FLORAGARD TRESETI I GOTOVI SUPSTRATI

04.02.2008. | Povrtarski Glasnik | Povrtarski Glasnik

FLORAGARD TRESETI I GOTOVI SUPSTRATI

FLORAGARD
TRESETI I
GOTOVI
SUPSTRATI
D ČISTI TRESET

 

FLORATORF

FLORATORF (100% beli treset) čisti beli treset koji se proizvodi u finoj (kada želite sami da pravite supstrat) ili srednjoj strukturi (kada želite da poboljšate osobine zemljišta sa kojim ga mešate).

Beli i crni treset
Beli i crni treset

HUMINTORF (100% crni treset) čisti crni treset koji se proizvodi u finoj strukturi kada želite sami da pravite supstrat.

SUPSTRATI OD BELOG TRESETA

TKS 1 Instant (100% beli treset)
Supstrat od belog treseta koji se koristi za setvu semena, ili primanje (ožiljavanje) pelcera, bilo reznica sa pupoljcima bilo listova iz kojih se može razviti nova biljka, ili za sadnju biljaka u manje saksije (precnika ispod 10cm) koje su osetljive na vece prisustvo soli. Za beli treset je poznato da ima veliki vazdušni a mali vodni kapacitet, da se lako suši, i da ga je posle teško navlažiti. Oznaka Instant predstavlja okvašivač razvijen od kompanije Floragard, koji omogućava odlično usvajanje vode čak i kada je došlo do sušenja supstrata, čime se znatno poboljšava vodni, a bitno ne remeti vazdušni kapacitet supstrata. TKS 2 Instant (100% beli treset) Supstrat od belog treseta koji se koristi za presađivanje biljaka sa dobro razvijenim korenovim sistemom. Sa đubrenjem presađenih biljaka započeti 4 do 6 nedelja nakon presađivanja.

SUPSTRATI OD MEŠAVINE BELOG I CRNOG TRESETA

FLORADUR SUPSTRATI sastoje se od Severno Nemačkog belog i smrznutog crnog treseta, sirovina koje se odlično dopunjuju. U okviru tresetišta razlikujemo: gornje slojeve koji se sastoje od delimično razgrađenog belog treseta i donje slojeve koji sastoje od jako razloženog crnog treseta.

Razlike nastaju usled različitog načina vađenja, u baltičkim zemljama beli i crni treset se vade samleveni, dok se u Nemačkoj samo crni treset melje dok se beli vadi u obliku ``kocki`` koje se ručno kotrljaju i suše ali im se zato očuva struktura.

Pored sastava, za svaku oblast primene bitna je i struktura. Razlikujemo nekoliko vrsta strukture:
super fina struktura – za setvu u kontejnere
fina struktura – za oblikovanje tresetnih kocki i setvu u tople leje
srednja struktura – za uzgajanje u saksijama prečnika manjeg od 10 cm
srednje gruba struktura – za uzgajanje u saksijama 8, 9 i 10 cm
gruba struktura – za uzgajanje u saksijama prečnika 11, 12, 13, 14 cm
ekstra gruba struktura - gruba struktura sa vlaknima –za uzgajanje u vrlo velikim saksijama.

FLORADUR A (25% beli + 75 % crni treset + kvarcni pesak) – supstrat za oblikovanje tresetnih kocki. Sadrži visok sadržaj crnog treseta omogućava odlično sabijanje supstrata i oblikovanje tresetnih kocki. Pogodan je za svaku vrstu mašine koja oblikuje kocke a dodati kvarcni pesak omogućava mašini lakše oblikovanje. Prema tipu mašine moguće je oblikovati 7.500 -8.500 tresetnih kocki veličine 4 h 4 h 4 cm od 1 m3 (1.000 l) ovog supstrata. Koristi se u proizvodnji karfiola, kupusa i salate.

Razlike izmedu belog i crnog treseta

FLORADUR A MT (40% beli + 60% crni treset + kvarcni pesak) supstrat za oblikovanje tresetnih kocki. Poseban supstart za oblikovanje velikih tresetnih kocki. Sadrži više belog treseta od prethodnog supstrata što ga čini provetrenijim. Koristi se u proizvodnji paradajza, plavog patlidžana, paprike, dinje, krastavca...

supstarat
za setvu semena u kontejnere, u periodu zima/proleće. Supstrat za setvu semena u kontejnere sa manjim brojem rupa ali većeg prečnika (npr. do 160 rupa). Koristi se u proizvodnji, naročito u periodu zima/proleće, svog povrća i cveća, osim acidofilnih vrsta kao što su Erica, Kaluna, Azalea...

PROFESIONAL TIPO S 1.5 (50% beli + 50% crni treset)
supstrat za setvu semena u kontejnere, u periodu leto/jesen. Supstrat za setvu semena u kontejneru sa manjim brojem rupa ali većeg prečnika (npr. do 160 rupa). Koristi se u proizvodnji, naročito u periodu leto/jesen, svog povrća i cveća (osim acidofilnih vrsta kao što su Erica, Kaluna, Azalea...).

FLORADUR B FINE SA PESKOM I PERLITOM
(70% beli + 30% crni treset + pesak + perlit) supstrat za setvu semena u mini kontejnere i supstrat za ožiljavanje Supstrat za setvu semena u mini kontejnere sa većim brojem rupa ali manjeg prečnika (npr. od 160 do 350 rupa). Dodati pesak omogućava lakše punjenje malih rupa. Dodati pesak i perlit omogućavaju bolju ocednost, tako što poboljšavaju cirkulaciju vazduha i vode. Koristi se u proizvodnji, naročito u periodu zima/proleće, svog povrća i cveća (osim acidofilnih vrsta kao što su Erica, Kaluna, Azalea...). Koristi se i kao supstrat za ožiljavanje.

FLORADUR B MEDIUM (70% beli + 30% crni treset)
supstrat za razmnožavanje i uzgajanje. Supstrat za setvu semena u saksije, ožiljavanje reznica u većim saksijama, pikiranje povrća i ukrasnih biljaka, kao i pikiranje biljaka koje su osetljive na veće prisustvo soli u saksije prečnika ispod 10cm.

FLORADUR B MEDIUM COARSE
(70% beli + 30 % crni treset) supstrat za pikiranje. Supstrat za pikiranje biljaka koje su osetljive na veće prisustvo soli u saksije prečnika 8, 9 i 10cm. Generalna je preporuka da se za saksiju prečnika 9cm koristi ovaj supstrat. Razlika u strukturi u odnosu na prethodni supstrat postiže se stavljanjem krupnijih granula treseta. Koristi se za pikiranje:povrća, Begonia, Salvia, Impatiens-a, Tagetesa, Ageratum-a, Cineraria... Da li će se koristiti FLORADUR B MEDIUM ili FLORADUR B MEDIUM COARSE zavisi dosta od proizvodača. Što je saksija veća to je važnija struktura supstrata (bolje grublja, naročito ako biljka tu treba da provede dosta vremena) i sadržaj belog treseta (zbog vazdušnog kapaciteta). Baltički beli treset nema stabilnu strukturu, suviše je usitnjen.

FLORADUR

FLORADUR B COARSE
(70% beli + 30% crni treset) supstrat za pikiranje. Supstrat za pikiranje biljaka koje su osetljive na veće prisustvo soli u saksije prečnika 11, 12, 13, 14 cm.

FLORADUR S
(70% beli + 30% crni treset) supstrat za sadnju i pikiranje.Supstrat za sadnju i pikiranje vrsta koje koje imaju visoke potrebe u pogledu hranjivih materija npr. Pelargonium, Petunia, Chrizanthema... u saksije prečnika preko 10cm

FLORADUR D
(70% beli + 30% crni treset) supstrat za velike saksije. Supstrat grube strukture sa visokim sadržajem vlakana, za pikiranje žbunastih i višegodišnjih vrsta u velike saksije.

SUPSTRATI OD MEŠAVINE BELOG I CRNOG TRESETA SA DODATKOM GLINE

Količina gline, u obliku granula, koja se dodaje supstratima iznosi 60 Kg/m2. Granule gline povećavaju jonoizmenjivačke sposobnosti supstrata, sprecavaju pojavu ispiranja. Hranjive materije redovno dospevaju do biljaka a granule gline sprečavaju pojavu viška ili manjka u snabdevanju hranjivim materijama. Granule gline dobro upijaju vodu i utiču na bolje kvašenje supstrata. Granule gline utiču i na kvalitet vode i smanjuju kolebanje pH vrednosti i saliniteta

FLORADUR B MEDIUM
sa dodatkom gline (70% beli + 30% crni treset) supstrat za pikiranje.Supstrat za pikiranje biljaka koje su osetljive na veće prisustvo soli u saksije prečnika ispod 10 cm.
FLORADUR B MEDIUM COARSE
sa dodatkom gline (70% beli + 30% crni treset) supstrat za pikiranje. Supstart za pikiranje biljaka koje su osetljive na veće prisustvo soli u saksije prečnika 8, 9 i 10 cm.
FLORADUR B COARSE
sa dodatkom gline (70% beli + 30% crni treset) supstrat za pikiranje. Supstrat za sadnju i pikiranje biljaka koje su osetljivije na veće prisustvo soli u saksije prečnika 11, 12, 13, 14cm.
FLORADUR B COARSE
sa dodatkom gline i vlakana lana (70% beli + 30% crni treset) supstrat za pikiranje višegodišnjih i žbunastih vrsta.
Supstart grube strukture, dodata vlakna lana služe da poboljšaju aeraciju i stabilnost strukture supstrata. Stoga je naročito pogodan za uzgajanje dvorišnih vrsta.

FLORADUR B COARSE
sa dodatkom gline i vlakana kokosa (70% beli + 30% crni treset) supstrat za pikiranje. Supstrat grube strukture, dodata vlakna kokosa služe da poboljšaju vazdušni kapacitet supstrata.
FLORADUR C sa dodatkom gline (70% beli + 30% crni treset) supstrat za sadnju i pikiranje. FLORADUR D sa dodatkom gline (70% beli + 30% crni treset) supstrat za velike saksije. Supstrat za pikiranje biljaka u velike saksije.

FLORAGARD

SUPSTRATI ZA EKOLOŠKU PROIZVODNjU

BIOLOŠKI SUPSTRAT ZA OBLIKOVANjE TRESETNIH KOCKI
Mešavina crnog treseta i zelenog komposta sa organskim đubrivom. Sadržaj crnog treseta obezbeđuje dobro sabijanje supstrata u bilo kojoj mašini za oblikovanje.br> BIOLOŠKI SUPSTRAT ZA SADNjU I PIKIRANjE
Mešavina belog i crnog treseta, zelenog komposta, gline i vlakana lana sa organskim đubrivom.br> BIOLOŠKI UNIVERZALNI SUPSTRAT ZA SADNjU I PIKIRANjE
Mešavina belog, zelenog komposta, fermentisane kore drveta i vlakana lana sa organskim đubrivom.

ZEMLjA ZA CVEĆE

BLUMENERDE
(univerzalna zemlja za cveće) je namenjena biljkama koje imaju najveće zahteve, i služe za sadnju i presađivanje biljaka koje imaju najveće zahteve, i služe za presađivanje biljaka koje borave u stanu, na balkonu ili se nalaze u dvorištu. Prisustvo Guana (prirodno đubrivo, izmet morskih ptica pelikana), obezbeđuje dugotrajno snabdevanje biljaka hranjivim materijama. Prisutna visoko kvalitetna glina obezbeđuje biljku mikroelementima, zatim upija vlagu i hranjive materije koje prema potrebi prenosi do korena biljaka. Prisustvo okvašivača Aqua-plus obezbeđuje brzo usvajanje i raspodelu vode čak i kada je zemlja suva.

BALKON-PFLANZENERDE
(zemlja za balkonsko cveće) je specijalna mešavina namenjena za uzgajanje zahtevnog balkonskog cveća, npr. Muškatli, visećih petunija, fuksija (mindušica). Prisustvi Guana (prirodno đubrivo, izmet morskih ptica pelikana), obezbeduje dugotrajno snabdevanje biljaka hranjivim materijama. Prisutna visoko kvalitetna glina obezbeđuje biljku mikroelementima, zatim upija vlagu i hranjive materije koje prema potrebi prenosi do korena biljaka. Prisustvo čistog kvarcnog peska garantuje odličnu drenažu zemljišta tako da sva voda u višku, nastala kao posledica preteranog zalivanja ili dugotrajnih padavina, lagano otice. Zemljište je takve strukture da je cirkulacija vazduha obezbedena tokom cele sezone.

GRUN-PFLANZENERDE
(zemlja za zelene biljke) je namenjena za sadnju i presađivanje palmi i drugih zelenih binjaka. Prisustvo Guana (prirodno dubrivo, izmet morskih ptica pelikana), obezbeđuje dugotrajno snabdevanje biljaka hranjivim materijama. Prisutna visoko kvalitetna glina obezbeđuje biljku mikroelementima, zatim upija vlagu i hranjive materije koje prema potrebi prenosi do korena biljaka. Prisustvo kore četinara obezbeđuje dugotrajnu strukturnu stabilnost zemlje, sprečavajući pojavu zabarivanja. S druge strane ne dolazi do narušavanja zapremine pora u zemljištu čime su stvoreni uslovi z adobru cirkulaciju vazduha.

KAKTEENERDE
(zemlja za kaktuse) je namenjena za sadnju i presađivanje kaktusa i drugih sukulenati. Aditivi koji se dodaju zemlji kao i njihova struktura, stvaraju prirodne uslove za život kaktusa i drugih sukulenati. Prisutna visoko kvalitetna glina obezbeđuje biljku mikroelementima, zatim upija vlagu i hranjive materije koje prema potrebi prenosi do korena biljaka. Prisustvo cčstog kvarcnog peska garantuje odličnu drenažu zemljišta tako da sva voda u višku, nastala kao posledica preteranog zalivanja ili dugotrajnih padavina, lagano otiče

FLORAGARD

BONSAIERDE
(zemlja za bonsai) je namenjena za visoko zahtevno bonsai drveće. Vrlo fina struktura mlevenja kao i prisutna količina hranjivh materija stvoriće odlične uslove za razvoj osetljivih biljaka. Prisutna visoko kvalitetna glina obezbeđuje biljku mikroelementima, zatim upija vlagu i hranjive materije koje prema potrebi prenosi do korena biljka. Prisustvo čistog kvarsnog peska garantuje odličnu drenažu zemljišta tako da sva voda u višku, nastala kao posledica preteranog zalivanja ili dugotrajnih padavina lagano otiče.

ORCHIDEENERDE
(zemlja za orhideje) je namenjena za sadnju i presađivanje orhideja. Sastav: beli i crni treset, kora od borovnice, đubrivo sa mikro i makro elementima, pH: 5,0-6,5
ZITRUS-PFLANZENERDE
(zemlja za citruse) namenjena je za sadnju i presađivanje citrusa (limun, kivi...).Sastav: treset, pesak, glina izmet morskih ptica Guano, okvašivač, vulkanske stene, pH: 4.6-5.4.
RHODOHUM
(zemlja za rododendrone, azaleje, erike, gardenije). Sastav: beli i crni treset, izmet morskih ptica Guano, mikro i makro elementi, pH: 3.8-4.6.

ZEMLjA ZA CVEĆE

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/