UDRUŽENJE PROIZVODAČA CVEĆA I UKRASNOG BILJA SRBIJE, "FLORA SRBIJA"

04.02.2008. | Povrtarski Glasnik | Povrtarski Glasnik

UDRUŽENJE PROIZVODAČA CVEĆA I UKRASNOG BILJA SRBIJE, "FLORA SRBIJA"

Ono što je u savremenom svetu odavno postala praksa i bez čega ni jedna oblast nema ozbiljnijeg napretka je udruživanje u različite oblike, asocijacije, grupe, udruženja, saveze ... Na ovaj način proizvođači bez obzira na individualnu snagu i značaj na određenom tržištu, postaju snaga kakva kao pojedinci nikada ne bi mogli postati.

Sa druge strane savremeno svetsko tržište poprima sve više karakter globalnog i praktično se i ne može govoriti o nacionalnom, lokalnom ili regionalnom osim još samo u teoriji. Sve se može nabaviti i sve postoji i dostupno je u vrlo kratkom roku. Tako da danas imamo situaciju da se paradajz, kupus, dinja ili ruža, narcis, begonia, petunia i bezbroj drugih vrsta voća, povrća i cveća u svakom trenutku mogu doneti na odredeno tržište bez obzira na klimatske uslove ili godišnje doba. Ovo je do pre samo nekih 15-ak godina bio slučaj samo sa retkim proizvodima poput automobila na primer.

Snaga udruživanja i jeste u činjenici da određena oblast dobija snažan impuls u zajedništvu kao garantu kvaliteta, ali isto tako i asortimana koji bez obzira na konkurenciju zbog te snage udruživanja uvek ostaje na određenom tržištu.

Dugo su u Srbiji proizvođači iz oblasti poljoprivrede čekali da im neko iz državnog aparata ili država sama reši neke vitalne probleme što je svakako loše nasleđe prošlih vremena i planske privrede.

Zaboravljalo se da država niti ima stručnjake niti mogućnost pa ni znanja da reši neke od proizvodnih problema koji se tiču samo dobre prakse i velikog iskustva.

Nijedno Ministarstvo niti vlada nikada neće osnovati udruženje nekih proizvodača jer to ni nije niti će ikada biti državni posao. Sa druge strane vlada svake zemlje će biti srećna da ima predloge određenih grupacija koji se tiču određenih oblasti i sama će se boriti da stvori uslove da proizvođačima bude olakšan nastup. Dakle opet samo ako se proizvođači udruže.

Ovo su itekako dobro shvatili i proizvodači cveća i ukrasnog bilja Srbije. A kako često "nužda zakon menja" tako su i oni odlučili da promene postojeće stanje i da naprave, može se slobodno reći presudni korak napred i to napred ka svetskom tržištu, što je za svakog po naosob mnogo veći korak od onoga kakvog bi kao pojedinci ikada mogli napraviti. To je svakako u ovom trenutku najvažnije.

Na inicijativu nekoliko vecih proizvodača 22.12.2006. godine u Privrednoj komori Srbije, uz punu tehničku i pravnu pomoć stručnih ljudi PKS, održana je osnivačka skupština Udruženja proizvođača cveća i ukrasnog bilja Srbije pod nazivom FLORA SRBIJA.

Da je ova osnivačka skupština veoma detaljno i stručno pripremljena vidi se i iz činjenice da je definisano sve ono što udruženje treba da ima, poput sedišta, telefona, interneta i mail adrese, osobe za kontakte, stručne pomoći proizvođačima i dr. Dogovoren je i način nastupanja u medijima i što je najvažnije prema državnim ustanovama, kako se ne bi događalo ono što je stara rak rana naše proizvodnje da se zbog nereda na tržištu uvoze i one vrste koje iako izuzetno kvalitetne naši proizvođači moraju bacati. Uskoro će se pojaviti i prva brošura u kojoj će biti podaci o proizvođačima cveća i ukrasnog bilja Srbije i njihovim proizvodima a koja će se štampati na više jezika i odmah distribuirati na najznačajnijim sajmovima u svetu.

Za pocetak je svakako značajno i to da su prisutni usvojili Statut udruženja i izabrali rukovodstvo. Svi prisutni su se založili da udruženje počne sa radom uz maksimalno angažovanje svih članova a najvažniji sledeći zadatak udruženja je informisanje i učlanjenje svih ostalih proizvodača cveća i ukrasnog bilja na teritoriji cele Srbije.

Sedište udruženja je u ulici Kralja Milutina 15 u Beogradu gde će biti predstavništvo svih proizvođača. Tu se svi članovi udruženja mogu informisati putem e-maila, telefonski ili lično o svim aktivnostima udruženja i svim uslugama koje će pružati. Sve informacije o tehnologijama proizvodnje, planiranju namenske proizvodnje, nastupa na tržištu, marketinga, zastupanja i zaštite članova udruženja bice dostupno svim članovima na jednom mestu. Iz ovog centra će svi proizvođači cveća i ukrasnog bilja koji su članovi udruženja moći da dobiju sve neophodne informacije za uspešnu i kvalitetnu proizvodnju ali i za uspešnu prodaju.

Jedan od prioritetnih zadataka je formiranje berze cveća i to ne kao neki naš izum već po ugledu na iste takve berze kakve postoje i u drugim državama Evrope poput FLORA HUNGARIA u susednoj Mađarskoj. Tu će biti prisutni svi proizvođaci cveća i ukrasnog bilja kao i svi oni koje su prateće delatnosti.

Iako tek osnovano udruženje FLORA SRBIJA je već uspostavilo vrlo dobre kontakte sa osnivačima budimpeštanske FLORA HUNGARIA, koji su iskreno raspoloženi da pomognu kako bi u Srbiji izbegli greške koje su oni u Mađarskoj pravili. Ako se ovome doda da je uspostavljen kontakt i sa značajnim Holandskim proizvođačima i manjim berzama koji su takode spremni pomoći može se reći da FLORA SRBIJA ima zaista dobre perspektive.

Udruženje računa na pomoć svakog svog člana i svi su raspoloženi da se založe i pomognu da ova proizvodna oblast postane ono što je odavno trebalo da bude, siguran izvor prihoda za mnoge firme u Srbiji.

Posebno je izraženo zadovoljstvo svih prisutnih što je član izvršnog odbora udruženja Vojo Lukic, naš čovek koji živi u Holandiji, a koji je zadnjih 15-ak godina iskustva sticao u ovoj oblasti i to u celoj Evropi počevši od čuvene i najveće svetske berze cveća u Alsmeru u Holandiji, preko one u Beču, Varšavi do već pomenute u Budimpešti.

Realno je zato očekivati da će se uskoro početi sa konkretnim aktivnostima na osnivanju i srpske berze cveća.

na samom početku i biće i veća kako udruženje bude širilo svoje aktivnosti. Podrška stiže i od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Vlade grada Beograda, Privredne komore Beograda, Holandske ambasade i još nekoliko nadležnih institucija.

Jedan ovakav centar će veoma brzo prerasti u regionalni centar koji će zadovoljavati potrebe cele regije Balkana a svima je poznato da je Srbija centar regiona i veoma povoljno, kako geografsko tako i ekonomsko područje.

Veliki deo tržišta se otvara u zemljama Evropske unije i svih okolnih zemalja uključujući i tržište Rusije koje je ogromno a ujedno i zona povlašćene trgovine sa Srbijom. Iz tih razloga neophodna je i planska proizvodnja koju će velikim delom planirati udruženje putem regionalizacije, preporučivanja vrsta, termina kao i standardizaciju proizvodnje u saradnji sa nadležnim institucijama.

Udruženje ce organizovati specijalizovane sajmove za sve zainteresovane privredne subjekte kao i članove udruženja koji će imati odredene povlastice. Takođe će biti organizovani zajednicki nastupi u inostranstvu na specijalizovanim sajmovima i studijska putovanja i usavršavanja proizvodnje u saradnji sa srodnim udruženjima i institucijama.

Za svaki region će biti određeni predstavnici udruženja radi lakšeg delovanja udruženja na lokalnom nivou radi bržeg priliva informacija u sedište udruženja. Radi što lakšeg i bržeg informisanja svim budućim članovima se preporučuje da obezbede svoju ili uslužnu elektronsku poštu (e-mail), da je redovno proveravaju i uzmu aktivno ucešće u svim aktivnostima za koje smatraju da mogu da doprinesu radu udruženja i njima samima.

UKRASNO BILJE

Svi zainteresovani proizvođači cveća i ukrasnog bilja iz cele Srbije koji žele da se učlane u udruženje mogu dobiti više informacija na telefone 011/33-40-516, 011/33-41-541 i putem e-maila info@florasrbija.org i kao i na internet adresi www.florasrbija.org koja se redovno dopunja.

Predsednik udruženja
Zoran Radovanović

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/