuma, mira i ostale vrste iz roda Commiphora.

Beli luk

Omiljena je hrana i začin , ali ima i dugu istoriju tradicionalne medicinske upotrebe. U farmaceutskoj industriji, za izradu preparata, koriste se glavice (čenovi) belog luka (Allium sativum L). Sadrže sumporna jedinjenja kojima se pripisuju lekovita svojstva, naročito alin, a drugi efikasni sastojci su enzimi alinaza i peroksidaza.

Kada se tablete ili kapsule s osušenim prahom dezintegrišu u probavnim organima, alin dolazi u dodir sa alinazom dajući alicin. Ovo jedinjenje je nestabilno, pa gradi druga koja sadrže sumpor, kao što su dialil -sulfidi. Pretpostavlja se da ima nekoliko supstanci koje su važne za lekovito delovanje belog luka. Između ostalog, to su dialil - disulfidi i S – alilcistein.

Preparati s osušenim prahom često su standardizovani po sadržaju supstanci, naročito alina ili alicina. Pored toga, dobijaju se i ekstrakti procesom fermentacije, a ulje destilacijom

Većina kliničkih ispitivanja belog luka bavi se efektom standardizovanih preparata i njihovim uticajem na povišen nivo holesterola. Rezultati ukazuju na dobar efekat, ali za sada nema dovoljno dokaza na osnovu kojih bi se beli luk preporučio za redovnu terapiju.

Artičoka, bokvica, lucerka…

Glavice artičoke (Cynara scolymus) koriste se u ishrani manje od belog luka, ali u narodnoj medicini imaju dugu istoriju primene. Lišće se upotrebljava za farmaceutske potrebe, a smatra se da je cinarin kao aktivni sastojak od posebne važnosti.

Pojedini preparati artičoke standardizovani su po sadržaju cinarina. Klinička istraživanja uticaja ekstrakta lišća na snižavanje holesterola i/ili triglicerida (hiperlipidemija) pokazala su pozitivne rezultate. Ipak, potrebna su dodatna ispitivanja, kojima bi se sigurno ustanovila korist od ove biljke.

U proizvodnji hrane bokvica (Plantago ovata Forsk) se upotrebljava kao agens za stabilizaciju, a seme kao lekovita sirovina u farmaceutskoj industriji. Mukopolisaharidi koje sadrži seme sa vodom prave sluzavu, lepljivu masu.

Poznato je, pre svega, laksativno delovanje bokvice, ali studije i analize pokazuju da snižava koncentraciju ukupnog i lošeg (LDL) holesterola. Utvrđeno je da može biti korisna kao pomoćno sredstvo u ishrani pacijenata s blagom i umerenom hiperholesterolemijom.

Lucerka (Medicago sativa L), mira (Commiphora molmol E) i kurkuma (Curcuma longa L) upotrebljavaju se kao hrana i začin, dok beli stričak (Silybum marianum L) nema takvu ulogu. U farmaceutske svrhe koriste se seme lucerke, plodovi belog strička, smola mire i izdanci kurkume. Kliničkih ispitivanja njihovog uticaja na sniženje koncentracije lipida bilo je malo.

Mere opreza

Najčešći neželjeni efekti prilikom uzimanja belog luka su zadah, miris tela i stomačne tegobe. Javljaju se i osećaj žarenja u ustima i probavnim organima, pa i alergijske rekcije usled profesionalne izloženosti, konzumiranja sirovog i kuvanog.

Artičoka sadrži cinaropikrin i druge laktone, koji mogu biti uzrok alergije nakon upotrebe i profesionalne izloženosti. Zabeleženi su i neki nespecifini GIT simptomi i poremećaji varenja (dispepsija).

Pojedini sastojci belog luka imaju antitrombocitni efekat, pa njegove proizvode treba da izbegavaju, ili da ih koriste oprezno, pacijenti koji uzimaju antikoagulantne ili antitrombozne lekove. Zabeleženi su slučajevi spinalnih (kičmenih) hematoma kod žena koje su ga koristile u velikoj količini pre podvrgavanja plastičnoj hiruškoj intervenciji (uzimanje treba prekinuti deset dana pre).

Neprijatan miris belog luka može se naći u amnionskoj tečnosti trudnice i mleku žena koja doje, pa bi trebalo da ga izbegvaju. Takođe se ne preporučuje prevelik unos artičoke, mire i kurkume.

Mr ph. Vesna Trišić,
Apoteka "Beograd"

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu