Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
EUROFARMER Br. 11-12

<<< Pogledajte ostale clanke lista EUROFARMER


NA PAŠNJAKU

Vi provodite manje vremena sa vašim kravama kada su one na pašnjaku, tako da ih i ne vidate cesto. U tom slucaju kontrole, postaju važnije.

Iako pašnjak stvara prijatan ambijent za kravu, približavanje prirodnom okruženju nije idealno. Na pašnjaku može da se posmatra kravino prirodno ponašanje; tj. razliciti aspekti društvenog ponašanja, kao što je igra, grupno ponašanje i uspostavljanje hijerarhije. Kravini pokreti su, takode, prirodniji na pašnjaku. Možete da posmatrate kako zdrava krava leže, ustaje i pase.

Neometana oborom, uskim prolazima i slicnim ogranicenjima, na pašnjaku je najlakše za vas, farmera, da primetite kako se krava oseca. Koje kravine signale možete da primetite kada provodite neko vreme naslonjeni na kapiju posmatrajuci kravu ili kada šetate pokraj krda?

ZDRAVSTVENE, STANDARDNE VREDNOSTI I RIZICI

Posmatranje životinja na pašnjaku daje informacije o njihovom normalnom ponašanju i potrebama. Pašnjak cesto obezbeduje zlatni standard za upravljanje i smeštanje fokusirano na kravu.

Na pašnjaku postoje, takode, opasnosti kojih nema kada je krava u oboru – crevne i plucne gliste, bolesti koje prenose krda iz komšiluka tokom kontakta «preko ograde» itd. Steone junice i zasušene krave su cak pod vecim rizikom, pošto ove grupe retko dobijaju dopunsku hranu. Nacin na koji krava hoda, kako se njen burag puni i nacin na koji životinja stoji sama predstavljaju signale koji mogu nagovestiti da postoji potreba za ukazivanjem posebne pažnje na odredenu životinju ili grupe životinja.

PRIMARNO PASE TRAVU

Pomerajuci svoju glavu sa jedne strane na drugu, krava jede svu travu koja je u njenom domašaju. Krava zatim ide jedan korak napred i ponavlja proces. Kada joj je ukusna hrana na raspolaganju, krava jede prosecno 1 kg suve materije po satu. Da bi se kravi omogucilo da na isti nacin jede na hranilici, korito treba da bude 10 do 15 cm iznad nivoa poda.


Opekotina od sunca na beloj koži, koja je osetljivija. Uzrok: bolest jetre ili izloženost izvesnim biljkama (po St. Johnsovim recima – heljdi). Životinje postaju veoma bolesne i treba ih smestiti brzo unutra, dalje od direktnog izlaganja suncu.


Tokom suncanih, vrelih perioda, krava traži mesto u hladu da bi se ohladila. Tokom ekstremno toplog vremena, krave znatno smanjuju unos hrane. Popunjenost buraga postaje tada važan signal za kontrolu.


Bik je svrbljiv jer su ga iritirale vaši. On je izgrebao rebra svojim vlastitim rogovima i polizao svoju zadnjicu više puta.

PROVERITI NA PAŠNJAKU

Kada je na pašnjaku, kontrole su neocenjive. Veliki broj karakteristika zahteva posebnu pažnju.

BOJA DLAKE, SJAJ, ABNORMALNO PONAŠANJE I DIJAREJA.
Promene u ponašanju su prvi znaci bolesti, nelagodnosti i bola. Životinja je spora, teško ide u korak sa grupom, manje jede i pije ili to cini u razlicito vreme i izdvaja se iz krda.

POPUNJENOST BURAGA, POPUNJENOST TRBUHA I REZULTAT ZDRAVSTVENOG STANJA.
Oni obezbeduju informacije o unošenju hrane tokom poslednja 24 sata, poslednjih nekoliko dana, odnosno, prethodnih nedelja. JEDNOLIKOST KRDA. Da li postoje razlike medu životinjama? Koje su to razlike? Zašto su nastale? Šta to znaci?

PONAŠANJE NA PAŠNJAKU.
Ponašanje na pašnjaku obezbeduje informacije o unošenju hrane, riziku od otrovnih biljaka i unutrašnjim parazitima. Gde i šta jedu životinje?

SPECIFICNE KONTROLE ZA KRAVE KOJE PREOBILNO PASU.
Posebna pažnja se zahteva u prolece kada se krave tele i tokom perioda parenja i steonosti. Obratiti pojedinacno pažnju na nivo unošenja hrane tokom perioda smanjenog rasta trave. U odredenim periodima raspoloživost mineralima takode iziskuje pažnju.

STVARI NA KOJE TREBA OBRATITI PAŽNJU.
Obavezno treba paziti na rane i ozlede, krlje, znake iritacije od buva, svraba, infekcije oka, mastitis i tromost.

OPASNOSTI OD BOLESTI NA PAŠNJAKU

Ponašanje na pašnjaku ima znatan uticaj na razvoj opasnosti u odredenim oblastima. Opasnost od infekcija crevnom i plucnom glistom je mnogo veca kada životinje pasu samo na malom delu pašnjaka i oko korita za hranu, i kada nema dovoljno mesta da životinje piju.

ŽIREVI

Krave retko ili nikada ne jedu otrovne biljke, osim ako nema dovoljno hrane na raspolaganju ili ako su biljke u senu ili silaži. Postoji jedan izuzetak: krave vole žireve. Zreli žirevi sadrže otrovne supstance samo u tragovima , ali zeleni žirevi su otrovni i mogu da izazovu probleme u crevima, dijareju, pa cak i smrt.

STALAN PAŠNJAK I KRAVE KOJE DOJE

Pasti stalno na istom pašnjaku predstavlja specifican izazov. Kvalitet trave dosta varira, a tu raste i divlje cvece, žbunje, takode i drvece. Zemljište je, takode, promenljivije nego na poboljšanom pašnjaku.

Kao i životinja, i vi kao farmer treba da upoznate teritoriju. Kao prvo, to povlaci sa sobom prilicno intenzivno posmatranje. Dodatni testovi, kao što su testovi uzoraka krvi, uzoraka izmeta i autopsije, mogu da daju mnogo više informacija. Životinje treba da se upoznaju sa ogradom, nadu vodu i da uspostave društveni poredak u okviru grupe.

Ako ima dosta stoke u jednoj grupi, teško je razdvojiti odredenu životinju ili malu grupu. Krdo ima tendenciju da se grupiše i odvojene životinje ce pokušavati da im se ponovo pridruže. Rešenje: sakupite sve životinje u ograden prostor i onda odvojte životinje koje su vam potrebne.


Tokom sušnih godina, životinje pasu vlažna mesta gde trava još uvek raste. To povecava rizik od infekcije crevnom i plucnom glistom i opasnim parazitskim metiljom u jetri, koga prenose puževi koji žive na ivici vode.

Kravina cula

Korisno je upoznati se sa kravinim culima tako da možete da se identifikujete sa životinjom. Ipak, to nije lako jer krave zakljucuju drugacije od coveka.
Dok covek cuje najbolje izmedu 1.000 i 4.000 Hz, krava cuje najbolje oko 8.000 Hz. Dakle, ona može da cuje više tonove bolje nego mi i može da cuje neke zvuke koje mi uopšte ne možemo da registrujemo. Kravina normalna vokalizacija i zovovi su u domašaju njenog optimalnog sluha. covek je, verovatno, bolji u odredivanju tacnog položaja izvora buke.

NE HRANITE JE SMRDLJIVOM

Krave imaju veoma dobro culo mirisa, a miris inace igra važnu ulogu u njihovom ponašanju. Zato one biraju hranu na osnovu mirisa. One izmet smatraju narocito neprijatnim. Stoka nikada ne pase blizu svog izmeta, osim ukoliko nije primorana (u slucaju kada je hrana ogranicena). Prirodno je da se travnati žbunici formiraju oko kravljeg izmeta; ako ih nema, to je znak da nema dovoljno hrane. Krave, takode, ne vole miris pljuvacke, tako da dok su u oboru, njihova hrana i korita moraju da budu cista i da sveže mirišu, a nikako zaražena izmetom, pljuvackom ili balama drugih krava.
---- NASTAVICE SE

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu