Češko slovački vučjak

12.02.2008. | Zoo Hobby Moj pas | Zoo Hobby Moj pas

Vlčak 

Češko slovački vučjak

Gledajući ga, čovek pomisli na sanke i na polarne pse, što zbog  njegove srebrno sive boje dlake, što zbog sportskog izgleda, jer strašno podseća na haskija i malamuta. Čehoslovački vučjak je stvarno predivan pas. A još uvek je jedna od najređih rasa na svetu. Pre više desetina godina nastao je ukrštanjem vuka i nemačkog ovčara u bivšoj Čehoslovačkoj republici. Ovo ukrštanje je trebalo da stvori - eksplozivnu mešavinu, oštrog psa čuvara, ali ništa od toga. Umesto toga, dobili su blagog sportskog psa.

Njegova deviza nije zaštita, već sport. Dobar je i na zemlji i u vodi. Nezavisno od godišnjih doba. Voda ga privlači i po najvećem minusu. U njemu je pravi vuk: i po najvećoj hladnoći, on voli da spava napolju. Naravno sklupčan. Uopšte ne zaostaje za svojim vučjim rođacima. Njegove uspravljene uši mogle bi i da polete, kada ga koriste za traženje. On leti preko terena očaravajućom brzinom i izdržljivošću. Svaki pojedini mišić mu je zategnut, pogled skoncentrisan i usmeren u daljinu. To je tipična leteća slika ovog sportskog psa sa velikim smislom za orijentaciju. Ovaj pas može da se pokaže i u drugom svetlu: kao krajnje hrabar predstavnik svoje vrste raspoložen za lov. Onda nema više zadržavanja, on će da skače, jurca i trči do poslednjeg atoma snage. Zato treba biti oprezan i držati ga na povodniku, kako ne bi

odjurio preko polja. Nimalo lak zadatak za vlasnika. Decu prihvata kao vukovi svoje mladunce: vidi ih kao članove čopora i ponešto im dozvoljava. Život u čoporu je za njega upisan velikim slovima.

 

   

 

STANDARD

Opšti izgled: čvrst konstitucijski tip, iznad srednje velikog, pravougaonog oblika. Građom tela, kretanjem odlakanošću, bojom dlake i maskom sličan je vuku.

Proporcije: Dužina repa prema visini grebena odnosi se kao 10:9. Dužina njuške prema dužini lobanje odnosi se kao 1:1.5.

Narav: Temperamentan, veoma aktivan, izdržljiv, lako uči, brzo reaguje, bez straha i hrabar.Nepoverljiv, ipak ne ujeda bez osnova. Svom vlasniku pokazuje beskrajnu odanost. Otporan na uticaje vremenskih prilika. Svestrano upotrebljiv.

Glava: Simetrična, dobro mišićava. Posmatrano odozgo i sa strane u obliku tupog klina. Jednoznačna polna izraženost. Posmatrano sa strane i odnapred čelo je blago zaobljeno, bez brazde. Potiljna kvrga dobro vidljiva. Stop srednje izražen.

 

 

 

Nos: Ovalnog oblika, crn.

Njuška: Suva, nije široka, ravan

nosnik.

Usne: Napeto priležuće, zatvoren

ugao usana. Rub usana crn.

Vilice/zubi: Snažne i simetrične vilice.

Dobro razvijeni zubi, posebno očnjaci.

Makazasto ili klještasto zubalo sa 42

zuba, prema zubnoj formuli. Pravilno

raspoređeni zubi.

Obrazi: Suvi, dovoljnom mišićavi,

nisu upadljivo izbočeni.

Oči: Uske, kose, ćilibarne boje. Dobro

zatvarajući kapci.

Uši: Stojeće, tanke, trouglaste, kratke

(nisu duže od 1/6 visine grebena).

Spoljna tačka korena uva i spoljni očni

ugao leže na jednoj liniji. Vertikala

spuštena sa vrha uva usko pored

glave.

 

 

 

Telo - gornja linija: Tečan prelaz od

vrata prema telu. Blago padajuća.

Greben: Dobro mišićav. Izražen,

ipak, izraženost ne sme naručiti tok

gornje linije.

Leđa: Čvrsta i ravna.

Slabine: Kratke, dobro mišićave, nisu

široke, blago padajuće.

Grudi: Simetrične, dobro mišićave,

prostrane, kruškaste sa suženjem ka

grudnoj kosti. Ne dopiru do laktova.

Donja linija: Napet trbušni zid,

prikupljen. Blago prikupljeni bokovi.

Rep: Visoko usađen, ravno na dole

opušten. U napetosti uspravljen u

obliku sablje.

Prednje noge: Ravne, čvrste, suve,

usko postavljene, sa blago u polje

izvrnutim šapama.

Plećke: Prilično daleko napred

postavljene, dobro pokrivene

mišićima. Sa horizontalom pravi ugao

od oko 65 stepeni.

Nadlaktice: Jako mišićave, sa plećkom zaklapaju ugao 120-130 stepeni.

Laktovi: Dobro priležući, niti napolje, niti unutra okrenuti, izraženi, dobro pokretni. Nadlaktica i podlaktica zaklapaju ugao od oko 150 stepeni.

Šaplje: Snažno, dobro pokretno.

Došaplje: Dugo, sa podlogom zaklapa ugao od najmanje 75 stepeni. U kretanju blago elastično.

Šape: Velike, okrenute blago u polje sa dugim zaobljenim prstima i jakim tankim noktima. Izraženi elastični tamni jastučići. Kretanje: Harmonično, lakih nogu, osvajajući kas, pri čemu noge osciluju što je moguće bliže zemlji. Glava i vrat teže ka vodoravnom položaju. U koraku ravaniše.

Koža: Elastična napeta, bez nabora. Nepigmentisana.

Dlaka: Ravna, gusta, priležuća. Zimska i letnja dlaka se veoma razlikuju. Tokom zime prevlađuje moćna podlaka, koja sa pokrovnom dlakom pravi gusti pokrivač preko celog tela. Neophodno je da dlaka pokriva stomak, unutrašnju stranu

butina, kesu za restise, unutrašnju stranu ušne školjke i površinu između prstiju. Dobro odlakan vrat.

Boja: Žuto siva, do srebrno sive sa karakterističnom svetlom maskom. Svetlija dlaka na donjem delu vrata i na prednjoj strani grudi. Dozvoljena je tamno siva obojenost sa maskom.

Veličina: Visina grebena mužjaka je najmanje 65 cm, a kod ženki 60 cm. Masa mužjaka je najmanje 26 kg, a ženki najmanje 20 kg.

Greške: Svako odstupanje od gore navedenih tački smatra se greškom čije ocenjivanje stoji u tačnoj srazmeri sa stepenom izraženosti.

 M.P.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/