Ribarski putopis-Ribnik II deo

 

Ribolovačka revija br. 81

 

 

 

 

 

 

Bistri izvor savršenstva

 

 

Pecanje na Ribniku nema cenu. Treba doći i probati svoju veštinu na licu mesta. Potrudite se i vi pa priuštite sebi zadovoljstvo ribolova mahačem, ako ne na Ribniku, obavezno na nekoj sličnoj reci...

 

IvanKorhner

Nakon ponovnog dolaska na Ribnik, reku koja nas je opčinila, i pozdrava s prijateljima koje smo ne tako davno ostavili, kupili smo dnevne dozvole i krenuli u vodu puni volje i želje za novim nadmetanjem s ribničkim lepoticama. Umor od dugog puta i neprospavane noći se nije video na nama. Već kod prvih zabačaja  imali smo ribe na štapu. Bili su to ribnički "lepotani", lipljani i "lepotice" pastrmke. Ribe smo nakon ulova neoštećene vraćali nazad u vodu, jer predivan je osećaj ribi pokloniti život. Onako nemoćna i izmorena može vam zahvaliti samo sporim zamasima repa i odlaskom u sigurnost prepreke u vodi ili tamu drveća koje se natkrilo nad vodom. Ispod starih vrba, kriju se pravi kapitalci, dugački više od 50 centimetara. Mnogo ljudi je pričalo o takvim ribama, a imali smo i sami prilike da ih vidimo kako slobodno i sigurno plivaju po vodi, puni pritajene energije. Kada primete nešto neobično, veoma brzo bi se iz stanja prividne letargije dali u beg na sigurno, daleko od oka i muhe ribolovca. Nakon svakog zabačaja i svakog spuštanja muhe u vodu, iščekivali smo onu pravu ribu zbog koje se stalno vraćamo Ribniku.

Ovaj put smo na Ribnik išli samo  Borislav Krstić i ja. Vreme je bilo idealno, a voda je nakon julskih kiša bila malo nadošla, ali opet čista i prozirna i bez dosadne trave, koju je prethodnih dana bujica odnela. Inače, neverovatan je podatak da se Ribnik nikada ne zamuti! Ako se dese velike padavine, on se zamuti samo na pola sata i opet je kristalno čist i bistar. Prosto nismo verovali, jer su usput od Novog Sada sve reke preko kojih smo hodili, i Dunav, i Sava, Bosna, Ukrina, Vrbas i Sana, bile mutne od velikih kiša koje su tih dana padale. Ribnik je ipak nešto posebno. Možda mu samo Pliva može konkurisati po lepoti.

Pre pecanja smo obavili kraći razgovor s predsednikom ribolovačkog društva Ribnik Radenkom Čebićem, koji nas je lepo primio i poželeo nam dobrodošlicu, uz napomenu da bi bilo dobro uloviti ribu veću od 50 cm, koja se smatra za Ribnik magičnom granicom. To je rekao u šali, jer to svima ponovi, ali se to nama i desilo. Borislav je u jednom danu, 30. jula imao dve takve ribe. Pastrmku, prelepu potočaru, dugu ravno pola metra i izuzetno široku za svoju dužinu. Ulov je pao ujutro oko devet sati, na prvi zabačaj muhe u vode Ribnika, direktno sa podzide ispred restorana Miće Krajcera i njegove gospođe Irene, a na očigled svih nas koji smo tada bili na platou i nekoliko posmatrača s mosta. Pastrmka se dugo borila i bila dostojan protivnik. Ulovljena je na veoma tanak predvez od 0,12 i muhu na maloj udici broj 14. Borba je trajala desetak minuta i kada ju je Borislav dobro izmorio, ja sam je lagano izneo na obalu. Nakon obaveznog slikanja, riba je vraćena u vodu. Bila je dobro zamorena pa joj je trabalo par minuta da se povrati, prikupi snagu i ode u sigurnost vira.

Druga riba duža od 50 cm je tek bila pravi kapitalac. Primetili smo ispod jedne vrbe u solidnoj dubini šest predivnih lipljana. Prešli smo na drugu stranu reke i sistematično pretraživali mesto i ludilo je krenulo. Borislav ih je počeo loviti kao na traci, jer je bio na pravoj poziciji. Prvo 43, pa 45, pa 46, pa 48 cm koji je bio rekordni ulov za relativnog početnika, kakav je Borislav u mušičarenju. Nakon kraćeg odmora i ručka pada odluka da se ponovo mora probati na istom mestu, jer tu mora biti i većih riba. Pravi lepotan je došao oko 17 sati i posle petnaestak minuta neizvesne borbe iscrpljenu ribu je priveo obali i tek se tada uverio u veličinu. Bio je to trofejni ulov ne samo Borislavov, već Ribnički. Kapitalni lipljan je bio dug 51 cm. Nakon kontrolnog merenja od strane čuvara Jovice i razmene informacija sa predsednikom Čebićem, doneta je odluka da se riba preparira i izloži u prostorijama Ribolovačkog društva. Borislav se sa tim složio i riba je nakon merenja pripremljena za prepariranje. Takva se riba retko upeca, a Borislav je imao znanja i sposobnosti da na svoju kreaciju muhe ulovi dugo očekivanu ribu. Posle bi bilo priča, te ulovio je ovaj, te onaj, ali je pustio, a istina je da će onaj lipljan kojeg je Borislav ulovio krasiti prostorije Društva i izazivati uzdahe.

Pored ovih riba Borislav i ja smo imali i veći broj pastrmki i lipljana, ali malo manjih. Predivan je osećaj kada se u toku jednog dana na štapu nađe više od pedeset riba, od kojih većina prelazi 30 centimetara. Takve ribe su za druge reke pravi kapitalci.

Ribe u reviru Ribnika stvarno ima, ali ipak treba biti majstor da se odabere prava muha i plasira na pravo mesto. Tek pri davanju kontre treba znati kako ribu pravilno izmoriti i privesti je da bi se mogla napraviti slika za uspomenu. Ni ja se nisam obrukao. Bilo je tu lepih potočnih pastrmki, kalifornijskih i poneki lipljen, ne tako zamašnih dimenzija, ali ipak dovoljan za slikanje.

Pored nas u reviru su tih dana pecali i drugi mušičari, iz Čelinca, Banjaluke, Italije, ali se nisu baš mogli pohvaliti takvim velikim ribama. Pored Čebića, koji je najzaslužniji za stvaranje i opstanak revira, već četvrtu godinu, veliku ulogu imaju i čuvari Jovica i Pero. Oni su stalno prisutni, ali nisu nametljivi i svoju dužnost pravilno obavljaju s daljine, a uvek vam se mogu naći na usluzi i pomoći, ako je potrebna.

Pecanje na Ribniku nema cenu. Treba doći i probati svoju veštinu na licu mesta. Na otvorenim vodama, van revira manje je ribe, ali se može upecati, samo je riba opreznija. Na štapovima smo imali i ribe, koje ćemo možda nekom drugom prilikom uloviti, jer su nakon nadmetanja bile snalažljive. Imitacije muha moraju biti verne originalima iz prirode, jer je riba vrlo probirljiva i ne trpi površnost. Veliko je zadovoljstvo ribu vratiti u vodu i nekom drugom ribolovcu omogućiti da se možda raduje, ako je uspe uloviti. Možda vi budete taj sretnik...

Sva naša pecanja kratko traju, samo tri dana, ali su posebna. Ostaće mi u uspomeni svaki momenat na vodi i pored vode. Potrudite se i vi pa priuštite sebi zadovoljstvo ribolova mahačem, ako ne na Ribniku, obavezno na nekoj sličnoj reci. Ima takvih voda i reka i kod nas, ali je samo jedan Ribnik.