Praznični napitak - PUNČ GREJE I OPUŠTA

03.06.2009. | M. Todorov | Dobro jutro

Praznični napitak
PUNČ GREJE I OPUŠTA

PUNČ GREJE I OPUŠTA

Po zapadnoevropskom običaju, služi se za Božić i u novogodišnjoj noći.

Prijatni, aromatični punč doneli su u Evropu engleski moreplovci u šesnaestom veku iz Indije. Novi ukus oduševio je visoko evropsko društvo, ali napitak nije dugo pripreman po izvornoj recepturi od vode, vina, voća, limunovog soka i začina.

Vremenom je obogaćivan različitim sastojcima, šećerom, medom, rakijom, rumom, čajem, jajima, voćnim sokovima, kuvanim vinom, pa je ukus postao rezultat inspiracije onog ko ga pije. Svoje recepture imale su i slavne ličnosti, neko je voleo zagrejan, rashlađen, flambiran punč... Prvobitno se služio u velikim porcelanskim činijama, iz kojih se razlivao u šolje ili čaše

Kasnije su nestala mnoga pravila, a sačuvano je samo jedno: u ovom otmenom piću, kao i šampanjcu, treba uživati samo u svečanim prilikama!

Radi se o pravilu koje je uvedeno čim se napitak pojavio u Evropi, jer je bio dostupan samo aristokratiji. Za Katarinu Veliku, rusku caricu koja je vladala od 1762. godine, predstavljao je nezamenljivo sredstvo za opuštanje. Pripreman je po njenom ukusu, a obično ga je pila krajem dana, u intimnom društvu. Punč Katarine Velike i danas pripremaju barmeni u luksuznim svetskim lokalima.

Ovo piće bilo je veoma cenjeno i na engleskom dvoru, ali se za vreme vladavine Vilijema trećeg otišlo najdalje u raskošnom služenju. Naime, na letnjim baštenskim prijemima korišćene su vrtne fontane kao posude za punč. Barmeni su iz minijaturnih čamaca punili gostima čaše. Naslednicima je, uz opis detalja zabave, ostala i receptura legendarnog punča. Pripreman je od 2500 litara brendija, 550 kilograma šećera, dva i po kilograma oraščića, 90 litara limunovog soka i 25 hiljada plodova limunova.

Tokom devetnaestog veka, u zapadnoj Evropi uveden je običaj da se prijatan napitak, koji greje i opušta, obavezno pije za vreme zimskih praznika. Za Božić i novogodišnju noć, na primer, priprema se posebna vrsta toplog punča od jaja(Eggnog), koji je gostima služen tek kada raspoloženje dostigne vrhunac.

PRAZNIČNI PUNČEVI

Od jaja (Eggnog)
Sastojci: 6 jaja (žumanca odvojena od belanaca), 125 g nerafinisanog šećera, 5 g morske soli, 5 g naribanih oraščića, 0,5 l brendija, 0,5 l slatke pavlake, 0,25 l mleka, 250 g kesten-pirea, zvezdasti režnjevi anisa za ukrašavanje.
U blender staviti 0,5 kg gotovog kestena, dodati 250 g nerafinisanog šećera i 125 ml vode, pa mutiti dok se ne dobije kesten-pire glatke strukture.
Od pripremljenog kesten-pirea uzeti 250 g i mešati sa žumancima, šećerom, oraščićima, solju i pavlakom dok se masa ne zgusne i dobije bledu boju. Zatim, lagano dodati mleko i brendi. U posebnoj činiji pripremiti čvrst sneg od belanca i sjediniti ga s ostalim sastojcima. Stajanjem se dodaci odvajaju, pa pre serviranja masu svaki put treba promešati.

Sa šampanjcem
Sastojci: 300 ml limunovog soka, 240 g šećera u prahu, 120 ml likera od pomorandže („Grand Marnier“ ili drugi), 120 ml konjaka, 120 ml „Tripl Seca“, 120 ml soka od narandže, dve boce rashlađenog šampanjca.
Izdvojiti šampanjac, a ostale sastojke mešati u činiji dok se šećer ne rastopi. Na kraju dodati šampanjac, poklopiti posudu i ostaviti 60 minuta na hladnom.

Punč Katarine Velike
S narandže skinuti polovinu kore i spustiti je u mešavinu načinjenu od čaše konjaka i čaše votke, pa ostaviti tri sata. U međuvremenu skuvati pola litra jakog čaja, procediti, dodati dve kašičice izgnječenog zrna ječma i osladiti medom po ukusu. Vratiti na vatru da provri, procediti i odmah sjediniti s aromatizovanom mešavinom konjaka i votke. Pije se vruć.

Praznični
Sastojci: 0,5 l crnog vina, 0,25 l votke, 0,125 l ruma, 0,125 l soka od grejpfruta, 0,5 l mešavine soka od brusnice i maline, 125 g prepolovljenih bobica grožđa, 60 g svežih brusnica, na kriške isečeni limun, limeta, narandža i jabuka, 0,25 l kisele vode Izmešati vino, votku, rum i sokove, dodati voće, pa dobro rashladiti. Neposredno pre serviranja punču dodati kiselu vodu.

Ledeni danski
Sastojci: 250 g kocki šećera, 3 narandže, decilitar rakije, limun, 1/2 l penušavog vina, 25 ml smeđeg ruma Koru limuna dobro oprati i na njoj izribati kocke šećera. Staviti na vatru posudu s malo vode, dodati usitnjen šećer i limunov sok, pa zagrevati dok se šećer ne rastopi. Rashladiti, dodati sok od narandže i razliti u kalup za pravljenje ledenih kocki. Zamrznute istresti u činiju za punč i preliti šampanjcem, rakijom i rumom.

M. Todorov

Komentari: 0

TEKSTOVI /iz kategorije/