KOMPONENTE KARAKTERA

27.07.2008. | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS | Časopis ZOO HOBBY MOJ PAS

 

 

Ulični psi ili lutalice su uglavnom mešanci i najbolje se prilagođavaju uslovima života. Naravno da na ulici ima i rasnih pasa, ali to su oni koje su njihovi nesavesni i beskrupulozni vlasnici izbacili iz kuće. Ali, to je druga priča.

Obično su lutalice u jednoj oblasti slične, čak su im nalik i kućni psi iz tog kraja. Mnoge naše moderne rase imaju u osnovi neki regionalni pečat od kojeg su oduševljeni odgajivači stvorili rasu. Zato je jako teško unapred znati kakav je karakter nekog šteneta mešanca. Da li će biti suviše samostalan ili poslušan?

 

Karakter ili biće jednog psa sastoji se od četiri komponente:

 

1. Nasleđen karakter roditelja

2. Urođen lični temperament

3. Rana iskustva u majčinom čoporu

4. Vaspitanje dobijeno od vlasnika

Prve dve komponente su nepromenjive. Ali, ako se štene prerano odvoji od majke i njenog čopora (a to se često dešava, npr. sa 6 nedelja), to je kao ptiče ispalo iz gnezda. Gubi kontakt sa čoporom, a do tada je poznavalo samo taj čopor, dakle pse. Još nije imalo prilike da upozna ljude i njihov život. I plaši se svega. Ako dospe u neku kuću sa psom, najradije će prihvatiti tog psa, pre nego čoveka. Znači, ranim odvajanjem šteneta od njegovog čopora onemogućeno mu je sticanje određenih iskustava koja su jako važna u njegovom kasnijem životu.

Određenim vaspitavanjem pas nauči da sluša vlasnike, da se lepo ponaša u svojoj okolini ili postaje razmažen i neposlušan, a to zavisi od samog vlasnika.

Lični temperament psa nam odaje njegovu spremnost na prilagođavanje, spremnost na uspeh i njegovu vitalnost, kao što je od velikog značaja i nasleđen karakter roditelja. Ove dve nasleđene i urođene komponente karaktera jednog psa su glavni razlog što se stalno sreću ljudi koji imaju slične pse i pričaju o sličnom načinu ponašanja.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/