Simentalac - Boljevacko zlato

01.08.2007. | Stojanovic Bane, Uroševic Goran | EUROFARMER

Boljevac, gradic u podnožju planine Rtanj..., najcešci je pocetak svake price o prirodnim bogatstvima, dogadajima i ljudima koji su svoj život vezali za podrucje nevelike istoimene opštine. Našu pricu, u ambijentu farme ispunjene sa cetrdesetak grla goveda, prica nam vlasnik Radomir Trujic, inace predsednik Udruženja odgajivaca goveda simentalske rase – Boljevac.

 

“Udruženje broji 40 clanova, a ohrabruje cinjenica da se broj stalno uvecava. Od 280 u pocetku, došli smo do 420 muznih krava. Uz telad i junice, ovaj broj je više nego udvostrucen. Danas naše udruženje isporucuje mlekari u Zajecaru oko 6.500 l mleka dnevno.”
Samo podrucje sliva Crne Reke kao bogom je dano za stocarstvo. Na srecu (ili nažalost) obiluje raznovrsnim rudnim blagom, tako da su RTB Bor, RMU Bogovina, Lubniva… bili decenijama preokupacija ovdašnjeg stanovništva; uzgojem stoke bavili su se samo najstariji clanovi porodica, tek toliko da se porodica prehrani, tj. za prostu reprodukciju.
– Mi smo u Udruženju rešili da to promenimo i stvari se, mada ne tako brzo kako želimo, krecu na bolje – kaže Radomir i nastavlja pricu: “Naši farmeri su razvoj govedarstva bazirali na uzgoju simentalske rase koja, sem prinosa od oko 35 l mleka dnevno, obiluje i mesnom masom. Za bogatiji “rod” mleka zadužena je rasa holštajn koju, takode, imamo u velikom broju u našim farmama, a od nje dobijamo izmedu 50 i 60 l mleka po grlu. Treba reci da na našem podrucju egzistira i crveno (naše domace, šareno govece u tipu simentalca) nastalo ukrštanjem sa svojevremeno uvezenim, izuzetno kvalitetnim grlima simentalske rase iz Austrije. Naše nastojanje da uvozom 10 bikova elitnog kvaliteta jos više unapredimo genetski potencijal naših grla, nažalost, za sada nije dobilo zeleno svetlo u Ministarstvu poljoprivrede.
Moram reci, da su nažalost i uslovi, odnosno objekti u kojima cuvamo grla (mislim na clanove udruženja), izgradeni u onom starom, evropskom stilu sa klasicim vezovima, pojilicama i niskim tavanicama. Tek druga, (a u izgradnji je i treca, sa pokretnim krovom) štala izgradene su po savremenim standardima i zahtevima uzgoja goveda. Od ukupno 40, posedujem 20 muznih krava u ciklusu muže, 10 junica, a ostalo, uz 2 muška su ženska telad za priplod. Planiram da, vrlo brzo, broj muznih krava povecam na 50, prvenstveno simentalske rase, crvenog i nesto crnog holštajna”, prica naš domacin Rade.
Na naše pitanje zašto je jedan zid Radomirove staje u stvari PVC-folija, naš domacin se od srca nasmejao, uz konstataciju da krave obožavaju “zimovanje” – sve do 15 ºC. Ishrana goveda o kojoj se posebno vodi racuna u Udruženju, bazirana je na hrani koja, zbog poremecaja crevne flore i stresa ne sme tokom zime, pa i godine da ima vece oscilacije u sastavu: kukuruzna silaža, suva lucerka, koncentrat i dodaci CENZONE – osnova je ishrane goveda. Odmor, mirovanje, mikroklimatski uslovi, takode su vrlo bitni za uspešan uzgoj goveda.
“U saradnji sa beogradskom kancelarijom CHF obezbedili smo sredstva od oko 70.000 € za ulaganje u kvalitetan semenski materijal – oko 2.000 doza, elitnih bikova, za osemenjavanje omaticenih krava, za junice, te za osemenjavanje krava u širokoj populaciji.
Naše udruženje je za sada jedino u Srbiji koje je ovim putem obezbedilo ultrazvucni aparat za kontrolu steonosti, kontejner za cuvanje semenskog materijala, kompjutersku evidenciju, prostoriju koju smo posredovanjem opštine Boljevac dobili za rad, maticnu službu koja je u postupku formiranja… Sve su to preduslovi za uspešan rad i razvoj našeg udruženja”, s ponosom istice Trujic.
Ono što predstavlja trenutni problem jeste neadekvatno organizovana veterinarska služba. Udruženje se prostorno nalazi na desetak kilometara i svakako zahteva svakodnevno pracenje zdravstvenog stanja stoke, pravilno doziranje vitaminskih i zaštitnih preparata, pogotovo imajuci u vidu još uvek nedovoljno adekvatne objekte u kojima su životinje smeštene.
Udruženje ima izuzetno uspešnu saradnju sa veterinarskim centrom za reprodukciju i veštacko osemenjavanje iz Velike Plane, koja je u velikoj meri doprinela eliminisanju steriliteta goveda, ali i unapredenju znanja clanova Udruženja. Radomir Trujic ne krije veliku ambiciju: “Plan za ovu godinu prvenstveno se oslanja na uvecanje broja grla, naravno striktno vodeci racuna o kvalitetu, u saradnji sa naucnim ustanovama i slicnim udruženjima u zemlji i inostranstvu, nastupima kako na domacem, tako i na sajmovima van zemlje. Kada kažem ‘udruživanje’ neophodno je pravljenje asocijacija od najmanje 3 udruženja (što na podrucju Timocke Krajine i možemo), jer cemo samo tako organizovani lakše stizati i do novca za nove investicije, ali i do novih saznanja.” “Naša poslovna strategija podrazumeva intenzivnu saradnju sa inostranim institucijama. Primera radi, stupili smo u kontakt sa NVO “Reka Mleka”, ali smo i zapoceli pregovore da neiskorišcenu, izvanrednu infrastrukturu koju imamo u obližnjoj zadruzi u Sumrakovcu popunimo sa par hiljada bikova.
Takode, planiramo i nabavku novog seno–silažnog kombajna i... nema nazad! Naš farmer u najkracem roku bice ono što i zaslužuje – Euro farmer”, završava pricu sa sigurnošcu koja nema alternativu naš domacin, Rade Trujic.

autori teksta: Stojanovic Bane, Uroševic Goran

 

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/