DOMAĆE SORTE KAJSIJE

07.08.2008. | S.Malinović | Dobro jutro

DOMAĆE SORTE KAJSIJE

DOMAĆE SORTE KAJSIJE

Nastale su selekcijom iz prirodne populacije

Sve veću pažnju voćara u poslednje vreme privlače sorte kajsije koje su delo stručnjaka Departmana za voćarstvo i vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. Mada smo o njima već pisali, čitaoci nas često pitaju kakve su im osobine i po čemu se razlikuju. Zbog toga im ponovo posvećujemo pažnju.

«Novosadska 2»
Razvija srednje bujno stablo i veoma je rodna. U oglednom zasadu, za četiri godine plodonošenja, dala je 2,7 puta veći prinos od «mađarske najbolje»,s kojom je poređena. Kad prerodi, plodovi ostaju sitni.
Cveta dva-tri dana posle «mađarske najbolje», a sazreva polovinom jula. Ima krupan do vrlo krupan(63-65 grama), okruglast, narandžast plod s blagim crvenilom na osunčanom delu. Narandžasto meso je sočno, slatkonakiselo i aromatično. Lako se odvaja od koštice

«Novosadska 3»
Cveta srednje kasno, tri do pet dana posle «mađarske najbolje», a sazreva polovinom jula. Krupan plod(51-60 grama)je izdužen, žutonarandžast, prekriven blagim rumenilom na strani izloženoj suncu. Narandžasto, sočno, kiselkasto i aromatično meso lako se može odvojiti od koštice. Jezgra je slatka. Razvija srednje bujno stablo. Tokom prve četiri godine plodonošenja u oglednom zasadu dala je tri puta veći prinos od «mađarske najbolje».

«Novosadska 4»
Stablo je slabe do srednje bujnosti i veoma vitalno. Cveta kasno, pet-šest dana posle »madjarske najbolje».Rađa umereno i redovno.
Krupan, izduženo pljosnat plod posebno je atraktivan zbog obilnog crvenila koje prekriva narandžastu pokožicu. Aromatično, sočno i nakiselo meso je narandžasto, osvežavajućeg ukusa, a koštica se lako vadi.

«Novosadska 6»
Zaslužuje pažnju zbog krupnog ploda(55-70 grama), velike rodnosti i vitalnosti.Sazreva sredinom jula. Cveta kasno, četiri-pet dana posle «madjarske najbolje». Razvija srednje bujno do bujno stablo.
Narandžasta pokožica duguljastog ploda prekrivena je obilnim crvenilom na osunčanom delu. Meso je narandžasto, aromatično, čvrsto i sočno. Lako se odvaja od koštice.

«Novosadska rodna»
Ima srednje bujno stablo. Interesantna je zbog velike rodnosti i krupnih plodova (75-80 grama). Narandžasta pokožica još je lepša zbog rumenila po celoj površini. Cveta kasno, nekoliko dana posle «madjarske najbolje». Meso je aromatično i koštica je lako odvaja.

«Novosadska kasnocvetna» Prvi rod daje u trećoj ili četvrtoj godini. Ima srednje bujno stablo i piramidalnu krunu. Plod je srednje krupan, jajolik, pri vrhu malo spljošten. Na bledonarandžastoj pokožici pojavljuje se malo rumenila. Meso je čvrsto, nakiselo, osvežavajuće i blage arome. Lako se odvaja od koštice.

S.Malinović

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/