Svetsko prvenstvo radu za službene pse - Torino

03.02.2008. | Zoo Hobby Moj pas | Zoo Hobby Moj pas

SVETSKO PRVENSTVO U RADU ZA SLUŽBENE PSE
TORINO

SVETSKO PRVENSTVO U RADU ZA SLUŽBENE PSE

0d 06. do 09. septembra 2007. u Torinu je održano prvenstvo sveta u radu službenih pasa po programu IPO3. Na ovom prvenstvu taakmičili su se najbolje obučeni psi svih rasa, njihovi treneri i vodiči iz 29 zemalja sveta.
Prvo mesto osvojio je takmičar iz Amerike bugarskog porekla Ivan Balabanov sa psom rase malinoa Quenny Ot Vitosha, mužjakom starim nepunih šest godina iz odgajivačnice Ot Vitosha Malinois. Qenny je sin Turcodos-a van de Duvetorre i vodi poreklo od belgijskih radnih malinoa. Ivan je sa ovim psom osvojio ove godine u Francuskoj 1. mesto na svetskom prvenstvu u radu belgijskih ovčara. Drugo mesto je uzeo češki takmičar Martin Pejša sa četvorogodišnjim crnim nemačkim ovčarom Lord Z Lipin, 3. mesto je osvojio austrijanac Friedrich Steiner sa psom rase malinoa Aladin von der Grafschaft Helfenstein, sinom čuvenog Klemm-a vom Roten Falken, pas koji uskoro puni osam godina, 2004 godine u Austriji je pobedio na prvenstvu sveta za belgijske ovčare.
Od 108 takmičara kvalifikovalo se 70. Za kvalifikaciju je potrebno da u sve tri discipline takmičar od maksimalnih 100 poena osvoji makar 70 ili više. Većina od onih koji se nisu kvalifikovali za dalje rangiranje prema bodovima, poene su izgubili u disciplini A - rad psa na praćenju traga, najtežoj disciplini. U ovom delu ispita pas treba precizno da prati trag stariji više od sat vremena koji je ostavilo nepoznato lice, a pri tom je trag, radi otežavanja praćenja pre polaska psa pregazilo drugo nepoznato lice. Pas u toku praćenja ne sme da skrene sa traga, ne sme da krene za pogrešnim tragom, a na tragu treba da pronađe predmete koje je odbacilo lice u begu čiji trag prati.
Ako se izračuna prosek svih ocena koje su ovi vrhunski obučeni psi iz celog sveta dobijali pojedinačno iz svojih “školskih predmeta”, vidi se da je njihova poslušnost ocenjena prosečno sa 85 poena, odbrana i napad sa 79, a tragački deo sa samo 66 poena. Može se reći da se ovih 108 psećih vitezova, kada bi nastupali kao tim, ne bi kvalifikovalo jer svi zajedno nemaju prosečnu ocenu veću od 70 u svim disciplinama. Kada se to desi deci u školi da većina u razredu dobije negativnu ocenu, obično je potrebno preispitati metodologiju učenja ili kriterijum ocenjivanja. Ako bismo na taj način gledali, možda je vreme da se i u ovom sportu razmisli o promeni procedure takmičenja.
Mnogo pasa koji su vrhunski u poslušnosti i obrani i napadu nisu vrednovani odgovarajuće jer nisu dobri tragači. Takodje i obrnuto, odlični tragači čiji je rad na praćenju i otkrivanju pravo čudo nisu istovremeno atraktivni u vežbama poslušnosti niti žestoki u akciji napada. Psi koji prate više sati star trag i pri svim vremenskim uslovima pronalaze najsitnije i najskrivenije predmete na tragu i mirno ih markiraju, moraju imati mirniji temperament i dobru koncentraciju.
Iako je ovo takmičenje otvoreno za sve rasne pse, odnosno mogu da se takmiče psi svih rasa (jedini uslov je da su eksterijerno pozitivno ocenjeni i da im je visina preko 45cm), u Torinu su nastupili predstavnici samo tri rase: nastupilo je 59 nemačkih ovčara, 47 belgijskih ovčara - malinoa i 2 erdel terijera.
Prošle godine u Sloveniji među apsolutno brojčano dominantnim malinoama i nemačkim ovčarima, pojavila su se samo četiri psa drugih rasa (veliki šnaucer, erdel terijer, rottweiler i doberman). 2005. godine u Bredi u Holandiji osim malinoa i nemačkih ovčara takmičili su se jedan erdel i jedan veliki šnaucer. 2003. godine u Belgiji sve ostale rase u dresuri je predstavljao samo jedan veliki šnaucer. Nemačka 2002 - samo jedan doberman itd. Ovako očigledna superiornost ove dve rase kada je u pitanju lakoća u obuci predstavlja pouku kako treba pristupiti odgoju i selekciji unutar rase da bi se dobio upotrebljiv pas.



Zanimljivo je da se među ovim psima nalazi mnogo onih kojima nisu poznati svi preci iz porodičnog stabla, nisu izvođeni na izložbe. Mnogi psi su visinom iznad dozvoljene granice, nepravilno nose rep ili uši ili imaju neke druge eksterijerne nedostatke što očigledno ne zabrinjava ni njihove trenere, ni publiku, niti sudije, a pogotovo ne njih same. Vrlo su veseli, vredni, zdravi i srećni, u fizičkom smislu fascininantno sposobni, inteligentni, jedva čekaju da dođu na red da izvršavaju razne složene zadatke, čini se da im je najteže da se suzdrže i da ne krenu pre komande.
Ovo govori o različitom načinu razmišljanja u radnoj kinologiji u odnosu na izložbenu. Pošto je kod nas izložbena kinologija neuporedivo zastupljenija od radne, verovatno da smo se mi pitali, ne bi mnogi od ovih pasa ni izašli na takmičenje.



Ako bi se merio uspeh po rasama, prosek ocena za malinoe od 68 (rad na tragu), 85 (poslušnost) i 80 (odbrana i napad) u odnosu na nemačke ovcare 64 - 85 - 77 pokazuje da su malinoe bili bolji u radu na tragu i odbrani i napadu (discipline A i C) dok su u poslušnosti bili podjednaki.
Takmičenje se odvijalo na stadionu za laku atletiku Primo Nebiolo praktično u centru grada u jednom od najlepših parkova Torina. Okružen drvećem sa svih strana i pregledan sa tribina obezbedio je izuzetno prijatnu atmosferu. Obzirom da se ovakva takmičenja odvijaju najčešće na sporednim sportskim objektima, ovo je iznenadilo i uticalo pozitivno na dobru atmosferu i na dobru posećenost publike.
Publika je pozdravaljala svaku dobru akciju ili simpatičan detalj u ponašanju i radu vodiča ili psa bez obzira na to da li je to savršeno tačno prema programu i da li se visoko boduje. Sudije je zanimala preciznost, a publika je uživala u atraktivnim akcijama.
Jedina neprijatnost sa ovog takmičenja je što su organizatori morali više puta da prozivaju preko mikrofona pojedine poštovaoce ovog sporta da iskontrolišu automobile u kojima su ostavili svoje ljubimce, da li se nalaze u hladu. Nakon više poziva policija Torina je pripretila da ce početi da odnosi kola koja se nalaze na suncu ukoliko su u njima psi. Kad je došlo u pitanje da se plati kazna za parkiranje i šlep služba, tek su se tada izvesni kinolozi setili svojih pasa.
Prvi deo obeležen kao disciplina A - praćenje traga, sudio je sudija Jaroslav Hodek iz česke, drugi deo (disciplina B), odnosno vežbe iz posušnosti sudio je Danac Svolgaard Nielsen, a treći deo (disciplina C), odnosno vežbe odbrane i napada sudio je Francuz Jean Bruna.
Nažalost niko od naših predstavnika nije učestvovao na ovom takmičenju ove kao i niz prethodnih godina. Sledeće takmičenje je u Belgiji 2008., zatim u Austriji 2009., pa 2010. u Finskoj. Nadamo se da će Srbija imati takmičare na nekom od ovih narednih takmičenja.
Osim što se nadamo, mogli bi nekad i da kupimo loz!

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/