Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
PÈELAR - Oktobar 2006

<<< Pogledajte ostale èlanke lista PÈELAR

Sadik Èamdžiæ
ul. Hamdije Seliæa br. 30,
Kladanj, BiH,
+387 35 620-070, +387 35 621-302

SVETSKO ÈUDO ZVANO POLETALJKA

I u najobuhvatnijim pèelarskim knjigama poletaljka se opisuje u dve ili tri reèenice. O njenoj funkciji se piše još manje, kao da je reè o aksiomu koji je sam po sebi jasan. Da li je to zaista tako? Da li je neko od vas u prirodi video poletaljku? I najiskusniji pèelar æe vam reæi da ona služi za poletanje i sletanje pèela. Znaèi, neka vrsta aerodroma za pèele i ništa više. Kao da helikopteru treba aerodrom?
Zar nije èudno da pèele za milione godina evolucije nisu uspele sebi napraviti poletaljku, kakvu im je èovek napravio za tren? Pa se još èudio zašto je do sada nisu imale!
Kada u apitehnici želite nešto da uradite, prvo sebi postavite pitanje da li je to u skladu sa prirodom? Ako je odgovor negativan, bolje da odustanete. Da vidimo šta nam je to poletaljka donela. Zbog poletaljke podnjaèa truli tri puta brže, a ona je najskuplji deo košnice. Posebno je skupa duboka mrežasta podnjaèa.Izaziva poremeæaje mikro klime u košnici preko kapi kiše koje se rasprskavaju i snega koji se mrzne i topi na njoj. Pèele iznose mrtve pèele na poletaljku, pa ona postaje hraniliš te i mamac za razne životinje, koje èesto poènu da uništavaju i žive pèele. Poletaljka smeta i èesto se lomi pri utovaru, transportu i istovaru košnica. Poletaljka je pomoæna platforma za prodiranje neprijatelja pèela u košnicu.Poseban je problem produžena poletaljka sa kosom širokom daskom koja poletaljku spaja sa zemljom. Zar to nije poniženje za pèelu? Kao da je pèela puž ili nespretni gmizavac, a ne odlièan letaè. Takvo „pomagalo“ omoguæava povratak obolelih pèela i pèela invalida u košnicu što rezultira poveæ anim utroškom rada èistaèica i stražarica i poveæanim rizikom od infekcije uzroènicima bolesti i parazitima. Jer, pèelinja zajednica opstaje na gvozdenom principu: Radi dok živiš, živi dok radiš. Milosti nema. Dopuštajuæi da slabi propadnu, priroda opstaje i unapreðuje se.Iz ovih i drugih razloga, konstruisao sam mrežastu podnjau sa drugaèijom poletaljkom. Na prednjoj strani stranice podnjaèe useèena je poletaljka dužine 250 mm i širine 24 mm. Usek je uraðen pod uglom od 22,5° prema spolja i dole, tako da je visina spoljnog otvora leta/poletaljke 35 mm. Pošto je debljina zida mojih košnica 35 mm, sa unutrašnje strane je prikovana dašèica debljine 13 mm na kojoj je dužina otvora leta 200 mm, a visina 8 mm. Tako je poletaljka smeštena u prednjem zidu podnjaèe, slièno kao u prirodnim staništima pèela. Ovakva poletaljka se može uraditi i kod košnica sa standardnom debljinom zida košnice, samo se tada sa unutrašnje strane leta može prikovati recimo profilisani lim istog otvora (dužina otvora leta 200 mm, a visina 8 mm) umesto dašèice koju ja primenjujem. Pèelama je lakše sletanje na poletaljku pod navedenim uglom. Odbrana košnice je olakšana. Olakšano je i èišæenje podnjaèe, jer kada pèele iznesu smeæe, ono se po inerciji obièno svalja niz poletaljku. Isto se dešava sa retkim kapima kiše (ili pahuljicama snega) koje padnu na ovakvu poletaljku. Ovakva poletaljka zato manje truli i ne može biti zavejana snegom.

Zato vam je svima najtoplije preporuèujem. Izradite nekoliko komada, probajte, uporedite sa starom, pa javite utiske našem Pèelaru!

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu