Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
STATISTIKA OGLASA
  Trenutni broj registrovanih korisnika sajta  Broj korisnika:22988
  Koliko ima oglasa u nasoj bazi  Broj oglasa:21046
  Koliko ima unetih firmi u adresaru  U adresaru:752
  Koliko je trenutno posetilaca na sajtu.  Na sajtu:135
......
AUTORSKI TEKSTOVI

Pozivam sve posetioce sajta koji imaju tekstove koje bi želeli da podele sa ostalim posetiocima da nas kontaktiraju preko strane KONTAKT. Svi tesktovi koje nam pošaljete u WORD ili PDF formatu biće objavljeni u roku od nekoliko dana.

AUTOR TEKSTA: Časopis Povrtarski Glasnik
 •  [svi tekstovi]

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA CVEĆA I UKRASNOG BILJA

SPOLJNOTRGOVINSKA RAZMENA
CVEĆA I UKRASNOG BILJA

Spoljnotrgovinska razmena cveća i ukrasnog bilja u 2005. godini ostvarena je u ukupnoj količini od 4,6 hiljada tona i vrednosti od 10,5 miliona USD. Od toga je iz Srbije izvezena 1,1 hiljada tona cveća u vrednosti od 1,4 mil.USD. U istom periodu uvezeno je 3,5 hiljada tona cveća u vrednosti od 9 miliona USD.

Najvece učešce u izvozu ima grupa "živo" cveće - 58% (651,1 hiljada USD), zatim seme i sadni materijal cveća 32% ( 605,8 hiljadaUSD ) ukrasno bilje - 9% (161,6 hiljada USD), i na kraju rezano cveće -1% (16,5 hiljada USD). Najviše se izvoze ruže (kalemljene i nekalemljene) i to u vrednosti od 464 hiljade USD što čini preko 70% izvoza živog cveća, zatim ostale "žive" biljke - 170 hiljada USD i nešto malo saksijskog cveća - 18 hiljada USD.

Kada je u pitanju uvoz cveća, najveće ucešće ima grupa rezano cveće (ruže, karanfili, hrizanteme, orhideje i gladiole)- 49% (4,6 mil.USD), zatim "živo" cveće 30% (2,7 mil.USD), seme i sadni materijal cveća 14% (1,3 mil. USD), ukrasno bilje 4% (404,5 hiljade USD) i na kraju sušeno cveće 1% (134,5 hiljada USD)

Najznačajnija izvozna tržišta cveća su BiH 34%, Holandija 14%, Hrvatska i Ruska federacija sa po 13%, zatim Švajcarska 11%, Slovenija 7%, i na kraju Makedonija i ostale zemlje sa po 4%.

U ukupnom uvozu cveća u 2005. godini najveće ušešće ima uvoz iz Holandije, koji je iznosio 71% (6,2 mil.USD), zatim iz ostalih zemalja EU- 21% (1,9 mil.USD), iz prekookeanskih zemalja - 2% (161 hiljada USD) i iz ostalih zemalja - 6% (486,8 hiljada USD).

Polazeći od same definicije cvećarstva kao specifičnog dela poljoprivrene proizvodnje, koju karakterišu kontinuiranost, intezivnost, velika ulaganja, angažovanje radne snage, a čiji je cilj gajenje biljaka radi njihovih dekorativnih osobina, možemo reći da naša zemlja ima sve preduslove da krene put ove proizvodnje.

Zbog dobrih klimatskih uslova i dužine vegetacionog perioda naša zemlja ima dobre uslove za plantažnu proizvodnju cveća na otvorenim površinama, a ne samo u zaštićenom prostoru.

Imajuci u vidu da poslednjih godina potrošnja cveća kontinuirano raste i da se u 21. veku predviđa rast potrošnje po godišnjoj stopi od 10%, neophodno je da se u Srbiji pristupi organizovanoj proizvodnji cveća i ukrasnog bilja u cilju zauzimanja bolje pozicije na ovom tržištu na kome je promet premašio 200 milijardi USD. Udruživanje proizvodača u odgovarajuću asocijaciju stvara osnovu da se na adekvatniji način iskoriste prirodni potencijali u ovoj oblasti, da se prate i primenjuju svetska dostignuća u tehnologiji gajenja, organizaciji proizvodnje i plasmanu sa ciljem da se poveća proizvodnja i plasman cveća i ukrasnog bilja i ušešće naše zemlje na svetskom tržištu.

Podaci preuzeti sa Internet stranice Privredne komore Srbije

Uvoz i izvoz cveca 2005 godini
Struktura izvoza
Struktura uvoza
Izvozna tržišta
Poreklo uvoznog cveća
BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu