Dobar prinos i cena paprike

26.11.2020. | Z.Markovinović | M novine / Poljoprivreda

Ovih dana se završava i berba paprike u plasteniku. Mnogi sremski povrtari su kao drugu ili treću biljnu vrstu, tokom ove proizvodne godine, u plastenicima zasadili upravo papriku. Jedan od takvih je i Slobodan Perić iz Buđanovaca koji je zadovoljan prinosom, ali i cenom.

Slobodan Perić, dugogodišnji povrtar iz Buđanovaca, i ove godine je u svojim plastenicima imao nekoliko biljnih vrsta. Sada se u njima trenutno nalazi paprika, a do kraja sezone ostalo je samo još jedno branje. Vegetacije više nema jer je hladno vreme, a kako kaže Slobodan po jednom struku, a ima pet hiljada, rod će biti oko jednog kilograma.

– Prinos nije loš do sada. Očekivano je da rod bude kilogram po jednom struku jer smo papriku kasno rasadili. Ostaje nam još jedno branje, a to će biti za nekoliko dana jer je već zahladilo. Vegetacije više nema, paprika je pokrivena agrilom u plasteniku kako bi još ovo što je ostalo sazrelo – kaže Slobodan Perić, povrtar iz Buđanovaca

Ovaj povrtar razmišlja i o novoj proizvodnji. Nabavio je stajsko đubrivo koje će biti razbačeno u plastenike, a tako će, kaže, proizvodnja biti bolja i kvalitetnija. Posle paprike, plastenici će biti prazni, kako ne bi kasnio sa proizvodnjom sledeće godine.

– Kada završimo papriku neću ništa stavljati u plastenik kako bi se zemljište malo odmorilo, a i kako ne bih kasnio sa proizvodnjom na proleće. Nabavio sam i stajsko đubrivo što je veoma važno jer će zemljište dobiti sve one organske materije koje su mu potrebne, a sve ono što naredne dve-tri godine bude u plasteniku biće kvalitetnije i zdravije. Stajsko đubrivo je daleko bolje od mineralnih ili vodotopivih đubriva tako da obavezno, na svake dve-tri godine, plastenike đubrim ogorelim stajnjakom – dodaje Perić.

Pored paprike, ovaj povrtar kraju privodi i prodaju kupusa. Kaže da je dobro prošao i sa kupusom, prodaje kod kuće na veliko, a trenutna cena je 20 dinara po kilogramu. Podsetimo, cena paprike pre nekoliko dana bila je 120 dinara po kilogramu, a da li će tako biti i kod poslednjeg branja, ostaje da se vidi.


Napisao: m-novine.com, autor teksta : Z. Markovinović

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/