Novi način farbanja nastavaka

01.10.2006. | Nebojša i Stojan Nikolić | list Pčelar

Od nedavno primenjujemo novu metodu „farbanja“ nastavaka. Prema našim očekivanjima, ona bi trebalo da obezbedi trajnu zaštitu nastavaka.

Prvo se nabavi najfiniji parafin bele boje u sitnim granulama (koristi se za izradu grožðane masti). U velikom kazanu se rastopi parafin na preko 100 °C, pa se potope nastavci koji tu stoje 4–5 minuta uz stalno održavanje temperature parafina. Zatim se nastavci izvade, ocede i lageruju.

Pošto se nastavci potapaju u parafin, oni su zaštićeni i sa spoljašnje i sa unutrašnje strane. U sebe ne primaju vlagu, jer je parafin prodreo do srži dasaka. Presecali smo jednu potopljenu dasku na pola i moglo se primetiti da je parafin zaista stigao do same sredine daske. Naglašavamo da je veoma važno da nastavci budu pravljeni od potpuno suvog drveta, ili će kasnije upiti manju količinu parafina. Na sreću, mi sa vlažnim daskama nemamo problema, jer imamo sopstveni pogon za izradu kompletne pčelarske opreme od drveta.

Za parafinisanje 1 000 Fararovih nastavaka utrošili smo 90 kilograma parafina, čija je cena početkom 2005. godine bila 100 dinara po kilogramu (oko 1,25 evra).

Prema tome, jedan Fararov nastavak upije u sebe oko 90 g parafina, i takva zaštita košta svega 9 dinara po nastavku (oko 0,1125 evra).

Nastavci zadržavaju prirodnu boju drveta.

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/