Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
REVIJA SELO br 122

<<< Pogledajte ostale clanke lista SELO

Hobi i biznis
Uzgoj japanskih prepelica
STO DANA ZA OBRT

Uzgoj ovih ptica najbrže vraæa uloženo a ako vam ambicije nisu prevelike, uz malo truda možete znatno popraviti kuæni budžet.

Prvim uzgajivaèima japanskih prepelica je bilo zaista teško, morali su svoje buduæe potrošaèe prvo da informišu o lekovitosti jaja ovih ptica, potom da se prvi kupci uvere u istinitost tih podataka a onda da oni prenesu dobru vest na druge potencijalne potrošaèe. To je trajalo godinama, ti prvi proizvoðaèi, sem neukosti u samoj proizvodnji, imali su veliku muku da plasiraju svoje proizvode, pre svega prepelièja jaja.

Danas malo ko ne zna da su prepelièja jaja vrlo hranljiva i lekovita kao i da ne sadrže one materije zbog kojih se kokošja jaja ne preporuèuju bolesnima i dijetalcima. Primera radi, jaje prepelice, za razliku od kokošjeg, ima manje belanèevina i masti a više azotnih materija. Jaja japanske prepelice su bogata vitaminima, ne sadrže horesterol, popravljaju krvnu sliku, jaèaju imunitet a posebno su melem za oboljenja respiratornih organa. Iako je pet puta manje od kokošjeg, prepelièje jaje je pet puta hranljivije. Ako se koriste kao terapija, piju se sveža a mogu se jesti i kao svaka druga jaja.

>Sa èime poèeti Iz navedenog je jasno ko su uglavnom buduæi kupci eventualno vašeg proizvoda pa je uputno ne poèinjati odmah sa velikim jatom, dok se ne obezbede kupci ili kupac. Praksa je pokazala da je najbolje povezati se sa nekom trgovinom koja ima više prodajnih mesta na terenu ali negovati i svakog pojedinaènog kupca koji se sam javi. Zato treba krenuti sa desetak kaveza, odnosno sa 400 nosilja. U stvari, zavisno od poèetnih sredstava, možete krenuti od jaja, da ih sami inkubirate, odgajite piliæe pa krenete u proizvodnju jaja, mada je najbolje krenuti sa kokicama naruèenim od proverenog uzgajivaèa.

Kavez za deset jarebica nosilja na tržištu košta 650 dinara, mlada nosilja 100 dinara, treba dakle raèunati na obaveznih pedesetak hiljada dinara da bi se zapoèela proizvodnja prepelièjih jaja sa jatom od 400 koka i odgovarajuæim brojem petliæa. Jedan od veæih, iskusnijih i uspešnijih uzgajivaèa prepelica je i Miloš Živanoviæ iz Mladenovca sa kojim se možete konsultovati oko svega što vam je potrebno za poèetak posla, i što je najvažnije, dobiti prave savete i kvalitetan poèetni reproduktivni materijal. Pozovite na telefon 011 8224 481 pa se sa Milošem možete dogovoriti i o eventualnoj poseti farmi ili drugom vidu kontakata tako da ne morate u startu, oko najbitnijih informacija, mnogo lutati.

O prepelici ukratko
Detalje koji vas posebno interesuju saznaæete iz neposrednih kontakata sa ljudima koji se uveliko bave ovim poslom, za sada, dovoljno je da znate da je od oploðenog jajeta do prepelice nosilje potrebno da proðe najmanje 65 dana. Prve godine prepelica snese 150 do 300 jaja, nadalje se ta produkcija znatno smanjuje pa je uputno da se nakon svake godine obnavlja jato ili deo jata, sukcesivno. Prepelièje meso je takoðe ukusno i hranljivo, sadrži samo dva odsto masnoæe, pa ga treba ponuditi sportistima i rekonvalescentima, u svakom sluèaju ga treba smestiti u zamrzivaè i koristiti u ljudskoj ishrani.

PREPELIÈJA JAJA KAO LEK
Ako se koriste kao lek, prepelièja jaja se jedu sirova. Osobama koje se teško navikavaju na ukus živih jaja u poèetku treba jaja umuæivati sa medom ili žutim šeæerom. Za terapiju smanjenja visokog krvnog pritiska kreæete sa tri jaja dnevno, dok se ne priviknete, a onda prelazite na po pet. Terapija traje 25 dana u kojoj se popije 120 jaja. Ako jaja koristite kod arteroskleroze, šeèerne bolesti, malokrvnosti, povišenog holesterola, gastritisa i bronhijalne astme, terapija traje 49 dana.
Deci mlaðoj od 10 godina daje se po èetiri jajeta na dan, ispod pet godina tri, a ispod tri godine dva jajeta dnevno. Treba znati da su ova jaja vrlo korisna za decu u fazi razvoja, trudnicama, dojiljama ali i starim osobama. Prepelièja jaja su teška izmeðu 9 i 11 grama, pakuju se u kutije po 10, 20 ili 30 komada, uglavnom u dogovoru sa daljim distributerom. Jaja namenjena za plasman u trgovinama obavezno moraju biti pakovana u kutijama sa pregradama za svako jaje. Kutije lako mižete u poèetku praviti i sami, a kad se posao razvije naruèuju se kod proizvoðaèa.
U 100 grama (10 prepelièjih jaja) nalazi se 73 grama vode, 13 grama belanèevina, 12 grama masti a ostatak su ugljeni hidrati. Jaja na temperaturi do 4 stepena mogu ostati sveža dva meseca.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu