Seme lana u ishrani ljudi i životinja

01.07.2007. | EUROFARMER | EUROFARMER

Interesovanje za obogacivanjem jaja i mesa živine omega 3 masnim kiselinama (n-3 FA) se povecalo, pošto je istaknuta njihova važna uloga u ljudskom metabolizmu. Ukljucenje n-3 FA u jaja i meso živine se postiže hranljivim sastojcima kao što su seme lana, riblje ulje, riblje meso, morske alge i kanola, koji se daju pticama. Medutim, problemi u razlicitim parametrima proizvodnje i vidljivi kvalitet jaja i mesa rastu. Prethodno verovatno prouzrokovani nehranljivim i psihološkim efektima, a kasnije pod uticajem interakcije isparljivih supstanci. Moguca povecanja troškoa formulacije takode zaslužuju pažnju.

Strategije da se poboljšaju ovi neželjeni efekti ukljucuju ogranicavanje nivoa ukljucenja izvora n-3 FA, vreme ishrane, mešanje razlicitih izvora n-3 FA u k o m e r c i j a l n o m odnosu, i ukljucenje visokih stepena vitamina E zajedno sa sastojcima visokog kvaliteta. Blag toplotni postupak može da eliminiše neke od prepreka hranljivog semena lana kod ptica.

LANENO SEME ZA LJUDE

Nedostaci, koristi: Sprecava oboljenja srca i kancer.
Krajnji rezultat: Ulje lanenog semena je zdravo za srce zato što sadrži alfa-linolensku kiselinu. Samo seme lana (samleveno ili celo) takode sadrži lignane, koji mogu da imaju antioksidantske akcije i mogu da pomognu u zaštiti protiv odredenih vrsta kancera, ali ovo je ipak daleko od izvesnog. Ipak treba izostaviti dodatke lanenog semena.

CINJENICE O SEMENU LANA

Da li se pogacice od lanenog semena bore protiv kancera dojke i kancera prostate? Da li svi mi treba da jedemo laneno seme i koristimo ulje od lanenog semena u salati? Pojedini bi rekli „Da“! Istina je da nedavno istraživanje mogucih zdravstvenih koristi lana daje nadu.
Biljka lana, drevni usev, daje vlakno od koga je platno istkano, kao i seme i ulje. Ulje (naziva se i seme lana) ima višestruku industrijsku upotrebu – ono je, na primer, važan sastojak boja, lakova i linoleuma. Ulje lanenog semena se takode javlja u jestivom obliku i najcešce se prodaje u radnjama sa zdravom hranom. Kao i maslinovo, kanolino i ulja mnogih drugih biljaka, ono je nezasiceno i zdravo za srce. Seme lana sadrži još jedan veoma interesantan sastojak – lignane koji mogu imati antikancerogene karakteristike.

BILJNI HORMONI: ZAŠTITA OD KANCERA?

Lignani su vrsta vlakna, a u isto vreme i vrsta fitoestrogena – hemijski slicni ljudskom hormon estrogenu. Seme lana je najbogatiji izvor lignana. Ako jedete lignane, bakterije u digestivnom traktu ih pretvaraju u supstance kao što je estrogen – nazivaju se enterodiol i enterolacton, a smatra se da imaju preventivno dejstvo protiv tumora. Lignani i ostali sastojci lanenog semena mogu da imaju antioksidantske karakteristike – odnosno mogu da smanje dejstvo aktivnosti slobodnih radikala koji uništavaju celije. (Ulju lanenog semena nedostaju lignani, ali ih neki obradivaci dodaju u ulje.)

Nedavna istraživanja su pokazala da su kod pacijenata obolelih od kancera koji su konzumirali laneno seme pokazani neki ohrabrujuci rezultati. U jednom istraživanju, muškarci oboleli od kancera prostate koji su jeli 35 grama (uncija) samlevenog lana (skoro tri supene kašike) dnevno kao deo dijete sa malom kolicinom masti, smanjili su napredovanje kancera u periodu od kada im je postavljena dijagnoza do operacije. Slicna studija žena koje su ocekivale operaciju zbog kancera dojke je pokazala da one koje su jele dnevno pogacicu od lanenog semena (sa oko cetiri supene kašike mlevenog lanenog semena po pogacici) imale su nižu stopu rasta tumora. Eksperimenti na životinjama, takode, navode neka antikancerogena dejstva koja poseduje seme lana. Ipak, uvek je teško odrediti da li su lignani ti koji pomažu ili su to neki drugi sastojci u semenu lana. A ni sve studije nisu dale pozitivne rezultate.

Još uvek je rano reci da lan može da bude prevencija od kancera, ili da ga leci, i da se preporuci u tu svrhu. Važno je podsetiti da biljka estrogen, kao ljudski hormoni nije uvek benigna. U velikim dozama – a niko ne zna koliko je previše – lignani mogu da postanu promoteri kancera. Zapravo, neka istraživanja na životinjama su pokazala da velike doze biljke estrogena mogu da prouzrokuju razmožavanje celija kancera. Mi ne znamo gde treba povuci liniju izmedu – dovoljno i previše. Sve što možemo da uradimo je da sacekamo dalji razvoj.

ZDRAVA STRANA LANA ZA SRCE

Osim lignana, laneno seme i njegovo ulje su, takode, najbolji hranljivi izvor neophodne masne kiseline – alfa-linolenske kiseline. „Neophodna“ znaci da moramo da je konzumiramo, zato što naš organizam ne može da je proizvodi. Neophodne masne kiseline su važne za celijske membrane, regulaciju krvnog pritiska i ostale funkcije. Alfa-linolenska kiselina je omega-3, slicna nekim masnim kiselinama u ribljem ulju. Kao aspirin, omega-3 kiseline mogu da smanje zgrušavanje krvi, dakle, samim tim smanjuju šansu od smrtonosnog srcanog udara. Seme lana i njihovo ulje mogu takode da snize ukupan holesterol u krvi, kao i LDL (“loš”) holesterol. Ali to ne treba da nas mnogo iznenaduje, jer svako nezasiceno ulje ce to uciniti, narocito ako je subtituirano za zasicene masti. Vlakna u semenu lana, takode mogu da pomognu protiv holesterola, pošto su rastvorljiva (slicno vlaknima u ovsu).

Nekoliko istraživanja na ljudima je povezalo veliku usisnu moc alfa-linolenske kiseline sa smanjenim rizikom od srcanih oboljenja i/ili smrti od srcanih oboljenja. Jedna francuska studija koju smo objavili 1999. godine je pronašla da je dijeta relativno bogata alfa-linolenskom kiselinom znacajno smanjila rizik od drugog srcanog napada. (Alfa-linolenska kiselina u toj studiji nije bila iz semena lana, nego iz margarina ulja kanole). Osim ulja lanenog semena i konole, alfa-linolenska kiselina je, takode, pronadena u ulju soje i oraha.

DOBRA HRANA, NE MAGICNO ZRNO

Svaka biljna hrana, ukljucujuci i lan, ima šta dobro da ponudi. Beli luk, crni luk, paradajz, brokoli, mahune i sve žitarice sadrže dosta korisnih supstanci. Ukoliko želite da dodate laneno seme u dijetu, to je odlicna ideja. Ali, ukoliko su vam cizburgeri glavni izvor kalorija, dodavanje lanenog semena vam nece mnogo pomoci.

Laneno seme ima prijatan ukus oraha, i jako je ukusno u salatama, kuvanom povrcu ili pahuljicama. Ulje je takode veoma ukusno, ali i skupo. Ovo su neki saveti za lan:
• Samleti seme ili ga dobro sažvakati – celo seme samo prolazi kroz digestivni trakt. Mlevenje semena neposredno pre upotrebe najbolje cuva ukus i hranjive sastojke, ali prethodno samleveno seme je pogodnije. cuvajte ga u frižideru. Nema razlike u hranljivim sastojcima izmedu braon i žutog semena.
• Kombinujte brašno od lanenog semena sa pšenicnim brašnom za hleb, hlebcice i palacinke.
• U mnogim radnjama se može naci gotov hleb, pogacice, pahuljice i štapici od lanenog semena.
• Ulje se brzo kvari; pakuje se u tamnim bocama da bi se produžio rok trajanja. cuvajte ga u frižideru i vodite racuna o roku upotrebe. “Hladno-presovano” ulje od lanenog semena je skuplje, ali nema boljeg od njega.
• Ulje od lanenog semena se ne može koristiti za prženje ili za prženje u kljucalom ulju.
• Trudnice ili dojilje ne treba da jedu mnogo lana.
• Neki ljudu mogu da imaju alergijsku reakciju na laneno seme.
• Odustanite od lanenog semena kao dopune – umesto toga jedite prehrambene proizvode.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije