DIANTHUS CARYOPHYLLUS

30.01.2008. | Povrtarski Glasnik | Povrtarski Glasnik

Saksijski karanfil

Saksijski karanfil

DIANTHUS CARYOPHYLLUS

Preporučuje se kao saksijska biljka ali i za upotrebu u raznim cvetnim lejama. Posađen u baštu Lillipot će tolerisati i blag mraz. Kada se odseku osušeni vrhovi nakon cvetanja, novi, cvetovi će se pojaviti, produžavajući na taj nacin period cvetanja.

Lillipot je genetski kompaktan karanfil, koji ostaje kompaktan i bez zakidanja vrhova ili upotrebe regulatora rasta. Lillipot je idealan za prodaju kao saksijska biljka kao i za baštenske bordure tokom letnjih meseci. Biljka ostaje 20-25 cm visine i bogato se grana.

Lillipot serija se može gajiti bez upotrebe bilo kakvih regulatora rasta. Nije potrebno zakidanje vrhova pa se stoga štedi na vremenu proizvodnje i radnoj snazi.

UPUTSTVA ZA GAJENJE

Setva:
Sejati u setveni kontejner sa 264 ćelije ili sličan, u neznatno nađubren supstrat sa pH vrednošću oko 6,0. Pošto seme klija na svetlu, možete ga prekriti samo sa veoma tankim slojem peska ili supstrata. Prilikom zalivanja setvenih kontejnera, možete dodati neki fungicid (npr. Benomil ili Previcur). Pokrijte setvene kontejnere providnom folijom da bi sprečili isušivanje. Temperatura klijanja 18-20°C. Snizite temperaturu nakon klijanja.

Presađivanje:
Otprilike 7 nedelja nakon setve presadite biljke u saksije prečnika 9-11 cm. Koristite neznatno nađubren supstrat sa EC vrednošću 1-2,5 i pH 5,5-6,5.

Temperatura:
Održavajte 8-10°C u uslovima niskog intenziteta svetla. U uslovima visokog intenziteta svetla održavajte 16°C.

Provetravanje:
U uslovima niskog intenziteta svetla provetravajte pri temperaturi od 12°C. U uslovima visokog intenziteta svetla provetravajte pri temperaturi od 18°C. Dobro provetravanje je veoma važno.

Senčenje:
Ne koristi se, izuzev tanke, spoljašnje zasene, u uslovima veoma visokog intenziteta svetla tokom letnjih meseci

Prihranjivanje:
N: 100, P: 20, K: 160, Ca: 60, Mg: 15 + mikroelemeni. Azota u amonijačnom obliku ne bi trebalo da bude više od 15%. Zalivajte sa rastvorom čija je EC vrednost od 1,7- 1,8. Poslednjih nekoliko nedelja pre prodaje snizite EC vrednost na 1,2-1,4. Zalivajte umereno. Nemojte dozvoliti ni preterano isušivanje, niti da biljke budu previše vlažne jer ce početi da se izdužuju.

Regulatori rasta:
Za regulisanje rasta možete koristiti 0,3-0,5% Cycocel Extra ukoliko je potrebno. Posebno u periodima sa niskim intenzitetom svetla dobra je ideja tretirati biljke sa 0,30/0 Cycocel Extra, prvi put otprilike 6 nedelja nakon setve ili kad bočni izdanci postanu vidljivi da bi im se zaustavio rast.

Uslovi cvetanja:
Visok intenzitet svetla i dugačak dan podstiču cvetanje. Broj bočnih izdanaka bez pupoljka raste kako se smanjuje dužina dana, tako da cvetova i grana biva sve manje tokom zimske proizvodnje.

Dodatno osvetljenje:
Dodatno osvetljenje u periodima sa slabim intenzitetom svetla od 30-40 W/m2 pospešuje broj bočnih izdanaka i pupoljaka. Produžiti dan na 8 casova.

Vreme proizvodnje:
16-20 nedelja u zavisnosti od perioda godine, temperature i intenziteta svetla.

Plan proizvodnje
VARIJETERTI RAZLIČITIH BOJA LILLIPOTA

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/