BUKOVAČA KAO U PRIRODI

17.07.2008. | D.Radivojac | Dobro jutro

BUKOVAČA KAO U PRIRODI

Po ekološkim pravilima

BUKOVAČA KAO U PRIRODI

Najkvalitetnije imaju kratke drške i ispravljene šeširiće prečnika desetak centimetara,oštrih ivica

Zbog nutritivne vrednosti i lekovitosti,bukovača je jedna od najtraženijih gljiva na svetskom tržištu. Medjutim, kod nas su i proizvodnja i potrošnja simbolične.Neki uzgajivači žale se na teško prorastanje hranljivog supstrata,bolesti, štetočine…Ovi problemi ne javljaju se u gljivarniku Neše Popovića iz Novog Sada, koji bukovače gaji po ekološkim pravilima.

Na policama u oko 2oo kvadratnih metara dezinfikovanog i okrečenog podruma u Petrovaradinu, smešteno je na tri nivoa 8oo vreća težine od l5 do 2o kilograma.Poredjane su jedna pored druge i privezane žicom,a medjuprostor je dovoljan da se plodonošenje odvija normalno. Zasejana je micelija HK-35, nabavljena u Adi, koja daje,kako kaže Popović,najviše pečuraka.

-Razvoj gljiva zavisi od temperature, vlage, svetlosti, prisustva kiseonika i besprekorne higijene. Svi uslovi su uskladjeni.Temperatura je l6 stepeni,vlaga od 85 do 9o procenata, pa i veća, što se postiže kvašenjem zidova i poda.Vreće ne prskam i ne koristim prskalicu,iako mnogi proizvodjači to smatraju neophodnim-objašnjava proizvodjač.

Prostorija se provetrava ventilatorima.Jedan ubacuje svež vazuduh,a uključuje se svakih petnaest minuta.
Drugi svakih 45 minuta izbacuje ugljen-dioksid,štetan za rast bukovače. Tako izvesno vreme ne dolazi do izmene vazduha,što je, uz ostale uslove, važno za bolji i brži razvoj,ali i kvalitet plodova.
Inače, grozdovi bukovače pojavljuju se u talasima.Prvo iz vreće vire “cvetići”, koji brzo napreduju.Najkvalitetnije pečurke imaju kratke drške i šeširiće prečnika desetak centimetara.

-Pravi momenat za berbu je kad se šeširići isprave,odnosno dobiju oštre ivice,ali pre izbacivanja spora-kaže Popović.-Ako su povijeni nadole,gljive ne treba brati jer su još mlade. Kada su savijeni naviše, prestarele su i žilave. Na našem tržištu najtraženije su krupnije bukovače,ali su one starije,pa ih pre upotrebe treba prokuvati u slnoj vodi ili potopiti u mleko.

U proizvodnju učestvuje cela Popovićeva porodica,svako prema svojim mogućnostima. Supruga Mirjana urbane plodove priprema,pakuje i isporučuje kupcima,a za roditelje ima dosta posla u gljivarniku.Zarada im, kako kažu, popunjava porodični budžet,ali su spremni da udvostruče ili utrostruče broj vreća.

-Razni proizvodi od bukovače veoma su traženi na evropskom tržištu.To bi mogla da bude naša izvozna šansa,jer uslove i znanje imamo.Pokušavamo da osnujemo gljivarsku zadrugu i uz pomoć podsticajnih sredstava države povećamo proizvodnju“hrane budućnosti”-iznosi sagovornik deo planova koje želi da ostvari.

EKSTRAKT

Od bukovače se može napraviti ekstrakt i koristiti kao dodatak jelima.
Gljive se iseku,samelju i kuvaju dvadesetak minuta.Sok odliti i ostaviti sa strane,a pečurke kuvati u slanoj vodi još deset minuta.Dobijena kaša se procedi kroz gazu i sjedini s odlivenim sokom.Dodati kašiku soli na litar tečnosti i polako ukuvavati da se dobije gust ekstrakt.
Sipati u staklene tegle i povezati celofanom ili zatvoriti patent zatvaračem.Može da se čuva pola godine.

SNIŽAVA HOLESTEROL

Bukovača sadrži gotovo sve aminokiseline,vitamin P,većinu vitamina grupe B,mnoge minerale i proteine slične životinjskim.Ima veliki procenat ugljenih hidrata i gotovo četiri procenta masti,tako da medju lekovitim pečurkama zauzima značajno mesto.
Najvažniji polisaharid,beta glukan,snižava holesterol i trigliceride.Ako se tokom dana doda desetak procenata bukovače,za dva meseca holesterol će se značajno smanjiti.Dokazano je da ovaj polisaharid zaustavlja razvoj tumora,bilo da se jedu bukovače ili koristi ekstrakt.

D.Radivojac

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/