Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
EUROFARMER Br. 13-14

<<< Pogledajte ostale clanke lista EUROFARMER

ZANIMLJIVOSTI UZGOJA KONJA
Dr Russ Stanoylovic

Problemi u ponašanju konja cesto imaju korene u traumama iz rane mladosti. Neki odgajivaci praktikuju naglo odvajanje ždrebeta od majke, držeci ih potom u zamracenoj štali sa cvrsto zatvorenim vratima. Naravno da postoje i adekvatniji nacini rešenja problema zalucivanja!

Kobila nosi ždrebe oko 11 meseci. Kod domacih konja je uobicajena praksa da ždrebe ostane sa majkom dok ne napuni 6 meseci. Posle toga, ždrebad se zalucuju i žive odvojeno od kobile, a mnoga i prekidaju svaki kontakt sa majkom. Kod divljih konja situacija je drugacija: ždrebad ostaju sa majkom sve do radanja sledeceg ždrebeta, i ne napuštaju svoje krdo sve do dvogodišnjeg ili trogodišnjeg uzrasta. Prebrzo zalucivanje može imati dalekosežne posledice.


Ždrebe i okolina
Primer majke je izuzetno važan u procesu kada ždrebe uci o svetu koji ga okružuje. Ako kobila ima poverenja u ljude, vrlo je verovatno da ce se i ždrebe slicno ponašati u kontaktu sa ljudima, osim ako samo nije slucajno steklo izuzetno loše iskustvo. Ako kobile lako dozvoljavaju da se uhvate i upregnu, to ce poslužiti kao dobar primer i njihovom ždrebetu.


Zanimljivosti posle rodenja
I u uzrastu od nekoliko nedelja, ždrebe još uvek može da bude nesigurno na svojim nogama. Mada vec u toku prvog sata posle rodenja ono staje na noge, taj proces traje dugo, a veština se stice postepeno. Tek rodeno ždrebe pokušava da stoji skoro odmah, neizbežno padajuci nekoliko puta, dok najzad ne uspe da se prvi put zadrži na uspravnim, ali drhtavim nogama. Uporni pokušaji ustajanja na noge su instinktivni, jer ždrebad u divljini moraju biti vrlo brzo spremna da se pridruže ostalom krdu u pokretu, ako je to neophodno.


Sisanje posle rodenja
U želji za mlekom, ždrebe samo traži sisu u pravilnim intervalima. Tek rodeno ždrebe ce instinktivno njuškati u pravcu u kome oseca mleko, a svaka pomoc majke u toj potrazi bice dobrodošla. Scena u kojoj kobila gurka ždrebe u pravcu sise nije neuobicajena. Kod domacih konja, pomoc coveka tek rodenom ždrebetu takode nije naodmet. Ali, kad ždrebe jednom nauci gde je izvor mleka, ono ce ga s lakocom nalaziti svaki sledeci put, a cesto ce biti i dosta zahtevno.


Strpljenje kobile
Uopšte govoreci, kobile su vrlo strpljive sa svojim potomstvom, primajuci na sebe glavni teret neobuzdane energije i želje za igrom odrastajuceg ždrebeta. Ali, posle odredenog vremena i one postaju nestrpljivije i oštrije u svojim reakcijama, a ždrebad brže postaju nezavisna i mnogo vremena provode samostalno istražujuci sredinu u kojoj se nalaze.


Dr Russ Stanoylovic

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu