Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:23045
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21201
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:760
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:28
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časops Upoznajte LOV
 •  [svi tekstovi]

Čelik olovo...TAČNO ILI NETAČNO?

ČELIK,OLOVO...TAČNO ILI NETAČNO?

Iako je kod nas novi zakon o lovstvu još uvek u domenu teorije, u poslednjih nekoliko godina smo svedoci značajnih inovacija koje su se desile u evropskom lovstvu. Kao što smo u prethodnim tekstovima napomenuli zakon o zabrani korišćenja municije za lov barskih ptica koja je punjena olovnom sačmom polako počinje da se primenjuje u većini evropskih zemalja, a već odavno u Americi. Imajući u vidu da se svi naši zakoni usklađuju sa evropskim, možemo očekivati da će ova tema uskoro postati aktuelna i kod nas.

Kakve je probleme i nedomice donela ova inovacija, najbolje ćemo videti iz sledećih pitanja i odgovora naših kolega iz Francuske.

1. Prelaskom na čeličnu sačmu brojni kvarovi su se desili na puškama starije proizvodnje.

Netačno • Puškari su konstatovali veoma mali broj jasnih problema na prethodno ispregledanim puškama. Upitan tim povodom, stručnjak Jacques Vestit, rekao nam je da kroz njegovu radionicu nije prošla nijedna puška koja je tokom 2006/2007 izazvala nesreću. Defekti u seriji pušaka, koje su pesimisti proricali, se nisu obistinili. Tim bolje...

2. Patroni 12/70 napunjeni čeličnom sačmom uspešniji su za odstrel divljači u letu nego na vodi.

Tačno. Jedno manje ispitivanje vodeno kod oko dvadesetorice vrednih lovaca na barske ptice,koji praktikuju kako gađanje na vodi tako i gađanje u letu, potvrđuje da je moć penetracije municije "sa manjim pritiskom" napunjene čeličnom sačmom na patke od 20 do 25 m, nedovoljna. Kao posledica javlja se veliki broj ranj enih ptica, koje je teško pronaći ili su izgubljene zauvek. Većina naših ispitanika je, uostalom, u više navrata, pronašla čeličnu sačmu u perju njihovog plena. Očigledan nedostatak inercije sprečio je njihovu penetraciju u unutrašnjost.

3. Čini se da su patroni punjeni čeličnom sačmom manjeg radnog pritiska napunjeni sa 28 grama pogodniji za pucanje u letu na barske ptice nego oni punjeni sa 32 grama istog tipa.

Tačno.
Suprotno svakom očekivanju, najlakše napunjena municija, tipa „trap" sa 28 grama do tridesetak metara ima ravnomerniji posip nego ona od 32 grama. To se potvrđuje kako na krhkim stanovnicima bara tako i na onim krupnijim. Mnogi lovci na barske ptice ih koriste za lov u večernjem preletu i u lovu na šljuke. Jedan od naših svedoka je uspeo da, prilikom jutarnjeg preleta jata ,odstreli gusku na oko 25 metara visine. Prilikom čerupanja , naš lovac je pronašao 14 dramlija veličine 2,4 mm u telu svog plena i oba krila su mu bila slomljena. Patron napunjen sa 28 grama sačme daje iznenađujuće rezultate . Brza, ona je bez sumnje, za lov u preletu , prijatno iznenađenje i na najbilji način upotpunjuje paletu ponude municije punjene čeličnom sačmom.

4. Čelično zrno izaziva jako veliko spoljašnje krvarenje divljači.

Tačno.
Dovoljno je nekoliko zrna u delovima tela ptice (naročito grudi i batak) da bi se konstatovalo značajno spoljašnje krvarenje. Još jednom, slaba inercija čeličnog zrna objašnjava taj fenomen. Dramlije, koje ne uspeju da prodru do kosti divljači kidaju mišiće i izazivaju krvni otok koji će brzo mesu dati potamnelu boju. U toku pripreme, ti delovi će postati crnkasti i imaće oštar ukus. I sami znate da su ptice, koje uđu u sačmeni snop između 10 i 20 metara od puške , često nejestive. Više puta smo, na nesreću, tu neprijatnost iskusili.

ČELIK,OLOVO...TAČNO ILI NETAČNO?

5. Patroni sa velikim radnim pritiskom punjeni čeličnom sačmom znatno povećavaju domet

Netačno.
Za mnoge, efikasan domet sačmenog snopa zavisi od težine punjenja. Tako, do 32 grama , u uslovima normalne upotrebe, ta municija pruža isti učinak kao ona punjena olovom. Dodatna punjenja su, u stvari, mnogo sporija i nejednako su raspoređena. Po broju lovaca na barske ptice i po svoj logici, magnum municija daje osrednje rezultate. Podsetimo da se sva pomenuta municija na ovu temu koristi samo u puškama predviđenim za nju.

6. Čelično zrno može zarđati i brzo ukvariti meso ptica u slučaju zamrzavanja.

Netačno.
Puka priča. Čelično zrno ne rđa u telu zaleđene ptice. Uostalom, FNC je učestvovao krajem 2005., ulozivši novac, na Alice de Besombes, veterinarskoj konferenciji, koja je za temu imala uticaj čeličnog zrna na kvalitet mesa od divljači. Te aktivnosti su dovele do uske saradnje sa veterinarskom školom Maison- Alfort pod zaštitom ONCFS i profesora Carlier-a. Tako su izvršili proveru uzevši tri patke sa različitih mesta. Prva je odstreljena olovnom sačmom, druga čeličnom, a treća zaklana u klanici. Te ptice su bile smeštene u zamrzivaču sedam nedelja.Nakon tog perioda bile su predmet degustacije na slepo u tehničkom centru, a da nikakva razlika nije bila primećena.

7. Čelična zrna mogu uništiti mikrotalasne pećnice prilikom kratkoptrajnog boravka divljači u tim aparatima.

Netačno
Mikrotalasne pećnice su bezbedne ako se u njima nađe nekoliko dramlija čelične sačme, isti slučaj je i sa olovom,kalajem, tinkstenom ili bizmutom. U svim slučajevima, reč je o metalu. Slobodno možete podgrevati meso divljači u mikrotalasnoj pećnici bez obzira da li se u njoj nalazi sačma ili ne. I onako upotreba tog aparata je više rezervisana za podgrevanje obroka od divljači pripremljene prethodno na tradicionalan način.

8. Čelično zrno "raduje" stomatologe

Tačno. Bez preterivanja, tačno je da se suprotno olovu, čelik pod zubom ne može smrviti. Tako je, nepredvidiv susret sa jednom od tih kuglica prilikom degustacije divljači veoma neprijatan i može u ekstremnim slučajevima da priredi neprijatna iznenađenja. Ipak, iako smo čuli da se svi lovci na barske ptice žale na ovo, nijedan od njih nam nije rekao daje slomio zub ili da je bio primoran da konsultuje stomatologa posle obroka.

ČELIK,OLOVO...TAČNO ILI NETAČNO?

9. Nikada i nikakva municija, koja menja olovo, neće ga zameniti.

Netačno.
Svi veliki proizvođači patrona rade neprestano na poboljšanju zamene municije. Već je ostvaren veliki napredak. Ako je čist čelik pokazao izvesna ograničenja, drugi metali ili legure metala mnogo više obećavaju. Mislimo npr. na mešavinu bizmut/ kalaj izbačen na tržište od strane jedne engleske firme čiji uspeh dostiže uspeh niklovanog olova do 35 metara za pucanje u letu i 30 metara za prizemno pucanje. Moguće ju je koristiti u svim vrstama lovačkog oružja. Njihov jedini nedostatak je veoma visoka cena.

10. Rastuća upotreba patrona, koji će biti punjeni drugom vrstom sačme, dovešće do brzog pada njihove cene.

Netačno.
Prema najnovijim istraživanjima, aktuelan porast svih metala će imati odjeka na cenu patrona. Znamo npr. da bi cena tone tunkstena trebalo da se poveća od oko 15 do 20% u 2007. Ali to je samo primer...

Reportaža Philippe Aillery

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu