ODGAJIVAČNICA SANITACTEAM DAY

16.09.2008. | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS

 

Zlatni retriver, jedna od najpopularnijih rasa kako u svetu tako i kod nas, zaslužuje posebnu pažnju na stranicama ovog časopisa. Ne treba posebno navoditi koliko je popularan, ne samo u svetu kinologije već i u ostalim sferama života i rada. Zabava, razonoda, komunikacije, industrija, su samo deo široke lepeze pojmova u koje se ušunjao pozlaćeni šarmer. Lik ovog lepotana našao se nebrojeno puta na stranicama kinoloških i mnogih drugih časopisa. Od mode, preko industrije i raznih usluga, ova rasa koja pleni svojom lepotom i karakterom, poslužila je mnogima da u zavisnosti od namene, predstave proizvode, emocije, manifestacije ili kampanje širom sveta na najbolji mogući način. Jednostavno rečeno, po svom izgledu i karakeru ovo je univerzalna rasa za svakog ko želi da svoj lični karakter i životni prostor oplemeni jednim bićem punim vrlina i raskošne lepote.

Sličnim utiscima i impresijama povela se i gospođa Svetlana Andrić kinolog posebnog kova i profila. Kada kažem posebnog kova, to je u ovom slučaju sasvim zasluženo i stoji kao u granit uklesano. Evo i zašto.

U nekoliko kratkih crta, profil kinološkog fluida koji struji kroz Sanitackteam Day može se opisati ovako: ozbiljnost, istrajnost i plemenit odnos prema životinjama sa kojima se deli vreme i prostor.

Možda bi ove uvodne reči bile dovoljne da kažete - dobro, ne treba više ništa da se piše i čita, idem sada sve to da vidim i sam se uverim. U slučaju da baš ovako razmišljate, makar Vas zlatni retriveri kao rasa posebno i ne interesuju, vi samo izvolite.

Ali, pošto sam počeo u velikom stilu, moraću i da nastavim, ali tek tako da se ukratko upoznate sa svim što se nalazi na ovom mestu.

Raj za 15 pasa nalazi se na periferiji Beograda, nedaleko od Manastira Rakovica, tačnije na Miljakovcu.

Dolaskom u kuću Andrićevih pored lepih pasa i šarmantnog ambijenta kuće i dvorišta, impresionira predivan pogled na okolinu koji se odavde pruža. Da nije ovako, možda bi utisci sa ovog mesta bili manje kompletni. Ipak, kroz ceo prizor, komešaju se tela prelepih zlatnih retrivera, nekoliko maltezera, dva mešanca i jednog mačka.

Obilaskom odgajivačnice sa boksovima, kuhinjom za spremanje hrane, prostorijama sa kotilicama, magacinom i ostalim pomoćnim prostorijama od gospođe Svetlane saznajemo detalje iz prošlosti vezane za Sanitacteam day.

Pre svega, šta je to što Vas podstiče na ovakav rad sa psima?

Zajednički imenitelj su pravila igre i ponašanja, kao u svakoj porodici. Redovan kontakt, ljubav, šetnje i obuka, ili bolje reći osnovno vaspitanje. Oni sve razumeju kada se njima bavite. Tako sam eto sada vođa čopora, uvek dva koraka ispred njih i svi smo srećni. Živim u velikoj ljubavi i radosti sa mojim ljubimcima.

Kako ste počeli sa odgajivačnicom ?

Odlazak našeg prvog zlatrnog retrivera, Ariša, bio je veliki bol. Ostala je praznina koju danas nadoknađuju ovih 15 pasa.

Prvi pas koji je stigao posle Ariša je naš maltezer. Poručili smo ga telefonom, da nismo ni znali kako tačno izgleda jedan pravi maltezer. Morao je neko odmah da dođe, da ne bi svisnuli. Rekla sam mu da ima zadatak da napravi tim i nazvala ga Timi. On sad ima 3,5 godine, svi ga obožavamo i uopšte glavni je dasa.

Ipak glavna ljubav su goldeni?

Za njihovo predstavljanje i analizu bilo bi potrebno mnogo više vremena. Bilo je tu lepih uspeha i divnih trenutaka, ponekad i grešaka. To što sada imamo u odgajivačnici je zbir naših iskustava koji predstavlja ono najbolje što se do sada moglo odabrati. Iz toga bi bilo teško posebno izdvojiti neke pse. Ipak po inteligenciji i karakteru, naročito izdvajam naše najstarije: Kerika i Kjaru, uz njih, a po lepoti, mladog i neodoljivog Dendija, zatim samostalnu i razigranu Trixie, privrženu Dejzi i Danija.

Šta za Vas znači pojam odgajivačnica?

To je forma koja uzgoju genetski planiranih linija daje legitimnost. U našem sličaju je kolekcija izabranih pasa koji su nam se postepeno pridruživali. Naziv odgajivačnice je kovanica naših njihovih početnih imena i simbola.

Pratite li rad klubova za goldene?

U fizici, naprimer, koja je vezana za moju profesiju, postoje razna stručna udruženja, a u kinologiji klubovi. Ako pogledamo u svet, klubovi prave rezultate, unapređuju struku, tj. rasu pasa, nivo kvaliteta, postavljaju kriterijume i popravljaju ih. Priželjkujem slično i nadam se pomaku u tom smislu.

Volim radne ispite i utakmice. Tu goldeni mogu da se izraze na način, za njih iskonski, kojim uz divljač podstaknu sve svoje prirodne lovne nagone. Neobično je jedino što u takvim prilikama nemamo uzore kao na izložbama lerpote na kojima su prisutni i takmiče se šampioni, lako učestvujemo na utakmicama u radu nažalost nismo imali prilike da vidimo i naučimo nešto od postojećih radnih šampiona.

Izložbe?

Izložbe su specijalizovana i zvanična takmičenja u lepoti pasa. Puno pobednika (u razredu, rasi, izložbi), priznanja i titula, susreti i suočavanja, rivalstva. Izlažem pse i tokom ovih godina upoznala sam i uočila razliku u načinu suđenja naših i stranih sudija.

 

Još jedan razlog više za želju da se uspostave i primenjuju pravila i kodeksi koji postoje u svim zemljama sa aktivnim klubovima retrivera.

Rezultati?

Mi smo uvek dobitnici. I kad izgubimo naučili smo da smo opet dobitici. Svaku izložbu shvatam ozbiljno, tako pripremam i vodim pse i naravno uživam u tome. Cilj su nam značajne izložbe sa stranim sudijama i jakom konkurencijom. Pravo uživanje. Svi rezultati tabelarno su sređeni na našem sajtu.

Držite i mešance?

Naši mezimci mešanci Žuća i Džeki došli su nam jedan po jedan kad smo već imali 4 ili 5 pasa. To su duge lepe priče. Oni imaju sasvim isti tretman kao i ostali osim što ne idu na izložbe.

Atmosfera u kući?

Moram priznati da nismo planirali ovaj broj pasa. Ali ne ide sve po planu u životu i mnoge stvari se dese spontano. Ono što je važno imamo savršenu atmosferu u kući, nikad se niko ne ljuti.

Da bi bolje upoznali profil odgajivača koje predstavljamo, nezaobilazna je priča njihovoj profesiji.

Svetlana Andrić je vanredni profesor, viši naučni saradnik i specijalista medicinske fizike u aktivnoj penziji. Tokom svoje profesionalne karijere, baveći se retkom strukom, radioterapijskom medicinskom fizikom, školovala se u zemlji i inostranstvu, saradiva/a sa svetom, bila aktivan član brojnih stručnih organizacija. Muž i sin sportisfi, reprezentativci - jedan bivši, drugi sadašnji. Sport, rad i ljubav su glavni moto u životu porodice Andrić.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/