Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23021
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21156
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:72
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Dobro jutro
 •  [svi tekstovi]

Na jugu Španije
ŠIRI SE MIRIS JAGODE

ŠIRI SE MIRIS JAGODE

Prisustvujući Medjunarodnom simozijumu o jagodi u Španiji, bili smo u prilici da obidjemo njihove zasade. Ono što smo tom prilikom videli, od novih selekcija do najsavremenijih tehnologija gajenja i neverovatnih prinosa, deluje zapanjujuće i ne ostavlja nikoga ravnodušnim.

Centar proizvodnje je Huelva, gradić u južnom delu Španije, koji zapljuskuju talasi Atlantskog okeana. U okolini su skoro sve površine obradivog zemljišta pod jagodom. Godišnje se proizvede nešto više od 200 hiljada tona plodova, uglavnom u poluniskim ili visokim tunelima, a retki su zasadi na otvorenom polju.

Većina proizvodnje zasnovana je u hidroponskim vrećama na stolovima ili u specijalnim plastičnim crevima, kao akvakultura. Poluniski tuneli se postavljaju mašinski i koriste u jednoj sezoni, a visoki su višegodišnji, ali se zemljište dezinfikuje ili menja. Hidroponika omogućuje dugo korišćenje opreme,odnosno konstrukcije tunela, stolova, sistema za navodnjavanje. Menjaju se samo vreće sa supstratom i posađenim jagodama.
Prosečni prinosi su nešto iznad 43 tone po hektaru, neretko i 60, što zavisi od tehnologije sadnje i gajenja. Na ovom području u januaru ima 156 sunčanih sati, a u februaru 165. To omogućuje dobro zagrevanje bankina ispod plastenika, daje plodovima lepu boju i ubrzava sazrevanje, tako da berba počinje prvih dana marta.

Vodeća sorta je „kamarosa”(„Camarosa”), stvorena u Kaliforniji, ali odomaćena u Španiji, Turskoj, Čileu, Meksiku, Portugalu, Argentini, Ekvadoru.Srednje je rana, krupnih plodova(prosečno 20 grama), sjane, brilijantnocrvene boje.Konusnog je oblika, ali ima dosta pljosnatih, nepravilnih plodova. Čvrsto, ružičastobelo meso nije mnogo slatko i ukusno.Znatan deo ploda do peteljke često je nedozreo i ne može se jesti. Rodna je sorta daje oko kilogram plodova po bokoru, sklona dvorodosti u istoj godini. Zahteva toplija područja.

Pored “kamarose”, gaje se i nove sorte “FMN koral” i “kadonga” (“Cadonga”).
Jagoda s ovog područja uglavnom se izvozi sveža, u malim pakovanjima, često pripremljenim u MAP atmosferi, uz smanjenu količinu kiseonika, a povećanu ugljen-dioksida. Deo proizvodnje, uglavnom slabijeg kvaliteta, prerađuje se u sokove, koncentrate, paste, pire i slično. Jedna od vodećih fabrika na tom području, u Hudisi, deluje impresivno po tehnologiji i kapacitetu, a poseduje sve svetske proizvodne standarde. u proizvodnji. Jednom rečju, ceo kraj je u znaku jagode i u vazduhu se oseća njen miris.
Bilo bi dobro kada bi proizvođači jagode iz Srbije mogli ovo da vide, ili bar da imaju viziju kako treba da izgledaju savremeni zasadi. Imali bi šta da nauče i primene.

Prof.dr Mihailo Nikolić,
Poljoprivredni fakultet, Zemun

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu