Ribe ni za mačku

 

USR „Crvenka”

 

Ribolovačka revija br.84

 

Crvenačko USD „Crvenka”, osnovano je 1999. godine, a aktivan rad započinje 2000. godini. Pošto su bezvlašće i ribokrađa kulminirali, pa se nije moglo upecati ribe ni mačku da nahranimo, iskreni zaljubljenici sportskog ribolova i ekologije su rekli dosta…

 

Ištvan KopasPišta

Nekada prebogati Veliki bački kanal danas je devastiran na žalost svih sportskih ribolovaca. Ta pošast je opšte poznata, a za takvu pojavu krivi su nedostatak zakona i korupcija. Najsvežiji je događaj na reci Tisi, gde je „posao uradila” šećerana iz Sente. Istovremeno Ribolovački savez Vojvodine mlako ili nikako vodi računa o toj problematici, i treba da ih je sramota izjave da dižu ruke od svega. Od koga bi pecaroši trebali da očekuju pomoć nego od prvog čoveka Ribolovačkog saveza Vojvodine. Poštovane kolege pecaroši, smatram da je došlo vreme da uzmete stvar u svoje ruke, samoorganizujete se i rasterajte trovače. Verujte da se može izboriti za pravu stvar, iako je poznata „snaga” ribomafije. Tokom uklanjanja krivolovačkog alata, praksa je pokazala da su to mahom kukavice, pošto ostavljaju sve i beže glavom bez obzira. Ribočuvarska služba volontera sastavljena je od srčanih i odlučnih pecaroša kojima je dosadilo da gledaju kako se krade riba iz Kanala. Njihov učinak u 2000. godini je 46 mreža „čepara”, 54 u 2001. godini, u 2002. godini 67 komada čepara, a u 2003. čak 112. Moram da naznačim da je svaka bila napuštena. U proseku su dužine od 50 do 80 metara po komadu i sve su spaljene uoči godišnjih skupština pred brojnim članovima i radoznalim posmatračima.

Naš ispravan rad je JVP „Vode Vojvodine”, koji gazduje VB Kanalom, nagradio sa 35 posto novca od prodatih dozvola. Naši članovi čiste i krče nepristupačne delove obala, pa su Udruženje i pecaroši nagrađeni postavljanjem cevi za propust na dva mesta o kojima decenijama niko nije vodio računa. Sada se putničkim vozilom može doći na željno mesto za pecanje, i sada nam još jedino glavobolje zadaju gradska kanalizacija i keksara sa neispravnim prečistačima. No, budite sigurni da ćemo i to otkloniti.