Tisu ubijaju, zar ne?!

Ribolovačka revija br.83

 

 

 

Ribolovački savez Vojvodine

Reka se nije oporavila ni od prošlogodišnjeg zagađenja, a već joj stiže novo

Firma koju su osnovali sportski ribolovci Vojvodine, kako bi, konačno, sami vodili računa o ribolovnim vodama, ima ozbiljan zadatak da ovo poverenje i opravda. Široki spektar obaveza D.O.O "Ribolovački savez Vojvodine" za sada uspešno izvršava, mada da su društvene okolnosti bolje i rezultati našeg rada bi bili vidljiviji.

Ovih dana, tačnije 12. oktobra izašli smo na reku Tisu kod Sente, kako bi se ponovo uverili u strahovito zagađenje koje proizvodi šećerana u Senti. Sa nama je bila i ekipa televizije Novi Sad, koja priprema emisiju o ovoj katastrofi. Na licu mesta smo se uverili kako izgleda reka u koju se besomučno trpaju sve otpadne materije iz ove fabrike, koja nema nikakve filtere ni taložna polja. Svakog dana u Tisu se ispuštaju desetine tona hemikalija i blata koje upropaštavaju floru i faunu dna ove reke. Po rečima naših ribara, koji su davno izvadili svoje mreže iz ove vode, dnevno se prerađuje do 600 vagona repe. Sluzava materija prekriva kompletno dno Tise od Sente do Bečeja (60 km), na pojedinim mestima je u debljini i do 2 metra. Direktne štete na ribljem fondu, trenutno nema, ali šta nas očekuje na proleće, kad počne raspadanje ove organske materije, samo možemo da pretpostavimo.

U svakom slučaju nijedna riblja vrsta se neće mrestiti na ovakvoj podlozi. Flora i fauna dna, koja predstavlja 90 % riblje hrane, biće uništena, tako da riba stvarno nema šta da traži u ovom delu reke. Ovo zagađenje prelazi branu, tako da i Tisa 2 strada i to ne samo od "crne vode" bez kiseonika, koju proizvode šećerane u Vrbasu i Crvenki. Jednom reči, pravo je čudo kako riba uspeva da preživi ova katastrofalna zagađenja.

Ribolovački savez Vojvodine ovaj deo reke Tise i ne poribljava, jer stvarno nema svrhe puštati riblju mlađ u ovako zagađenu vodu. Svesni smo da su naši članovi iz ovog regiona zbog toga na određeni način oštećeni, ali prošlogodišnji pokušaji da rešimo ovaj problem, kao što vidite, nisu uspeli. Rešili smo da ove godine ponovo preduzmemo sve moguće mere, kako bismo sprečili dalje ubijanje ovog dela Tise, pa je jedan od koraka i obaveštavanje ribolovačke javnosti o trenutnom stanju.

Nadamo se da Vas ove fotografije neće ostaviti ravnodušnim, ma gde se nalazili u našoj državi, jer ovo nije samo problem ribolovaca sa Tise.

Ribolovački savez Vojvodine