Kako sačuvati hemijska sredstva

01.07.2007. | Revija Selo | Revija Selo

 

Posle obavljenih radova na zaštiti voćaka, vinograda, poljskih i baštenskih useva, dešava se da hamijska sredstva za zaštitu bilja preostanu u većim ili manjim količinama. Pogrešno bi bilo uništiti ih jer su ona prilično skupa, a još veća greška bi bila ceo ostatak iskoristiti samo zato da bi se utrošio. Trajnost preparata obično je ograničena na dve godine. Uz uslove dobrog lagerovanja, gotovo sva zaštitna hemijska sredstva mogu se održati u garantnom roku, ne gubeći ništa od svoje efikasnosti, te se s uspehom mogu upotrebiti i u narednoj sezoni.Da bi se pesticidi mogli sačuvati, potrebno je već pri nabavci obratiti pažnju na etikete. Na svakom originalnom omotu sredstva utisnut je datum proizvodnje i rok trajanja. Ako toga nema, najbolje je takva sredstva i ne kupovati.

 

Štetan uticaj svetlosti i niskih temperatura na neke preparate, kao i velika vlažnost dovode do strukturnih promena, te pesticidi, izloženi ovim uticajima, vrlo brzo gube svoje efikasno dejstvo.

 

Dobre uslove za očuvanje svih vrsta pesticida pruža suva, umereno topla prostorija (ili skladište, ako se radi o većim preostalim količinama), odvojena od mesta gde se čuva ili spravlja hrana za ljude ili stoku.

 

Sva pakovanja pre lagerovanja dobro prekontrolisati. Ako se radi o pocepanoj kartonskoj ambalaži, ili izbušenim polietilenskim vraćama, pre slaganja valja dotrajalu ambalažu zameniti novom, odnosno sve stare pakete prepakovati, pa zatim na njih prepisati sve etikete koje su bile zalepljene na odbačenoj fabričkoj ambalaži.

 

Na staklenim flašama pre lagerovanja proveriti zapušače. Takođe proveriti stanje etiketa, pa ako je neka odlepljena, ponovo je zalepiti da bi uvek znali koje se sredstvo nalazi u pakovanju. Limenu ambalažu zaštititi od korodiranja.

 

Ako se radi o sasvim malim količinama preostalih sredstava, za njihovo lagerovanje neće biti potrebna posebna prostorija. U takvim slučajevima sasvim dobro može poslužiti i oveći, čvrst sanduk koji sa unutrašnje strane treba oblepiti hartijom, ili još bolje polietilenom. Na sanduk staviti okove i čvrst katanac, da bi se sprečio dodir sa često vrlo otrovnim sredstvima.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/