Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23021
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:71
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

Gljivične infekcije
DIJETOM PROTIV KANDIDE

Gljivične infekcije

Pravilnom ishranom, poboljšanje se postiže već posle nekoliko nedelja.

Crevna kandidijaza postaje sve veći problem u svetu, pre svega zbog upotrebe visokoprerađene hrane i namirnica s dodatkom šećera. Uzrok infekcije najčešće je gljivica Candida albicans (retko Candida glabrata), uobičajeno prisutna u sistemu organa za varenje. Kada se, međutim, nađe na drugom mestu u organizmu, neophodno je lečenje. Dijetoterapija je potrebna u slučaju prenamnoženosti kandide u crevima.

Bez šećera, slatkiša

Uvođenjem pravilne ishrane, poboljšanje nastaje već posle nekoliko nedelja, ali se treba pridržavati takvog režima bar dva meseca i zabranjenu hranu postepeno vraćati na jelovnik.
Dijeta podrazumeva zabranu šećera (beli, smeđi, fruktoza, med, melasa, manitol, sorbitol) i svih zaslađenih namirnica, kolača, slatkiša, gaziranih i voćnih napitaka s dodatkom šećera (mogu se koristiti zamene, saharin ili aspartam). Zbog toga se deklaracije na namirnicama obavezno moraju proveravati. Iz jelovnika se izbacuju suvo i konzervisano voće i dinja, a dozvoljena su najviše dva sveža ploda dnevno (osim grožđa, lubenice i manga).

Ne preporučuju se proizvodi od belog brašna (beli hleb i pecivo, torte, kolači, biskviti, testenine), glazirani pirinač i oljušteni krompir. U umerenoj količini mogu se koristiti brašno od celog zrna, krompir s ljuskom, smeđi ili integralni pirinač, integralne testenine i peciva. Nije dozvoljena hrana koja sadrži gljivice, kao što su pekarski i pivski kvasac, pekarski proizvodi s kvascem, zreli i specijalni sirevi koje prekriva plesan.

Izbegavati kikiriki, pečurke, alkohol

Iz jelovnika se izbacuju i pečurke, kikiriki, sirće, majonez, senf, razne vrste dresinga za salatu, kečap, soja umak, kiseli krastavci i drugi ukiseljeni proizvodi. Mlečne prerađevine su dozvoljene, osim u slučaju kada izazivaju alergiju. Jogurt i acidofilni napici imaju prednost nad mlekom i sirevima. Alkohol se ne sme piti, a crna kafa i jaki čajevi samo u ograničenoj količini.

Za vreme dijetoterapije treba izbegavati antibiotike i lekove na bazi kortizona. Savetuje se povećan unos esencijalnih ulja, posebno omega-3 kiselina (riblja ulja i morska riba - losos, skuša, tunjevina, sardine). Ako navedene namirnice nisu dovoljno zastupljene, nadoknađuju se suplementima, tj. omega - 3 kiselinama u vidu kapsula.

Korisni dodaci ishrani su i proizvodi koji sadrže bakteriju Lactobacillus acidophilus, kao što su probiotik kapsule, jedna do dve dnevno, posle doručka i večere, najmanje šest meseci. Preporučuju se i laneno seme i ulje noćurka (jedna kašičica ili tri kapsule, dva puta dnevno), preparati vitamina A i C, beli luk u obliku kapi ili tableta, cink i magnezijum (šumeća tableta jednom dnevno).

Doc. dr Maja Nikolić

AKO OSLABI IMUNITET

Do crevne kandidijaze najčešće dolazi nakon korišćenja jakih antibiotika i kortikosteroida, a podložne su i osobe s oslabljenim imunitetom, dijabetičari, trudnice. Nastaje i zbog upotrebe slatkiša ili hrane koja sadrži dosta kvasnice. Simptomi su, između ostalog, nadimanje, gasovi, mučnina, gađenje, proliv, zatvor, pojačana želja za slatkim namirnicama...

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu