Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23024
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:75
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

Norveška mačka
ČAROBNICA IZ SEVERNIH ŠUMA

Norveška mačka

Kome ljupka maca s dosta „divlje“ krvi i robustnog izgleda uđe u kuću, može biti siguran da je dobio odanog pratioca i prijatelja.

Na mnogim felinološkim izložbama u svetu može da se vidi norveška šumska mačka, ali u našem regionu još se retko gaji. Ova veoma stara rasa je, sticajem okolnosti, priznata tek 1977. godine, a njeno poreklo do danas nije rasvetljeno.

Velike populacije naseljavale su u 19. veku hladne norveške šume, po kojima su ove mačke plemenitog krzna i nazvane. Rasa je šezdesetih godina prošlog veka stavljena pod zaštitu države, da bi se sprečilo masovno izlovljavanje. Zahvaljujući tome, sačuvano je preko hiljadu primeraka, ali se ne zna da li je ova zemlja njihova postojbina, ili samo mesto na kojem su se zadržale zbog povoljnih uslova.

Nose gene risa?

Postoje dve teorije o poreklu ovih ljupkih mačaka. Po jednoj, pretke su preneli iz Engleske moreplovci, Vikinzi, da bi lovile glodare. Kasnije su se spontano ukrštale s dugodlakim orijentalnim mačkama, koje su između 11. i 13. veka donosili krstaši na poklon svojim odabranicama. Po drugoj teoriji potiču iz Norveške i smatra se da im je daleki predak ris, koji je živeo u surovom klimatskom području ispod arktičkog kruga. Biolozi ovo potkrepljuju tvrdnjama da postoji velika sličnost u ponašanju obe vrste. Između osalog, love ribu na isti način, jedinstven u životinjskom svetu. Zanimljivo je da su vekovima inspirisale pripovedače, pa su ušle u legende, bajke, mitove...Prema jednoj od mnogih legendi, pripala im je čast da vuku kočije boginje plodnosti i ljubavi Freje, a po usmenom predanju, to su mačke „čarobnice“, žive u tamnim šumama i imaju sposobnost da se iznenada ukazuju i nestaju...

Dobar lovac - odan pratilac

Znatno su krupnije od ostalih rasa mačaka. Ženke dostižu sedam do deset, a mužjaci 12 do 15 kilograma. Imaju jake kosti, snažne mišiće, izduženo telo i stražnje noge malo duže od prednjih.
Krzno je izuzetnog kvaliteta, nepromočivo i odoleva i najlpšijim vremenskim uslovima. Ispod gornje duge, sjajne dlake, nalazi se meka, gusta podlaka, pa odlično podnose čak i ekstremno nisku temperaturu. Vrat krasi bogata „kragna“ od dugih dlaka, rep je dugačak i kitnjast, a krzno na prsima gušće nego na drugim delovima tela. Obrasle su im i uši, dok na stražnjim nogama imaju originalan krzneni ukras, kratke „pantalone“. Koža između prstiju na šapama je nabrana i ispupčenija nego kod ostalih mačaka, što im pomaže da se lako kreću po zaleđenoj površini.

Kada je ishrana u pitanju, nisu izbirljive. Potpuno im je očuvan instinkt lovca, pa ako su u prilici, vlasnika mogu da iznenade spretnošću ili plenom, koji obično donesu da pokažu. Pored sitnih glodara, mogu da ulove vevericu, zeca, goluba, vrapca, čak i ribu.
Uprkos „divljoj“ krvi, vlasnici ovih maca kažu da se radi o nežnim, retko privrženim kućnim ljubimcima, koji i te kako umeju da uživaju u udobosti doma. Imaju izrazito razvijen osećaj pripadnosti svojoj teritoriji i nerado je dele. Ne prija im društvo drugih životinja, između ostalog i zato što se posesivno vezuju za ukućane. Najčešće odaberu jednu osobu i posvećuju joj veću pažnju nego ostalima. Prate je u stopu, nastoje da učestvuju u svakom poslu, a dešava se, čak, da boluju i pate zajedno. Retko pokazuju uznemirenost i nervozu, ali ako naslute nečije zle namere, bolje je da ih se taj kloni.

M. Todorov

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu