NAPAD KRPELJA

07.08.2008. | Thibaut Mace | Upoznajte LOV

NAPAD KRPELJA

LJUDSKE BOLESTI KOJE PRENOSE KRPELJI SU U PORASTU. ČESTO NEPOZNATE, ONE SE MANIRESTUJU SPECIFIČNOM KLINIČKOM SLIKOM. SA PROLEĆNIM POVRATKOM KRPELJA USVOJITE 3 PRAVILA (REFLEKSA}

NAPAD KRPELJA

Razmišljate li o krpelju?

NAPAD KRPELJA

Slika 2.
Samo se ženka krpelja napaja krvlju.

NAPAD KRPELJA

Slika 3.
Da biste pravilno izvukli krpelja iz svog tela
neophodna je specifična kukica.

Sve što se zna o krpeljima ne treba zapamtiti! Retko se dešava da toliko pogrešnih ideja kruži u vezi sa jednom temom. Globalno, zajedničko mišljenje je da se ovde radi o nekakvom „insektu" koji napada isključivo domaće životinje!
Od pre nekoliko godina, jedna čudna bolest, koja izgleda dolazi sa istoka, napada ljubavne parove koji su prethodno boravili u prirodi. Radi se o lajmskoj bolesti. Takođe se kaže da čovek može da se zarazi ujedom krpelja. Izuzetak potvrđuje pravilo, ova tvrdnja je tačna i to nas je podstaklo, u ovom periodu „velikog buđenja" krpelja, da vam pišemo 0 ovom paučaru koji se trudi svim silama da ostane u zaboravu.
Ovaj članak nije pohvalna beseda krpelju, daleko od toga. On čak načinje jednu zabrinjavajuću temu, ali imajmo na umu da se treba držati tri jednostavna pravila (refleksa) kako bi se znatno ograničili rizici.

NAPAD KRPELJA

Lovac na divljač po izboru

Krpelj lovi iz zasede. Obdaren senzornim organima, on se zakači za svog domaćina prednjim nogama, dok ovaj prolazi. Zatim se penje duž njegovog tela sve dok se ne zaustavi na mestu koje je zaštićeno 1 prokrvljeno (vaskularno). Tada umeće svoje usnene delove u kožu da bi sisao krv.
Upravo ovo objašnjava pojavu da lovački psi vrlo lako dobiju i po desetinu krpelja za samo jedan izlazak u prirodu.
Pošto održava blizak odnos sa prirodnom sredinom i jer je često sa živim životinjama (psima) ili mrtvim (divljač), lovac predstavlja jednu od najizloženijih kategorija ujedima krpelja, sa drvosečama i baštovanima. Nema potrebe za proučavanjima da bi se utvrdilo da je rizik od ujeda krpelja u životu jednog lovca veliki!
Ali, pre nego što napadne ovo zlo, moraju se pobiti pogrešne ideje o njemu.

Pseći parazit!
Netačno

Jedna, jedina stvar interesuje krpelja: krv. Bilo da je od galeba, goluba, miša, konja, jelena, psa, mačke ili čoveka -svejedno je. Mada, sa malom razlikom - čovek nosi odeću i ne provodi svoje dane valjajući se po travi. Rizik je, znači, za njega, minimalan. Ali, ako jedan jelen na sebi može da nosi i do 200 krpelja, lovac koji se vraća iz letnje zasede koju je proveo ležeći na rubu šume, takođe može da pronađe nekoliko krpelja zakačenih na leđima ili drugde!

NAPAD KRPELJA

Slika 5.
Uprkos broju položenih jaja ženke krpelja{vise hiljada},
samo nekoliko će postati zrele jedinke.

NAPAD KRPELJA

Slika 6.
Samo kada je krpelj sit, više je uočljiv.

Nikada zimi!
Netačno

Krpelj se ne obazire na godišnja doba, već klimatske uslove. Ovde je razlika veoma osetljiva, naročito ako se posmatra porast temperatura ove godine. Uzmimo slučaj Ixodes ricinus-a (vrsta koja u 9 od 10 slučajeva ugriza ljude). Ova vrsta naročito voli da boravi u vlažnim šumama, opalom lišću koje prekriva tlo. Može se naći i u travi, žbunju ili granju. Očigledno je da prirodna skloništa malih sisara kao što su gomile granja ili stari, kameni zidovi, takođe predstavljaju značajan rizik, kao i rupe u stablima koje posećuju ptice ili veverice...
Aktivnost ovog krpelja je usko povezana sa spoljašnjom temperaturom. Ona se znatno smanjuje iznad 25 C i ispod 7 C, tako da je rizik od ujeda u zimskom periodu znatno umanjen. Sem ovih ograničenja, krpelj može da se ukopa u tlo i ostane vrlo diskretan. Iz tog razloga se i navode dva perioda glavne aktivnosti krpelja: u proleće i u jesen. Dva godišnja doba koja pružaju izvesnu vlažnost neophodnu za opstanak krpelja

NAPAD KRPELJA

Slika 7.
Ovaj krpelj zakačen za ljudsko telo,
meri manje od 2 milimetra.

NAPAD KRPELJA

Slika 8.
Gore navedeni crtež ilustruje četiri moguća izgleda jednog krpelja:
larva, nimfa, mužjak i ženka (sa leva na desno). Konstatujemo da prva dva čovek može veoma teško uočiti iako i oni predstavljaju podjednaki rizik, prenese, da se to dogodilo.

Na vašem spisku
Još nekoliko elemenata koje treba dodati vašem spisku savršenog lovca. Ali, ne brinite, neće vam isprazniti novčanik i neće vam pretrpati džepove. Osim para hirurških rukavica, setite se da ponesete i kukicu protiv krpelja i eventualno pincetu.

STA UČINITI AKO SE DESI UJED?
ODMAH
Samo kad je krpelj sit (levo), više je uočljiv.
• Ako imate posekotinu na prstu, stavite gumenu rukavicu pre nego što izvadite kpelja. Ako morate da probušite stomak krpelja - ono što je važno je da krv iz stomaka krpelja ne dođe u dodir sa vašom posekotinom.
• Dobro operite ruke posle svakog kontakta sa krpeljom.
• Ne koristite eter, niti kakav sličan proizvod jer anestezirani krpelj može da povrati i odmah nakon toga poveća rizik od infekcije.
• Ako se radi o nimfi (veličine glave čiode), vidi se samo crna tačkica koja liči na trn koji treba i izvaditi kao da je trn.
• Ako se radi o odraslom krpelju, vađenje je teže. Njegov sistem kačenja sa hipostomom (kljunom) je veoma otporan. Koristite kukicu vršeći rotaciju. Nakon vađenja, nameće se dobra dezinfekcja.
• Ako glava krpelja ostane zakačena za kožu, nije strašno. Nastaće mala infekcija koja bi trebalo brzo da zaceli.
• Oni najsavesniji sačuvaće krpelja (u specijalnoj posudi) i zapisaće na njemu datum. Na ovaj način moći ćete da ga date na analizu i saznate koje je sve infekcije mogao da vam prenese, da se to dogodilo.

Samo uz vodu!
Netačno

Budimo jasni! Krpelj je prisutan na svim teritorij ama, od močvara do planina. Bespotrebno je tražiti čista područja - nema ih. Međutim, postoje mesta gde je gustina krpelja koji su nosioci bakterija mnogo veća nego drugde.

U šumi! Netačno

Među mnogim pogrešnim idejama koje se tiču krpelja, pridodaje mu se još jedna, a to je da pripada šumskom okruženju. Naravno, ogromna količina krpelja se nalazi u šumi, ali nemojte misliti da ih nema na pašnjaku u visokoj travi.
Naime, krpelj se može naći na svim mestima na kojima ima trave ( bilo da je niska ili visoka), kao i na tlu prekrivenom lišćem i grančicama Znači, krpelj se može naći čak i na običnom ošišanom travnjaku.

JEDAN CIKLUS U VIŠE GODINA

Slika 9. JEDAN CIKLUS U VIŠE GODINA
Sisari svih veličina
Šema: Odrasli krpelj-jaja-larva-privremeni domaćin (miš)-nimfa-slučajni domaćini (čovek i jelen) Da bi prešao stadijum od nimfe do odrasle jedinke, krpelj naročito računa na krv velikih sisara. Danas je uvreženo mišljenje da krpelja ima naročito mnogo kod velikih sisara i da se tu najviše razvijaju. Trajanje jednog ciklusa vrste je otprilike od 2 do 4 godine, pa čak i 7! Jedan krpelj može godinama ništa da ne jede.

Nije tako diskretan!
Netačno

Evo zamke koju vam postavlja krpelj: njegova nesumnjiva diskrecija. Za sve one koji su videli ženku krpelja napojenu krvlju i zalepljenu za pseće, mačje ili uvo nekog drugog kućnog ljubimca, reakcija je uvek ista - on je ogroman! Naravno, posmatranje ove plavičaste, sivkaste „lopte" koja ponekad dostiže dužinu od 10 mm, ne izgleda baš diskretno. Ovde se radi o obliku krpelja koji se lako uočava. Ostali su skoro neprimetni!

Bezazleni! Netačno

Budite bezbrižni, jedno je sigurno: njegov ujed uopšte ne boli. U ovome je možda ceo problem! Ali, ostatak je zabrinjavajući. U zavisnosti od toga 0 kome se radi, krpelj, koji se tokom celog svog života hrani krvlju, može da bude nosilac različitih bakterija. U slučaju povraćanja, on može da zarazi životinju čiju krv pije. Iako je veliki broj sisara imun na ove bakterije, to nije slučaj sa čovekom!

Lako se leči! Netačno i tačno

Ovo je drugi veliki problem koji stvara krpelj. Iako postoje efikasni antibiotici, nakon ujeda krpelja osobe razvijaju patologiju kod koje se javljaju znaci i tegobe koje se pripisuju generalno lošem stanju organizma. Paralelno, medicinsko telo je veoma različito informisano 1 regularno preskače onog ko je zaista odgovoran za takvo stanje. Ali, u slučaju zaraznog ujeda, obolela osoba od lajmske bolesti dijagnostikovane na vreme, biće lako izlečena antibioticima. Krpelj može da prenese opasnu bakteriju ljudskom biću u različitim godišnjim dobima i mestima. Ujed može proći neprimećen i od vas i od vašeg lekara. Ova tvrdnja je u potpunosti tačna i može biti fatalna. Prevencija od bolesti koje su u vezi sa krpeljom prolazi kroz tri faze rastućim redom važnosti.

Ujed krpelja

Izbeći ujed

Naravno, možemo vam preporučiti da ne posećujete mesta na kome se krpelji nalaze, ali pošto su skoro svuda rasprostranjeni, to je skoro nemoguće. Ipak, lovci mogu da povedu računa i da se zaštite mnogo efikasnije od ovog parazita, stavljajući naglasak na odevnu zaštitu. Duboke cipele, pantalone koje su uske pri člancima, košulje dugih rukava, šešir i rukavice su se pokazali mnogo prikladniji od lakih cipela i šortsa. Takođe savetujemo da se nose generalno svetle boje kako bi se lakše uočilo prisustvo uljeza na tkanini. Međutim, imajući u vidu lovački način odevanja, i ovo predstavlja osetljivu temu. Uvek se može naprskati neko sredstvo na kožu ili odeću protiv krpelja, korektne koncentracije.
Drugi korak je veoma važan i sastoji se od detaljnog pregleda tela svaki put kada se vratite iz prirode. Detaljan pregled svih delova tela je veoma važan, a naročitu pažnju treba da obratite na prevoje i na delove prekrivene maljama. Za lajmsku bolest, uvreženo je mišljenje da krpelj koji je napao žrtvu može da je zarazi nakon 24 sata provedenih na njoj. Čim se uoči krpelj, mora se odmah otkloniti. Operacija mora biti efikasna. U suprotnom slučaju, povraćanje krpelja može da izazove zarazu. Upotreba alkohola, etera, benzina ili agresivnih proizvoda se ne preporučuje iz istih razloga. Najbolji način da ga izvadite je korišćenje specijalne kukice (videti sliku) koja se prodaje u apotekama. Ako je ne posedujete, koristite pincetu za čupanje obrva i vodite računa da uhvatite krpelja što bliže koži. Pojedinačna prevencija se takođe sastoji od strogog održavanja bašte, koja mora biti očišćena od opalog lišća, naročito treba očistiti živu ogradu i šumarke. Psi i mačke moraju biti tretirani preventivno.

Slika 10.

Slika 10.
Vađenje krpelja se ne improvizuje, ako želimo da svedemo rizike zaraze na minimum.

U slučaju neodoumice

Evo najvažnijeg koraka. Iako niko u potpunosti nije zaštićen od ujeda krpelja, ova bolest se uspešno leci ako se otkrije na vreme (videti uokvireni tekst na strani 90). Ne postoji čudesna formula kako bi se izbegli svi rizici od ujeda krpelja i s obzirom na činjenicu da ste lovac, bolje je da vas ova tema previše ne opterećuje, koja priznaćete, u slučaju paranoje može da vam pokvari svaki letnji izlazak, na primer. Svaki lovac trebalo bi da povede računa o prethodne dve tačke da bi se izbegle zdravstvene komplikacije kod većine žrtava ovog zla do kojih ne bi ni došlo da su žrtve pravilno bile obaveštene.

NEKOLIKO NEDELJA KAKO BISTE ODREAGOVALI
Poseta lekaru je obavezna
Nakon što vas je krpelj ujeo, posmatrajte svoju kožu i budite obazrivi da nemate simptome tipične za infekciju lajmskom bolešću u narednih 7 do 20 dana od ujeda: crvenilo oko tačke ujeda (u 50% slučajeva) i simptome gripa (u skoro svim slučajevima) sa groznicom, iznurenošću, bolovima u grlu, glavoboljom, ganglijom, umorom...Konsultujte svog lekara čim primetite ove simptome.
On će vam prepisati antibiotike koje ćete piti 3 do 4 nedelje i koji će zaustaviti bolest na samom početku. Ako vaš lekar nije upoznat sa lajmskom bolešću, idite drugom lekaru, dermatologu ili specijalisti za tropske i infektivne bolesti. Ako se simptomi pojave, a nisu identifikovani, infekcija će se širiti i bakterija će se polako rasprostraniti po telu i do zglobova (artritis), srčanog tkiva (srčani problemi), nervnog tkiva ( paraliza lica, noge, neurološki problemi, itd.), kičmene moždine i mozga.
Da bi vas krpelj zarazio, on sam mora biti zaražen bakterijom Borrelia Burgdorferi (20 % krpelja su nosioci ove bakterije). Ovaj procenat varira u zavisnosti od regiona. Rizik od prenošenja zarazne bakterije povećava se sa vremenom prisustva krpelja (5 do 12 sati predstavlja minimalni rok). Za više informacija o lajmskoj bolesti konsultujte svog lekara.

Slika 10.

DA BISTE PRAVILNO OTKLONILI KRPELJA
Neophodni pribor

Slika 12.
Njene kukice (klešta) ne vrše pritisak na telo krpelja. Njegovo vađenje vrši se bez povećavanja rizika od ubrizgavanja alergijskih supstanci i prenošenja mikroorganizama. Međutim, pazite! lako minimalizuju rizike, ove kukice ne garantuju odsustvo zaraze.

Trajno crvenilo oko tačke ujeda obavezuje vas da posetite lekara

Thibaut Mace

Komentari: 0

Vezane kategorije