Biljke kiselih zemljišta

09.09.2007. | Najlepša dvorišta | Poljoprivredni list


Da bi za sebe rekli da ste uspešan baštovan morate poznavati kakav tip zemljišta imate i kako ga iskoristiti.
Za uspešnog baštovana nije presudno da li je pocetnik ili baštovan sa iskustvom. Osnovno što treba da poznajete jeste zemljište i tada rezultat nece izostati.

U mnogim dvorištima tip zemljišta predstavlja limitirajuci faktor za gajenje biljaka. Ako ne poznajete tip zemljišta mnoge biljke ce uginuti, a vi cete u meduvremenu potrošiti i mnogo para i mnogo vremena dok ne otkrijete koje su to biljne vrste koje mogu uspevati u vašem dvorištu. Ono što treba znati je cinjenica da ce vam vrata uspešnog baštovana biti otvorena tek kada vam biljke koje gajite cvetaju iz godine u godinu.


Ako otkrijete da vam je zemljište kiselo bicete iznenadeni koliko mogucnosti imate. Rhodondedroni, Azaleje, Vres, .. Ukoliko biljke koje vole kiselo zemljište rastu na alkalnom zemljištu ubrzo ce postati žute, zbog hloroze i propašce.

 

 

U zavisnosti od biljne vrste kao i kolicine kalcijuma u zemljištu, biljke mogu uginuti vrlo brzo ili mogu umirati sporo tako što ce u pocetku izgledati sjajno a kasnije ce potpuno uginuti.To je zbog toga sto se gvožde u zemljištu vezuje sa kalcijumom i postaje nepristupacno za biljke. Bez ovog nutritijenta biljka sigurno umire.

Prvo što treba uraditi jeste odredivanje pH vrednosti. Takode, tip zemljišta možete odrediti i tako što cete obratiti pažnju na biljne vrste u susednom dvorištu. Ako u njemu uocite Rhodondendrone, Azaleje i dr. vrste koje vole kisela zemljišta možete pretpostaviti kakvo je i vaše zemljište. No, ipak je bolje odrediti pH vrednost zemljišta vašeg dvorišta. Ukoliko uradena analiza pH zemljišta pokaže vrednost 5 - 6.5 onda je vaše zemljište kisele reakcije.

Pogodne biljke za kisela zemljišta

Rhododendron vrste i hibridi sa cvetanjem u prolece
Azalea i to lisnodekorativne i cvetajuce u rano prolece i listopadne azaleje sa cvetanjem u kasno prolece
Camellia, sa cvetanjem u rano prolece , traži zasenu za dobro cvetanje
Magnolia, zahteva duboko i humusno zemljište
Hydrangea, traži vlažno zemljište u senci. Mogu rasti i na krecnjackom zemljištu ali tada stradaju od hloroze, i menjaju boju cveta od plave u pink
Kalmia latifolia, zimzeleni žbun, sa grozdastim cvetovima ružicaste do crvene boje u rano leto.
Cornus sp., prizemni žbun, pogodan za senku,
Lithospermum sp., žbun sa cvetanjem u toku leta Cvetovi su plavi.
Plavi mak, je perenska vrsta sa izvanrednim cvetovima koji se obrazuju u kasno prolece ili rano leto

U koliko je vaše zemljište alkalno, onda cete biljke koje vole kisela zemljišta uzgajati ili u kontejnerima ili izdignutim lejama.Kontejnere punite odgovarajucim kiselim supstratom. Za formiranje uzdignutih leja mogu poslužiti cigle ili kamen(naravno ne krecnjak). Obicno su uzdignute leje do 25 cm visine. Pripremljena leja puni se mešavinom bilo kojih kiselih komponenti. Rizla, humus od lišca, baštenski kompost, kiselo ilovasto zemljište ili treset pogodan za to.

Biljke kiselih zemljišta za uspešan porast traže adekvatnu drenažu i odgovarajucu vlažnost.

Ako je vaše zemljište kiselo i peskovito, treba mu, u tom slucaju obezbediti više organske materije. Za tu priliku možete koristiti neku od listovki ili treset.

 

Zeljaste biljke koje vole kiselo reakciju zemljišta

Mnoge biljke bice srecne da rastu na kiselom zemljištu uzvracajuci obilnim cvetanjem. Izaberite biljke iz roda Lilium, Fritillaria, Astilbe, plavi mak, paprati.

Komentari: 0

Vezane kategorije


TEKSTOVI /iz kategorije/