Mali grize kao lav!!!

03.02.2008. | Maja Šparovec,fotografija: Dizdar | Zoo Hobby Moj pas

Mali grize kao lav!!! Maja Šparovec
foto: Dizdar

Mali grize kao lav

Novopečenog vlasnika štenca možete prepoznati na dva načina oduševljeni su svojim ljubimcem, koji je glavna tema svih razgovora i sakrivaju svoje ruke, ponekad izgrižene do krvi. Vlasnici, koji kucu zatvore u kavez u dvorištu i ne bave se njime više od piški-kaki-jedi obuke, verovatno neće primetiti problem griženja. Svi ostali, tačno znaju, o čemu pričam.

Za štence je normalno i potrebno da grizu. Fiziološki gledano, rastu im zubi, onda ih menjaju i rastu stalni. To itekako boli i griženje u velikoj meri smanjuje problem. Drugi razlog je u genima iz davnine. Psi su mesožderi i ako žele da prežive, treba da imaju jake mišiće vilice i vrata. Pre nego što se počne sa treningom, veće su mogućnosti preživljavanja. Sa psihološkog vidika, većina pasa u sebi nosi želju da jednog dana postanu alfa čopora. Zna se, da do tog prestižnog statusa vode borbe između članova, pa tako jaka vilica i njezini mišići opet znače određenu prednost.

Danas, u našem vremenu, su se stvari, naravno, promenile. Psi u najboljem slučaju jedu granule i redovno dobijaju kosti, idustrijski pripremljene za njih. U najgorem slučaju, jedu natopljene granule ili ostatke od ručka i tako skoro nikada ne grizu. Što se tiše alfe, svaki vlasnik se nada, da neće biti nikada potrebno, da se neko suprotstavi zubima njegovog psa. Ali, potreba za griženjem je jača od današnjih promena... Svaki vlasnik štenca, pa i odraslog psa, treba da bude svestan, da će njegov ljubimac gristi, ako oseti potrebu. Vaša odgovornost jeste, da mu pružite mogućnost, da grize stvari, sa kojima se ne može povrediti i koje nisu štetne po njegovo zdravlje.

Najlošije je, ako štencu dozvolite, da vam grize ruke. ’Mali zločesti’ to rade iz više razloga. Kao prvo, ruke su uvek pri ruci. Uvek su tu kad ga mazite, idete sa njim u šetnju, dajete mu obrok ili samo gledate televiziju. Neki psi su više oduševljeni nogama, ali većini su ruke prvi izbor. Drugi razlog je u tome, da je mali sa dolaskom u novi dom izgubio drugare i mamu. Ako ste bili u prilici da posmatrate leglo, videli ste, da se stalno nešto ganjaju i čupaju. Nama izgleda, kao da im je stalno dosadno, ali razlog je mnogo bitniji. Kuca treba da nauči, kako da zadrži ugriz. Koliko jak ugriz je dovoljno jak, a opet ne toliko jak, da povredi. Kad mali napusti bate i seke, ubeđen je u to, da ćete vi preuzeti njihovu ulogu. Treći razlog je njegov nagon, da hvata plen. Naše ruke stalno nešto rade, skoro nikada nisu potpuno na miru. Njemu je to idealan trening za reflekse i eksplozivnost, pa na kraju i ‘likvidaciju’.

Problem griženja je teško u potpunosti rešiti, ali može se izbeći i štencu pažnju usmeriti na stvari, koje može da grize. Treba znati, da kažnjavanje ne pomaže. To je slično obavljanju nužde u stanu. Ono što je psu prirodno, nije moguće rešiti batinama. Potrebno ga je naučiti, koje ponašanje je prihvatljivo, a da uz to još uvek može raditi njemu prirodne stvari. Prvo treba iz prostorije, u kojima je psu dozvoljeno kretanje, izbaciti sve stvari, koje imaju za vas neko značenje. Knjige, cveće, kablovi i slično, treba da budu podignuti na visinu, do koje pas ne može ili ih možete sakriti u ormaru. Zamotavanje u vrećice ili samo prekrivanje polica nije dobro rešenje. Sve što šuška i pomera se, još je više zanimljivo. Slično treba napraviti i sa papučama, cipelama i ostalom obućom. Jednom mi je na kursu za štence neka starija žena rekla: Znate, moj muž je uvek sve ostavljao svuda. Odkad imamo malu Piku, stan je uvek pospremljen.’ Ako pas grize nešto, što nije za njega, greška je vaša. Jednostavno niste sklonili predmet. Možda će vam biti lakše, ako kažem, da tako neće biti celi život. Za nekoliko meseci ćete opet urediti stan, kako vam odgovara. Ali, ovi koraci su najbitniji, ako želite jednog dana da živite u harmoniji sa svojim ljubimcem. Ako ne unesete sve potrebne promene, može se dogoditi, da će griženje postati sastavni deo ponašanja vašeg psa i ne samo kritično razdoblje. Kada pas nešto nauči, vrlo ga je teško ubediti, da se vama to ne sviđa i da treba da se promeni. Navike pasa su ponekad jače od želje vlasnika za promenom.

Druga stvar, koja je isto bitna kao i preuređivanje vašeg stana, su igračke i kosti, koje pas može gristi. Idite u pet šop i kupite 5 različitih igračaka za svog ljubimca. Oprez pre nego što se zaletite u radnju! Kupite kvalitetne igračke. Neka vam ne bude do novca. One od jeftine i nekvalitetne gume nisu dobre, jer je pas kao mašina za reciklažu papira. Njegovi zubi su oštri i mišići svaki dan jači. Kada igračka počne da se cepa, potrebno ju je baciti, jer su mali komadići opasni po zdravlje psa. Ako ih proguta, može doći do opasnih problema sa crevima, koje rešava samo operacija. Vodite računa o veličini igračke. To zavisi od rase vašeg psa. Ne sme biti tako mala, da se može progutati i opet ne prevelika, da je pas ne može nositi. Kupite različite teksture, plišane, gumene, od užeta. Proizvođači vole igračke, koje ispuštaju zvuk, kada ih stisnete. Razmislite o tome, pre šnego što kupite tako nešto. Psi brzo nauče, šta treba da urade, da se čuje zvuk. Njima je to otprilike zabavno. Ali pomislite na sebe. Koliko zabavno će biti vama, kada pas bude ovu igru igrao dva sata? Igračku ćete skloniti ili doživeti nervni slom, tako da vam to baš nije rešenje za prestanak griženja. Pažljivo sa lopticama, koje se mogu jako stisnuti i lakše se progutaju nego drugi oblici. Igračke psu ne trebaju stalno da budu na raspolaganju. Svakako mu ih ostavite kada je sam kući i preko noći. Kada ste sa njim u prostoriji i miran je, spava ili jede, sklonite ih. Kada krene sa griženjem i igrom, umesto ormara ili svoje ruke ponudite mu igračku.

Malo se poigrajte sa njim i pustite da nastavi sam. Kuca će više voleti igru, ako igračke nema stalno pored sebe i ako ih stalno menjate. Danas mu date jednu, sutra drugu i tako dalje. Isto kao igračke, psu su potrebne i kosti. Goveđe kosti nisu najbolje, nikako dobre nisu ni pileće. Najbolje je u pet šopu kupiti sušenu kožu ili one za čišćšenje zuba. Psu nemojte nikada dati kost, ako niste sa njim. Može je progutati ili mu se zavuče muđu zube. [Što se tiče kosti, njih neke kuce toliko obožavaju, da nemaju granice. Zato bolje, da ste pored psa. Treća stvar, koja će spasiti vaše ruke, je vaše ponašanje. Ako pas ‘krene’ na vas, istog trena prestanite, da se pomerate. Nemojte vrištati i mahati sa rukama. To će samo još više razveseliti vašeg mališana i shvatiće to kao poziv za igru. Kada se smiri, ponudite mu igračku i poigrajte se sa njim. Od njega možete tražiti i neku laganu komandu, koju već razume (sedi, mesto ili slično) i nagraditi ga sa puno igre. Bitno je, da se smiri sam i da od vas ne dobije nikakve povratne informacije. Često psi našu kaznu mogu shvatiti kao nagradu. Ako kažete ne, a to napravite sa osmehom na licu, umesto sa jakim i odlučnim glasom, mali će to razumeti kao deo igre. Premali je, da bi razumeo komandu, dok se vi smejete i dajete mu do znanja, da je vama isto tako zabavno.
Uz sve to, kuci nuditi puno šetnje i igre sa vršnjacima. Ako ste u mogućnosti, najbolje je uključiti se na kurs male škole. Druženje sa drugim vlasnicima će dobro doći i vama i vašem ljubimcu.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/