Berba duvana u toku

03.09.2020. | Zdenka Kožik | M-novine

Golubinci su postali prepoznatljivi po proizvodnji duvana, čija je berba na polovini. Sudeći po sadašnjem stanju, proizvođači su zadovoljni, ali posla oko ove kulture ima neprestano, od berbe do redovnog tretiranja. Ono što već godinama najviše muči duvandžije, jeste nedostatak sezonskih radnika sa ovih prostora, tako da oni najviše dolaze sa juga Srbije.

– Sa skidanjem prvih listova duvana proizvođači u Golubincima počeli su još u junu. Ciklus se mora pratiti i vezuje se za svake dve nedelje – kaže Dragomir Kovačević, koji ima pod ovom kulturom 23 hektara.

Sad je u toku treća berba, a nada se da će biti bar još tri.

– Proces skidanja duvana je tri lista po tri, ne može sve da se obere odjednom zato što duvan u tom slučaju nije istog kvaliteta – kaže Kovačević.

– Za duvan je ova godina malo varljiva, bilo je hladno u vreme proizvodnje rasada, zatim su padale obilne kiše, ali biljke su dobro podnele i proizvođači očekuju dobar prinos i kvalitet. To će se ipak tačno znati nakon završetka sezone. Od početka nije bilo većih problema, ali oko duvana ima jako puno posla – kaže Nebojša Tubić koji je počeo da skida duvan sa svojih 35 hektara.

Za sve useve na otvorenom uvek postoji opasnost.

– Danas možemo da dođemo na njivu i da nemamo ništa, ako je na primer padao grad. Ove godine je okolo bilo grada, ali hvala bogu, u našoj opštini je to prošlo bez velikih posledica. Inače, svaka biljka je osigurana. Velike su svote novca u pitanju i moraju se osigurati, radi lične sigurnosti, jer puno je u te biljke uloženo – priča Tubić.

Takođe je potrebna velika radna snaga. Dok Tubić angažuje sezonske radnike iz Kostolca, neke duvandžije iz Bujanovca, okoline Smedereva, kod Kovačevića su radnici iz ovog sela. Na njivu ih voze u osvit zore, dok nisu velike vrućine.

– Što se tiče radnika, redovni su, odrađuju posao korektno, koliko je to u njihovoj moći i u ovim uslovima. Teško je, na primer, raditi kad ima blata – objašnjava Kovačević.

Kod njega Đorđe Jovanović radi svake sezone već deset godina i zadovoljan je, mada kaže da dan zavisi od vremenskih uslova, posao nije ni težak ni lak, ali drugog posla nema, i zadovoljan je uslovima. Čak iz Kostolca, Ibrahim Husenji dolazi godinama u Golubince s porodicom, kad krene sezona duvana, jer u njegovom mestu nema posla, a ovde se može lepo zaraditi.

Duvan će se brati sve do prvih mrazeva. Biljke se moraju svakodnevno kontrolisati, kako bi se na vreme zaštitile od bolesti i insekata. Trenutno, veliku opasnost predstavlja gusenica, koja može da uništi listove preko noći. Sa njive, žuti listovi se voze u sušare, posle sedam dana se pakuju i lageruju, nakon čega ih odvozi firma „Japan tabako“ iz Sente sa kojom imaju ugovorenu proizvodnju.

 Zdenka Kožik

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/