Prva internet berza posvecena poljoprivredi. - ADVERTS FROM SERBIA AGRICULTURE WORLD KUCNI LJUBIMCI - Oglasi, adresar, tekstovi, zanimljivosti ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [ Po rubrikama ] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Email:
 *
Lozinka:
 * 
Zapamtite prijavu na ovom računaru !
  Registrujte se i unesite vaše oglase.   Registracija
  I ako ste registrovani korisnik sajta da bi ste uneli vase oglase morate da se prijavite.   Prijava
  Pogledajte unete oglase.   Oglasi
  Pogledajte oglase sortirane po rubrikama.   Oglasi po rubrikama
  Pogledajte firme i delatnosti u adresaru.   Adresar
  Unesite neogranicen broj oglasa.   Unos oglasa
  Prijavite vasu delatnost, preduzece u adresar   Unos u adresar
SAVETI VETERINARSKOG ZAVODA ZEMUN
  Saveti veterinarskog zavoda ZEMUN NOVO    Vidi savete
Pregled autorskih tekstova iz raznih oblasti poljoprivrede.
  Pogledajte tekstove raznih autora.  Autorske strane
REVIJA SELO br 123

<<< Pogledajte ostale clanke lista SELO

PROBUS opet u Maèvi
SELEKCIJE NOVOSADSKOG INSTITUTA

Do sada je u Institutu za voæarstvo i vinogradarstvo stvorena 21 sorta i tri klona vinove loze. Neke od njih predstavljamo ovom prilikom

Rezultati na polju nauke ostvareni u ovom Institutu našli su primenu ne samo u Vojvodini veæ i na prostorima bivše Jugoslavije, ali ih ima i u drugim zemljama Evrope i Azije. Hiljade hektara vinograda zasnovane sa ovim sortama najveæe su priznanje novosadskim selekcionarima. Meðu priznatim vinskim sortama su Neoplanta, Župljanka, Sirmijum, Sila, Nova dinka, Probus, Rumenka, Rizling italijanski (sa klonovima SK- 13, SK – 54 i SK – 61), Zlata, Liza, Rani rizling, Lela, Mila, Petra, Kosmopolita, Petka, Rubinka, Baèka, Morava i Panonija, a od stonih, pomenuæemo Lastu i Karmen.

PROBUS
Ova sorta je dobijena ukrštanjem Skadarke i Kaberne sovinjona. Ime je dobila po rimskom državniku Probusu koji je u treæem veku Nove ere obnovio fruškogorsko vinogradarstvo. Sorta se zbog toga najviše i širi upravo na Fruškoj gori. Snažnog je èokota, velikih petodelnih listova, grozda srednje velièine, valjkastog, zbijenog. Bobice su mu okrugle, tamno plave boje, sadrže obojen sok.
Dobre je rodnosti, sazreva pozno, zahteva dugu rezidbu. Dobro nakuplja šeæer uz relativno visok sadržaj kiselina. Osetljiv je na mrazeve a u kišnim sezonama grožðe je sklono truljenju. Vino spravljeno od Probusa je pune boje, bogato, harmoniènog ukusa i prijatnog mirisa. Perspektivna sorta za visokokvalitetna crna vina.

KOSMOPOLITA
Nastala je kao rezultat zajednièkog rada maðarskih i domaæih selekcionara i priznata 2001. godine. Autori su P. Cindriæ, N. Koraæ, V. Kovaè i P. Kozma. Sorta ima snažan èokot sa velikim brojem uspravnih lastara i veæim brojem uspravnih zaperaka. Listovi mali, petodelni, sjajni i kožasti. Grozd je valjkast, izdužen, srednje rastresit, ponekad i rehuljav. Bobice su okrugle, ružièaste boje, sa debelom pokožicom, finog muskatnog ukusa.
Sazreva rano, sredinom avgusta, i traži taènu berbu, inaèe gubi kiseline ako se sa berbom odugovlaèi. Nakuplja veliku kolièinu šeæera. Traži dugu rezidbu. Veoma otporna na mrazeve, na sivu plesan a srednje otporna na plamenjaèu i pepelnicu. Daje kvalitetno vino sa veoma finom muskatnom aromom. Pogodna za integralnu proizvodnju grožða i vina.


PROBUS: PROVEREN U PRAKSI


KOSMOPOLITA: ATRAKTIVNI PLODOVI

STONE SORTE
LASTA je rezultat ukrštanja sorti Muskat i Ljane. Autori su Petar Cindriæ i Nada Koraæ. Sorta ima èokot srednje bujnosti. Razvija veæi broj zaperaka koje redovno treba uklanjati i prekraæivati. List je petodelan, grozd srednje velièine, rastresit. Bobice su krupne, ovalne, ujednaèene velièine, zelenkasto žute, èvrste, hrskave. Lasta sazreva u drugoj epohi. Uporediva je sa Muskat hamburgom, s tim što u odnosu na njega daje nešto niži prinos ali vi- še tržišnog stonog grožða. Grožðe može da se èuva dugo na èokotu, do samih mrazeva i za to vrema sakuplja šeæer i do 20 posto ujedno èuvajuæi zavidnu sve- žinu. Dobro se transportuje, otporno je na perenosporu i sivu plesan ali osetljivo na pepelnicu i mrazeve. Pogodna za okuænice i manje površine.

KARMEN
I ovu stonu sortu ukrštanjem Kardinala i Moldove stvorili su Cindriæ i Koraæ. Vrlo je bujna, velikog trodelnog tamnozelenog lista, grozda sliènog grozdu Moldove. Grozd je krupan, rastresit, sa vrlo privlaènim krupnim jajastim tamnoplavim bobicama. Pulpa je èvrsta, hrskava, ukus neutralan. Sazreva u avgustu, raða redovno i obilno, nekoliko dana posle Kardinala. Ako u vreme sazrevanja pada kiša, postoji opasnost od pucanja bobica, kružno oko peteljke. Slabo je otporan na niske temperature. Dobro se transportuje i èuva u hladnjaèi. Uveliko se širi u proizvodnim zasadima Srbije.


LASTA: IDEALNA ZA OKU]NICE        KARMEN: KRUPAN, HRSKAV I BLAGOG UKUSA

BASF - hemijska industrija
HRANA PRODUKT
FUNGI CONTACT – je najveæi   i   najpotpuniji Internacionalni internet katalog /poslovni adresar za biznis sa peèurkama. Katalog trenutno sadži preko 3.000 firmi iz više od 50 država, i njime su obuhvaæeni svi aspekti (uzgajivaèi, otkupljivaèi, preradjivaèi, izvoznici, uvoznici, distributeri, posrednici, experti . .) poslovanja sa peèurkama ( divlje peèurke, gajene peèurke, tartufi, medicinske peèurke, oprema, micelijum, kompost...) .
CerkezNET - razvoj kompjuterskih programa, internet prezentacija, web dizajn ...
[ Registracija ] [ Prijava ] [ OGLASI ] [Po rubrikama] [ VAŠI OGLASI ] [ ADRESAR ] [ VAŠA FIRMA U ADRESARU ] [Pretraga sajta] [ Početna ]
Copyright - CerkezNET - 2004

dijaspora.ch

YU link - besplatna razmena banera
Kliknite ovde za vise informacija
www.yulink.co.yu