Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23045
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21201
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:30
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Magazin Eurofarmer
 •  [svi tekstovi]

UZGOJ I SMEŠTAJ TELADI

UZGOJ I SMEŠTAJ TELADI

Postupanje i uzgoj životinja se mogu unaprediti ukoliko prvo razumemo njihovo ponašanje. Krave prizore i zvukove doživljavaju drugačije nego čovek. Krave u prirodi pripadaju životinjskoj vrsti koja predstavlja plen drugim životinjama, tako da u slučaju da su suočene sa opasnošću, one instinktivno odgovaraju ponašanjem koje za njih predstavlja odbranu. Neka ponašanja kod krava su veoma kruta, dok se druga mogu menjati kroz iskustvo i učenje. Grubo ophođenje može da dovede do hroničnog stresa koji smanjuje sposobnost borbe protiv bolesti. Rad sa mladim telićima daje šansu da obezbedimo životinjama pozitivna iskustva u odnosu sa ljudima, što će smanjiti strah i stres koji je uvek, u većoj ili manjoj meri, prisutan prilikom rada sa kravama.

Krave imaju dugo pamćenje i mogu da razviju stalni strah od određenih ljudi, mesta ili predmeta. Bolna i strašna iskustva mogu da se pamte mesecima ili čak i godinama. Korišćenje brnjica i bičeva nije preporučljivo. Ove veome jake memorije vezane za strah mogu da dovedu kasnije do teškoća prilikom rada. Sa druge strane, često ali oprezno i nežno ophođenje prema teladima će smanjiti stres (i za ljude i za životinje) tokom budućeg rada. Ipak, iako prvobitna iskustva i pamćenja mogu biti stresna, krave se mogu navići na nova, pozitivnija iskustva. Nežnije postupanje sa teladima će im omogućiti da se lakše naviknu na moderno uzgajanje koje uključuje primenu hranilica gde se zaključava glava, povoca i redovnog merenja. Da bi se smanjio stres od neočekivanih događaja, može se primenjivati trening sa uključivanjem muzike. Na primer, ukoliko telad često čuju zvuk radija u pozadini, onda će u budućnost krave manje reagovati na neočekivane zvukove.

Šetnja mladih životinja kroz nove prostorije će smanjiti stres kod odraslih životinja koje će biti vezane ili zatvorene u istim oborima. Primer ovog principa je korišćenje jarma u hranilicama: telad ćete pustiti da koriste ovakve hranilice ali bez zaključavanja, tako da životinje kasnije prihvate da budu zaključane. Telad koja se drže zaključana u hranilicama, a u isto vreme im se iseku rogovi, asociraće na hranilice sa bolom i strahom svog prvobitnog iskustva. Njih će kasnije biti teže zatvarati u obore, a može da se desi i da čak odbiju da jedu na ovaj način. Ovi problemi se mogu izbeći time što ćete pustiti tele da se navikne na jaram u hranilici pre nego što mu odstranite rogove. Dozvolite teladima da koriste hranilice pre nego što im zaključate glavu u jaram hranilice. Kada počnete da telad zaključavate u hranilice, radite to postepeno i vremenom produžavajte vreme koje telad provode zaključana u hranilici. Za to prvo vreme nemojte da sprovodite akcije koje bi mogle da izazovu bol teletu, što bi kasnije moglo da dovede do asocijacije bola sa hranilicom.

Oprezno ophođenje prema životinjama treba da počne od samog rođenja. Tek otelenja telad tokom prvih dana života doživljavaju mnogo stresa. Mirno i oprezno rukovanje može da smanji, ili čak i spreči stvaranje psihičkog stresa. Koristite peškir da obrišete i izmasirate tek otelenju telad. Ova procedura donosi nekoliko korisnih efekata: stimuliše cirkulaciju, suši dlaku a time i smanjuje gubitak toplote i stvara kontakt između teleta i čoveka. Ovaj kontakt može da se nastavi tokom hranjenja kolostrumom. Pomazite tele i tiho “pričajte” sa njim da bi mu smanjili urođeni strah od čoveka. Ovo nastavite i tokom perioda kada se tele odvikava od sisanja. Telad koja se smeštaju u zasebne prostorije koje im onemogućavaju međusobni kontakt će se manje plašiti čoveka. Nežno ophođenje, takođe, smanjuje pojavu hroničnog stresa koji za rezultat može imati drastično smanjenje imunog sistema. Ovakvo ophođenje treba da se nastavi i kasnije, jer tele ili krava doživljavaju svaku novu situciju kao stres i strah. Sve se to može ublažiti ljudskim i opreznim ophođenjem sa životinjama. Pokušajte da stvorite rutinu ishrane i muže koja će biti ista svakoga dana. Ali, takođe, pokušajte da stvorite i konstantnost iste temperature, zvukova, kao i prisustva istih ljudi koji će da rade sa životinjama. Kada su promene neophodne, gledajte da ih ostvarite postepeno i tokom dužeg perioda, tako da telad mogu da se lakše priviknu na novonastale uslove. Iskoristite šansu da postupate sa teladima nežno na početku života, tako da kasnije kada stasaju reaguju sa manje stresa na neočekivane situacije.

Utovar i istovar teladi zahteva posebnu pažnju. Mlada telad nemaju iskustvo sa ponašanjem u krdu i teško se snalaze na rampama i ogradama za utovar. U ovom dobu poželjno je koristiti specijalizovana kolica za utovar teladi ili barem povodac, tako da se telad utovaraju jedno po jedno. Tipično je da telad legnu kada se transportuju, tako da bi im trebalo omogućiti dovoljno prostora za to. Posle transporta, poželjno je dodati elektrolite u ishranu da bi se brže nadoknadila izgubljena tečnost. Elektroliti pomažu u smanjenju nivoa dehidracije, poboljšavaju unos hrane i potpomažu imuni sistem tokom i posle stresnog procesa kao sto je transport.

Ukoliko vam se neka od ovih mera čini previše skupa ili pak mislite da vam oduzima previše vremena, setite se da stres prouzrokuje usporavanje razvoja teleta, što će vam kasnije zadati značajne finansijske gubitke. Takođe, nežno i strpljivo ophođenje prema teladima kasnije će vam umnogome olakšati kako rad tako i samu mužu.

UTICAJ SMEŠTAJA NA ZDRAVLJE TELETA

UZGOJ I SMEŠTAJ TELADI

Postoji mnogo opcija za smeštaj mladog teleta. Cena, potreban rad, dostupnost, klima, postojeći smeštaji, veličina krda, kao i lični izbor su faktori koje treba uzeti u obzir kada se odlučujete za tip smeštaja koji ćete obezbediti vašoj teladi. I pored toga što postoji širok izbor smeštaja za telad, dobro rukovođenje i pažnja su od ključnog značaja.

Smeštaj mora da pruža zaštitu od ekstremne klime (bilo ekstremno hladnog ili toplog vremena), dobru ventilaciju, izolaciju, kao i suvo i udobno mesto za odmaranje. Ukoliko smeštaj ispunjava ove zahteve, sam izbor određenog tipa smeštaja neće ugroziti zdravlje i razvoj teladi.

Smeštaj koji obezbeđuje temperaturu unutar prostorije kao i napolju su najčešći tipovi koji se koriste u Sjedinjenim Američkim Državama. Iako se telad dobro razvijaju u hladnim klimama, veoma je bitno da ih zaštitite od ekstremnih temperatura. Ne zaboravite da telad zadržavaju istu temperaturu tela bez obzira na temperaturu okoline. Praksa ishrane, rada i smeštaja moraju da podržavaju sposobnost teleta da održi telesnu temperaturu. Iskoristite pozicioniranje individualnog obora za tele, lokaciju otvora za ventilaciju kao i tendu ili tkaninu za stvaranje hladovine da biste maksimalno iskoristili sunčevu toplotu tokom zime, a minimizirali je tokom leta.

Posebno dizajniran smeštaj obezbeđuje deo za odmaranje koji je zaštićen od vetra, ali omogućava dovoljno ventilacije. Ovaj proces će možda zahtevati panele koji mogu da se koriste tokom zime, a da se sklone tokom leta. Ukoliko se obor sastoji od tri panela bez otvora sa tri strane, odnos dužine i širine obora treba da bude 2:1, što bi omogućilo dovoljno svežeg vazduha teletu dok se nalazi unutar obora. Individualni obor za telad treba da bude između 2,2 m² i 2,9 m² sa 1,2 m x 1,8 m mini-malnog prostora sa prostirkom. Prostirka treba da bude minimalno 15–25 cm debela da bi se maksimalno smanjila vlažnost dlake.

VENTILACIJA

UZGOj TELADI

Odgovarajuća ventilacija eliminiše škodljive gasove, otklanja višak vlage i umanjuje broj virusa koji se prenose vazduhom. Povećani nivo štetnih gasova, kao npr. amonijaka, može da ošteti pluća i respiratorni sistem teladi, ali i ljudi. Takođe, može da doprinese povećanju stresa i pogoršanju stanja imunog sistema, povećavajući osetljivost na infekcije. čestice u vazduhu nose patogene, polen i prašinu. Patogeni koji se oslobađaju kada već inficirana životinja diše ili kašlje se prenose vazduhom i mogu da zaraze ostalu zdravu telad, izazivajući respiratorne probleme, pa čak i ostećenja pluća. Višak vlage u vazduhu omogućava respiratorne bolesti zato što molekuli vode nose patogene i čestice. Topao vazduh može da sadrži više vode nego hladan vazduh, tako da ventilacija postaje još važnija u toplom smeštaju tokom visokih temperatura.

Odgovarajuća ventilacija omogućava da unutrašnji vazduh bude svež kao i vazduh napolju. Prirodna ventilacija je najjeftinija, a obično i najefektivnija. Smestite vaše obore tako da maksimalno iskoristite vazdušne struje u vašoj okolini. Obično, zgrade sa otvorenom stranom treba da budu okrenute jugoistočno; kavezi mogu da budu okrenuti prema jugu tokom zime, a prema istoku tokom leta da bi potpuno iskoristili kretanja vetra i solarno grejanje. Mehanička ventilacija, npr. ventilatori se ponekad moraju koristiti uz određene tipove proizvedenih obora, posebno tokom veoma toplog vremena. Kada se procenjuje rad ventilacije, proverite vazduh na 15 cm iznad prostirke, pošto vazduh na ovoj visini tele udiše kada leži.

Na tržištu postoje razne sprave koje mere koncentraciju opasnih gasova, vlažnost i protok vazduha u okolini životinja. Pored stalne provere kvaliteta vazduha, postoje automatizovani ventilatori i zastori koji se preporučuju proizvođačima sa visokim obimom proizvodnje. Za manje proizvođače obično je dovoljan termometar koji može da zabeleži maksimalne i minimalne temperature i uređaj za merenje vlažnosti vazduha. Koncentracija amonijaka se takođe može meriti, ali za ovo morate imati specijalizovanu opremu. Većina ljudi može da oseti svojim čulom mirisa čak i nizak procenat amonijaka u vazduhu, tako da ako se nađete u situaciji da osećate amonijak u vašim prostorijama, znajte da ga je previše u vazduhu i da se ta koncentracija mora nekako smanjiti. čak i nizak procenat amonijaka u vazduhu može da iritira pluća i bronhije, povećajući sklonost ka infekcijama.

Ventilacija predstavlja kretanje vetra, ali ne znači izlaganje teleta jakom vetru. Kontrola vazdušnih struja se ostvaruje instaliranjem panela na svakom pojedinačnom oboru, a ne tako što ćete smanjiti ventilaciju u celoj štali. Tokom hladnog vremena, paneli za zaustavljanje vetra se možda moraju koristiti da bi se stvorila zaštićena zona za tele, ali ne zaboravite da ostavite neki otvor koji će omogućiti ventilaciju. Uzgajivači često potpuno zatvore obore za telad tokom veoma hladnog vremena, što često rezultuje povećanjem respiratornih oboljenja. Idealno je ostaviti samom teletu izbor da li hoće na svež vazduh ili da bude u z a tvor enom pros toru. Ovo s e pos t i ž e specijalizovanim individualnim oborima koji se sastoje iz dva dela. Jedan deo je zatvoren sa 3 strane, a na prednjoj postoji ulaz za tele, a drugi deo obora je ograđen žicom, tako da tele u svakom trenutku ima izbor između boravka u zatvorenom delu obora ili napolju.

IZOLUJTE TELAD DA BI SMANJILI INFEKCIJE

UZGOj TELADI

Izolacija je neophodna da bi se smanjila šansa za nastanak bolesti, posebno zato što su telad osetljivija na bolesti. Najčešći način infekcije je preko unosa izmeta i kontakta sa ostalim životinjama, posebno kravama. Dakle, telad se moraju držati odvojeno od krava. Pored toga, rad sa izmetom i sanitacija moraju biti dizajnirani kako bi se smanjio rizik od bolesti među teladima. U određenim situacijama telad mogu uspešno da se smeste i u male grupe, međutim onda se mora više paziti, čišćenje mora da bude redovnije, a ventilacija izvanredno dobra.

Odrasle životinje mogu da prenesu razne infekcije mladom teletu. Odrasle krave imaju razvijene odbrambene mehanizme protiv patogena, ali kod teladi koja još nisu stvorila tu otpornost, rizik od bolesti je daleko veći. Telad mlađa od 2 meseca nemaju potpuno razvijeni imuno sistem i manje su sposobna da proizvedu antitela koja bi se borila protiv bolesti. Ukoliko nemate mogućnosti da potpuno odvojite telad od krava i ako moraju da budu u istoj prostoriji, morate se postarati da napravite čvrstu barijeru između teladi i krava sa ventilacijom koja struji u pravcu tele – krava.

Telesni kontakti između same teladi mogu veoma brzo da rašire postojeće infekcije sa jednog teleta na drugo, tako da ovaj kontakt mora da bude sveden na minimum. Radnici na farmi takođe mogu da budu prenosioci bolesti između krava i teladi. Sam uzgajivač ili radnici bi trebalo da obavezno peru ruke i čizme pre i posle rada sa teletom. Da bi se smanjio rizik od daljeg širenja bolesti, posebna pažnja se mora obratiti na higijenu, naročito ukoliko radnici imaju dodira sa već bolesnom teladi. Zaražena telad moraju imati svoju opremu za hranjenje koja neće dolaziti u dodir sa ostalim životinjama. Kretanje ljudi i životinja unutar štale bi trebalo tako da se organizuje da se izbegne kretanje krava prema teladima, već da bude obrnuto. Pored toga, hrana koja ostane od krava ne sme se davati teladima. Primena ovih tehnika će limitirati rizik od širenja infekcija među životinjama. Na kraju, kontrola glodara, mačaka, ptica i mušica i izbegavanje njihovog kontakta sa teladima, prostirkom i hranom je obavezna.

KAKO DA TELE BUDE KOMFORNO

UZGOj TELADI

Telad koja imaju potrebnu udobnost su zdravija i koriste više nutrienata za rast, a ne za borbu protiv stresa iz okoline. Ukoliko su telad suva i dobro hranjena veće su šanse da budu zdrava. Ukoliko želite da vam telad budu suva morate da im obezbedite dobru prostirku (15–25 cm debelu) i dobar odvod. Dobra prostirka obezbeđuje izolaciju i apsorbuje vlagu. Slama i piljevina su često korišćeni materijali za prostirku. Oba materijala su prihvatljiva, ali i jedan i drugi imaju svoje prednosti i nedostatke. Slama je mekana i ima dobru izolaciju, ali takođe obezbeđuje leglo za mušice tokom leta. Sa druge strane, piljevinu je lakše koristiti, ali ona drži više vlage i može da služi kao rezervoar za rast bakterija. Materijali u prostirki se mogu takođe kombinovati. Na primer, slama se može koristiti u početku da bi se zaštitio pupak i da bi tele dobilo mekanu prostirku. Piljevina se može koristiti nakon prvih nekoliko dana da bi se teletu obezbedilo bolje isušivanje. Ostali materijali koji se mogu koristiti za prostirku su sitni komadići drveta i isečeni novinski papir. U toplijim klimama za prostirku se mogu koristiti pesak ili sitan šljunak. Prašnjava ili previše vlažna prostirka može da izazove iritaciju očiju i grla. Svaki materijal ima jedinstvene karakteristike koje odgovaraju određenom tipu smeštaja i uklanjanja izmeta.

Količina prostirke zavisi od starosti teleta, količine vode i hrane koje se daju teletu, kao i od klimatskih uslova. Prostirka se proverava svakoga dana. Pokušajte da primenite sledeću tehniku: probajte da jedan minut klečite na prostirci. Vaša kolena bi u ovom testiranju trebalo da ostanu suva. Ukoliko ovo radite tokom zime, kolena bi trebalo da osete toplotu, nikako hladnoću. Kada menjate prostirku za sledeće tele koje će koristiti obor, uvek uklonite svu prostirku i dezinfikujte prostor pre nego što stavite sledeću prostirku i uvedete novo tele koje će tu da proživi prve mesece života. Pre nego što ubacite novo tele, pokušajte da ostavite obor prazan nedelju ili dve da biste smanjili mogućnost nastajanja bolesti. Odvod za izmet i mokraću takođe štiti tele od vlage. Napravite tako vaše obore da postoji nagib koji će obezbediti prirodni odvod iz prostora gde tele leži. Postavite obore na šljunak i tako ćete omogućiti odvod iz same prostirke. Sunčana svetlost potpomaže sušenje, pa bi obore i kaveze trebalo tako smestiti da bi se najbolje iskoristili sunčevi zraci. Na ovo treba obratiti posebnu pažnju tokom zime.

Telad takođe moraju da imaju pristup svežoj vodi i hrani u svako doba. Ukoliko dođe do kontaminacije fekalijama, kontejneri za vodu i hranu moraju da se isprazne, dezinfikuju i osuše pre nego što se ponovo napune. Pokušajte da nabavite posude koje se teško prevrću tako da ne dođe do nepotrebnog prosipanja. Ukoliko je moguće, dizajnirajte smeštaj tako da hrana i voda budu izvan prostora gde tele leži. Tako će i prostirka ostati suva. Starter hrana i voda koja se prospe na prostirku povećava vlažnost što omogućava insektima da se razmožavaju u većem broju.

...NASTAVAK U SLEDEćEM BROJU

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu