Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
REVIJA SELO br 122

<<< Pogledajte ostale clanke lista SELO

Hit na svetskom tržištu meda
UMESTO U TEGLI - U SAÆU

Pèelari u košnice ubacuju posebne kasete u kojima pèele grade saæe i pune ga medom, time kaseta postaje konaèni proizvod za tržište.

Ovako proizveden med bukvalno biva nedodirnut ljudskom rukom, nije imao dodira ni sa otklapaèem saæa ni sa centrifugom, pumpom ili ambalažom. Baš zbog ovoga, siguran da izmeðu njega i meda nije bilo posrednika, pre svega èoveka koji zna svakakve podvale, sve oprezniji svetski kupac ne žali da ovakav med, med u saæu, plati i trostruko skuplje. Mnogi pèelari u Americi i Evropi potpuno su se specijalizovali za ovakvu proizvodnju, dok se ovde kod nas uglavnom još uvek eksperimentiše. Razlog, niko nema proizvodnju dovoljno veliku za izvoz, a domaæi potrošaèi još uvek nose plitak novèanik za ovako ekstravagantan proizvod.

Med u saæu proizvodi se sa jakim pèelinjim društvima u periodima dobre paše. Najbolji rezultati postižu se sa bagremovom pašom a kažu da sliène efekte daje još paša žalfije i vreska. Za ovakvu proizvodnju i pakovanje meda atraktivniji je svetli med kakav je bagremov i lipov, tamni medovi ne deluju privlaèno ma koliko bili kvalitetniji.

Domaæi pèelari koji eksperimentišu u ovoj oblasti, med u saæu proizvode tako što za satonošu zalepe usku traku satne osnove a pèele odrade sve ostalo. Ovako saæe sa medom režu u manje komade i pune tegle, što je daleko od osnovne ideje. U svetu se za proizvodnju meda u saæu izraðuju specijalne, veoma tanke satne osnove od èistog izbeljenog voska. Kao najbolje su se pokazale kasete „ Hogg“ i „Honey comb“ kasete.

Hogove kasete služe za proizvodnju meda u polusaæu smeštanjem 40 kaseta u medište èime je prostor racionalno iskorièæen.

Po našim informacijama, najviše iskustva u ovom poslu meðu našim pèelarima stekli su Ðurað Mrkailo iz Niša, Tomislav Joviæ iz Užica i Milan Paripoviæ iz Aranðelovca. Sva troica smatraju da ova vrsta proizvodnje ima smisla samo ako se više pèelara udruže na planu zajednièkog plasmana van granica naše zemlje, dok se za domaæe tržište ne vredi truditi.

Njihova iskustva govore da se ovako prirodno upakovan med može proizvoditi u poluramovima ili u sekcijama (kasetama). Ako se proizvodi u poluramovima najbolje je koristiti plitki poluram za medište dubine 14,7 milimetara. Podseæaju pèelare da ove poluramove treba izdašnije koristiti i u proizvodnji teènog meda.

Med u saæu je ukusniji od teènog meda jer ima nakiselkast ukus od saèuvanih organskih kiselina u saæu. Ostaju saèuvana i etarska ulja biljaka sa kojih pèele sakupljaju nektar pa mu je i aroma bogatija i intenzivnija. Bagremov med u ovakvoj hermetièkoj tvorevini zaista miriše na cvet bagrema.

Ovakva proizvodnja umnogome smanjuje opasnosti od prevelikih kontaminacija meda. Med je, kao i svaki drugi proizvod, podložan izvorima zagaðenja koji mogu biti mikrobiološkog, hemijskog ili fizièkog porekla. Mikrobiološko zagaðenje podrazumeva prisustvo patogenih bakterija, virusa i toksina. Hemijska kontaminacija obièno potièe od teških metala, pesticida, akaricida, aditiva, sredstava za održavanje, alata i slièno. Fizièka kontaminacija podrazumeva prisustvo u medu komada metala ili stakla, boje, peska, pa èak i krupnijih i vidljivijih kao što su opušci, dlake ili delovi nakita i opreme. Svega toga neæe biti u medu koji je proizveden u zatvorenom sistemu gde saæe nema nikakvog kontakta sa pèelarom ili njegovom opremom i alatom. Zato ovakav med ima sve veæu tržišnu šansu, pogotovo što evropski standardi upravo propisuju visoku èistoæu meda kakva se postiže samo kada je ovaj naèin proizveden.

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu