Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
EUROFARMER Br. 11-12

<<< Pogledajte ostale clanke lista EUROFARMER

Bojan Petkovic
NORVEŠKI LANDRAS

Norveški landras je majcinska rasa sa veoma dobrim karakteristikama. Ostvaruje 2,3 prašenja (racunato na uslovno grlo), 13,7 živorodenih prasica po leglu, 1,1 mrtvorodenih, 12,4 odlucenih po leglu.

Prasici imaju dnevni prirast od 470 gr na dan i 10,3 kg pri odlucivanju. Tovljenici imaju prirast od 928 gr dnevno.
Norveški landras se, zahvaljujuci dnevnom prirastu, potrošnji hrane i zdravstvenom statusu danas svrstava u vodece rase svinja.


Uporedni rezultati testa nerastova norveškog landrasa/duroka

Norveška se, zahvaljujuci nizu povoljnosti (bogatstvu od nafte, odvojenosti od kopna Evrope, poštovanju zakona i ogromnom ulaganju u razvoj svinjarstva poslednjih 30 god.) svrstala u red vodecih zemalja sveta po ekonomicnosti svinjarske proizvodnje. NORSVIN – organizacija za selekciju svinja u Norveškoj ulaže u selekcioni napredak više nego bilo koja druga organizacija na svetu, a dobit ostvaruju prizvodaci kroz smanjeni utrošak hrane po kg prirasta.

U Srbiji se gaji landras, ali uglavnom nemacki i švedski. Gornji Milanovac je zato pionir u gajenju ove poznate norveške sorte svinja.

Nakon trogodišnjih priprema, poceo je sa realizacijom projekat „Uzgoj svinja – norveški nacin“ koji predstavlja projekat od prioritetnog znacaja Ministarstva poljoprivrede Republike Srbije, a realizuje se kao donacija Vlade Kraljevine Norveške. Sam pripremni period odslikava ozbiljnost pristupa projektne grupe u sagledavanju i davanju smernica za poboljšanje trenutne situacije u svinjarskoj proizvodnji naše zemlje. Dugogodišnja saradnja izmedu Opštine Vefsn u Norveškoj i Opštine Gornji Milanovac rezultirala je pocetak realizacije ovog projekta koji treba da prenese vec dokazani model norveškog nacina gajenja svinja, kao i model kooperativa koji u sebi sadrži moderne evropske principe udruživanja.

Uz donatorska sredstva i saradnju sa norveškom vladom, zapocet je dugorocni projekat „Uzgoj svinja – norveški model“ sa ciljem unapredenja svinjarstva u Srbiji. Planirano je paralelno implementiranje 3 aktivnosti:
• Škola svinjarstva za transfer znanja (sprovodice se u više okruga u Srbiji)
• Elitni uzgoj norveškog landrasa (Polj. škola u Valjevu )
• Nacionalna asocijacija za uzgoj svinja
– AGRONOR

Projektni ciljevi i zadaci podrazumevaju intenzivnu saradnju izmedu Poljoprivredne škole u Valjevu, kao nosioca probnog zapata norveškog landrasa, škole svinjarstva i Specijalizovane stocarske zadruge Agronor, koja ce se ogledati u kontinuiranim aktivnostima vezanim za edukaciju, odgoj i distribuciju svinja kroz clanstvo Agronora.

Specijalizovana stocarska zadruga Agronor je integralni deo projekta ,,Uzgoj svinja – norveški nacin”. Agronor je osnovan u skladu sa zakonskim propisima Republike Srbije ali, istovremeno, sadrži i osnovne principe evropskog modela kooperativa. To podrazumeva i konkretnu primenu tih principa u praksi što, uz jasno odreden cilj, dovodi do formiranja tržišno orijentisane kooperative – zadruge. Aktivnosti koje ce se obavljati bice u cilju ostvarivanja dobiti clanova zadruge. Na ovaj nacin se postiže olakšan pristup tržištu, doprinosi se regulisanju uslova na njemu, postižu se realne cene, izbegava se kupovina/prodaja preko posrednika, omogucava se dobijanje povoljnih kredita i osiguranja, kao i pristup savetodavnim servisima.


Agronor je nezavisna asocijacija u kojoj clanovi imaju pravo vlasništva i pravo upravljanja zadrugom. Ona ima za cilj da, u okviru projekta ,,Uzgoj svinja – norveški nacin”, održi sastanke – edukacije u deset okruga Republike Srbije, na kojima ce prezentovati ciljeve projekta, kao i osnovne principe kooperative. clanstvo u Agronoru ce biti omoguceno svim zainteresovanim proizvodacima svinja u Srbiji, shodno principu dobrovoljnosti, a u skladu sa osnivackim aktima zadruge. Buducim clanovima ce biti prezentovane pogodnosti ovakvog nacina udruživanja, kao i osnovne karakteristike norveškog landrasa kao jednog od preduslova za moderan pristup svinjogojstvu u Srbiji.

Pozitivna iskustva norveškog modela kooperativa su implementirana u Agronoru, a njegov dalji razvitak i tržišno pozicioniranje treba da bude model za formiranje kooperativa i u drugim oblastima poljoprivredne proizvodnje Srbije.


Cilj projekta je, na kraju, otvaranje sigurnih radnih mesta u selima Srbije kroz stvaranje obucenih farmera koji mogu da odgovore zahtevima i konkurenciji EU, usaglašavanje sa evropskim zakonima u stocarskoj proizvodnji i kontroli kvaliteta, prilagodavanje tržištu i novim trendovima zdrave ishrane stanovništva.

Bojan Petkovic

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu