Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
EUROFARMER Br. 11-12

<<< Pogledajte ostale clanke lista EUROFARMER

Dr vet.med. Andelka P. cicic
POLJOPRIVREDNOVETERINARSKA ŠKOLA „SVILAJNAC“

Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom ucenika „Svilajnac“ u Svilajncu osnovana je daleke 1957. god. Uzorna vaspitno-obrazovna institucija je za 50 godina svog postojanja podarila poljoprivredi naše zemlje oko 7.000 strucnjaka.

Danas je u sklopu škole internat, nastava je strucno zastupljena i vecim delom kabinetska. Škola ima kabinete za fiziku, hemiju, matematiku i biologiju, racunarstvo i informatiku, strane jezike, anatomiju i stocarstvo, agrohemiju, fiskulturnu salu, radionicu za mehanizaciju, veterinarsku ambulantu i laboratoriju, radionicu i biblioteku, PC klub.

Školu dalje izdvaja vaspitno-obrazovni rad koji cini spoj teorije i prakse gde profesori i ucenici zajedno ucestvuju u poljoprivrednoj proizvodnji. Ova poljoprivredna proizvodnja se ostvaruje na 135 hektara zemljišta koje pripada školi.

Na kraju svog školovanja ucenici sticu sledeca zvanja: poljoprivredni tehnicar, poljoprivredni tehnicar–ogled, tehnicar hortikulture zootehnicar, veterinarski tehnicar, veterinarski tehnicar–ogled, mesar, rukovalac-mehanicar poljoprivredne tehnike, cvecar–vrtlar...

Smeštajni kapaciteti internata iznose 400 ucenika. Cena smeštaja i ishrane iznosi 3.000 dinara.

Ucenici su u internatu organizovani u okviru vaspitnih grupa. Vaspitaci, citava pedagoškovaspitna služba je 24h mobilna i na raspolaganju ucenicima i roditeljima. Pored casova obaveznog ucenja, vaspitaci su tu da organizuju slobodno vreme svojim vaspitanicima kroz rad mnogobrojnih sekcija (streljaštvo, folklor, pozorište...) Škola je izgradila sportske terene za košarku, odbojku, rukomet, mali fudbal, trim stazu..., gde se održavaju sportska nadmetanja...

Škola se na ovaj nacin direktno ukljucila u akciju – sportom protiv narkomanije, alkoholizma i nasilja... Druženje ucenika sa vršnjacima iz drugih domova, razmena iskustava, ostvaruje se kroz organizovanje „domijada“–takmicenja ucenika koji žive u internatima. Uspešni ucenici se nagraduju knjigama, izletima i novcanim nagradama (ucenici slabog materijalnog stanja oslobadaju se dažbina )...

Škola je ukljucena u USAID program CRDA cija je kljucna komponenta razmena iskustava i obrazovanje lokalnih kadrova. U okviru programa CRDA – revitalizacija zajednice kroz demokratsku akciju, posredstvom Americke agencije za medunarodni razvoj (USAID), realizovan je projekat stvaranja reproduktivnog centra (svinje v. jorkšir).

Strucnjaci veterinarsko-stocarskog aktiva uz pomoc lokalne zajednice, izgradili su savremeni objekat za uzgoj svinja, izvršili selekciju i formirali maticno leglo, opremili veterinarsku ambulantu kompletom za V.O. svinja i drugom opremom. Ucenicima je na ovaj nacin omoguceno da teorijska znanja iz zootehnike, selekcije, tehnologije V.O. primene u praksi, uz nadzor profesora. Priplodni materijal se dalje distribuira poljoprivrednim proizvodacima u regionu i šire, tako da škola predstavlja svojevrstan servis i utice na podizanje genetskog potencijala u svinjarstvu.

Uz pomoc lokalne zajednice i sopstvenih sredstava škola je obnovila objekat za tov svinja, izgradila mini zoo-vrt u kome je smeštena ukrasna živina, egzoticne životinje...

Škola je takode ucestvovala u organizaciji velikog Resavskog poljoprivrednog sajma, izložbe pasa, izložbe sitnih i ukrasnih životinja.
U svim ovim aktivnostima glavni ucesnici su ucenici i profesori. Kroz aktivnu nastavu ucenici su stekli samopouzdanje, pokazali kreativnost i položili test prakticnih veština.
Škola saraduje sa komunalnom službom grada, tehnicari hortikulture aktivno su ukljuceni u program ulepšavanja gradskih površina i parkova.
Na imanju škole se organizuje ogledna proizvodnja u svim oblastima.

Škola ima odlicnu saradnju sa najpoznatijim institucijama u zemlji u oblasti poljoprivrede i stocarstva: Institut za kukuruz u Zemun Polju, firme iz Holandije za povrtarstvo, Veterinarski Institut Jagodina, VO. centar V. Plana, Poljoprivredna škola u Ingelstadu-Švedska, Poljoprivredni fakultet Veterinarski fakultet u Beogradu...

EFIKASNI MEHANIZMI PODRŠKE I POMOCI MLADIMA U ZAPOŠLJAVANJU I SAMOZAPOŠLJAVANJU

Poljoprivredno-veterinarska škola sa domom ucenika ‘’Svilajnac’’ u Svilajncu je u projekat ’’Efikasni mehanizmi podrške i pomoci mladima u zapošljavanju i samozapošljavanju ‘’ ušla sa Asocijacijom za razvoj duha i intelekta ARDI iz Beograda. Projekat predstavlja deo Programa regionalnog društveno-ekonomskog razvoja koji finansira EU, a realizuje EAR.

Škola je kao partner u projektu svojim maturantima organizovala “mesec volonterizma” gde su za ‘’svet posla” stekli svoje prvo radno iskustvo, suocili se sa problemima, a u isto vreme su mogli da daju svoje predloge i mišljenja poslodavcu, kako da unaprede proces ili da ga bolje iskoriste.

U drugoj fazi projekta, sprovedena je obuka koja je obuhvatala: veštine pisanja poslovnih biografija, tehnike aktivnog traženja posla, pripreme za razgovor sa buducim poslodavcem, upoznavanja sa pravilima tržišta rada i osnove izrade biznis plana. Time su ucenici stekli i razvili odgovarujuca znanja, prepoznali sopstvene veštine, kvalitete i potencijale i postigli puno na svom samorazvijanju.

Otvaranjem Kancelarije za poslovno savetovanje pri školi, ucenici su stecena znanja mogli da primene i pomognu svojim vršnjacima za izlazak na tržište rada, oko sticanja znanja za osnivanje malih i srednjih preduzeca i sl.

Osim njih, usluge u KPS su mogli da dobiju svi zainteresovani iz lokalne sredine.
Iz baze podataka mogli su da saznaju gde i kako da konkurišu za kredite, podsticajna i bespovratna sredstva, za otvaranje novog ili proširivanje postojeceg biznisa.

Obukom nisu bili zadovoljni samo maturanti, vec i profesori koji su bili saradnici u KPS i trudili se da se na adekvatan nacin omoguci uspešno implementiranje planova za buducnost.

Škola je dobila ureden prostor (KPS), mesto gde se ucenici bave sobom i svojim buducim životnim problemima. Škola se na ovaj nacina afirmiše za jednu korisnu i humanu akciju, koja ce uvek biti aktuelna medu ucenicima, a to je pomoc i priprema za prvi izlazak na tržište rada.Dr vet.med. Andelka P. Cicic

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu